Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1101 E. 2019/681 K. 09.07.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
18. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2017/1101 Esas
KARAR NO: 2019/681

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ: 14/12/2017
KARAR TARİHİ: 09/07/2019

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı …’ın, 10.04.2015 tarihinde kurulan …Şti.’nin kurucu ortağı olduğunu ve şirket sözleşmesine göre ana sermayenin %25’ine denk gelen 25.000,00 TL sermaye koyma borcunu üstlendiğini, şirketin bir diğer ortağı ise geri kalan %75 hisseye sahip, şirkette 750 paya sahip 75.000,00 TL’lik sermaye koyma borcunu üstlenmiş …olduğunu. şirketin ödenmiş sermayesi ise 25.000 TL olduğunu, davalının, şirketin hiçbir ortak giderine katılmadığı gibi şirket adına yapılan ödemelere de herhangi bir katkıda bulunmadığını, davalının bilgisayar yazıcı telefon santrali gibi temel demirbaş malzemeleri davalının şirket işlerini yavaşlatmak, sekteye uğratmak ve şirketi zarara uğratmak sebebi ile bilgisayar ve demirbaşları izinsiz aldığını, davalı diğer pay sahibi şirket adına başka isimlerden borç aldığı gibi bu borç almaların şirketin çoğunluk pay sahibi …’dan habersiz ve onaysız gerçekleşmiş olduğu gibi herhangi bir ticari sicile defter ve kayıtlara işlenmediğini, davalının şirket faaliyeti ile aynı olan başka bir firma kurduğunu, bu durumun ise rekabet yasağına aykırılık oluşturtuğunu, davalı ortağın şirkette varlığı diğer ortak için şirkette dayanılmaz hal teşkil etmekte olduğunu beyan ederek; davalı …’ın şirket ortaklığından haklı sebeple çıkarılmasına, davalıya ait olan %25 payın şirkete devrine, şirketin tek ortak ile devamına, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

SAVUNMA VE KARŞI TALEP : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı şirketin diğer ortağı …’nın ve eşinin, şahsi harcamalarının şirketin kasasından yapılması, şirket alacaklarının şahsi hesaplara aktarılması, bu şekilde şirket kasasının boşaltılması ve şirketin hesabına girmesi gereken gelirlerin şahsi hesaplarına aktarılması gibi şirket zararına birden çok eylemi olduğunu, bu eylemlere tepki olarak hukuk çerçevesinde kalmak suretiyle Müvekkili tarafından bir takım finansal önlemler alındığını, davacının ceza yargılamasına konu olacak birden çok suç teşkil eden eylemi bulunduğunu, müvekkilinin şirkette %25 oranında payı bulunduğunu beyan ederek; davanın reddine yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

DELİLLER VE GEREKÇE :
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, Dava; Mahkememizce … Başkanlığına müzekkere yazılarak davalının 21/08/2017 tarihli dilekçesi celp edilmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davalının şirketten çıkarılması konusunda alınmış ortaklar genel kurul kararının davanın ön şartı olup olmadığı, davanın ön şartı değil ise “Dava” bölümünde belirtilen iddiaların haklı sebep teşkil edip etmediği, davanın usuli ve esasa ilişkin şartlarının oluşup oluşmadığı noktalarındadır.
Çıkma ve Çıkarılma başlığı altında düzenlenen 6102 s. TTK.’nun 638. maddesi uyarınca; şirket sözleşmesi ortaklara şirketten çıkma hakkı tanıyabilir, bu hakkın kullanılmasını belli şartlara bağlayabilir. Her ortak haklı sebeplerin varlığında, şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir.
Sona Erme ve Ayrılma başlığı altında düzenlenen 6102 s. TTK.’nun 636/3. maddesi uyarınca; haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme istem yerine, davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.
Çıkarılma başlığı altında düzenlenen 6102 s. TTK.’nun 640/1-3. maddesi uyarınca; şirket sözleşmesinde, bir ortağın genel kurul kararı ile şirketten çıkarılabileceği sebepler öngörülebilir. Şirketin istemi üzerine ortağın mahkeme kararı ile haklı sebebe dayanılarak şirketten çıkarılması hali saklıdır.
Önemli kararlar başlığı altında düzenlenen 6102 s. TTK.’nun 621/1-h maddesi uyarınca; bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması ve bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması için genel kurul kararının, temsil edilen oyların en az 2/3’ünün ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması halinde alınabilir.
TTK.’nun 640/2. md. uyarınca ortaklıktan çıkarma kararı limited şirket genel kurulu tarafından alınır ve bu karar ortağa noter aracılığıyla bildirilir. Ortak, çıkarma kararına karşı, kararın noter aracılığıyla kendisine bildirilmesinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilir.
Yasal düzenleme karşısında, bir şirket ortağının, şirketten çıkarılması dava ve talep hakkı, şirkete aittir. Haklı nedenle ortaklıktan çıkartma için limited şirket tarafından mahkemeye başvurulmasından önce limited şirket genel kurulunun bu kapsamda bir genel kurul kararı alması gerekmektedir. Söz konusu genel kurul kararı, limited şirketler açısından genel kurulun devredilemez yetkileri arasında olması sebebiyle önemli kararlar arasındadır. Bu nedenle, ilgili genel kurul kararının alınması için gerekli nisap, genel kurulda temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunmasıdır. Davalının şirketten çıkarılması konusunda alınmış ortaklar genel kurul kararının, davanın ön şartını oluşturması, davalının şirketten çıkarılması konusunda alınmış ortaklar genel kurul kararının bulunmaması karşısında, 6100 s. HMK.’nun 114/2, 115/2 maddeleri uyarınca dava şartı yokluğu nedeni ile davanın usulden reddine karar verilmesi uygun görülmüş( Nitekim Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2017/1371 Esas ve 2018/7059 Karar, 2016/14480 Esas ve 2018/6414 Karar sayılı ilamları da bu doğrultudadır.), aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM :Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davanın HMK 115 gereği usulden REDDİNE
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken 44,40-TL harcın, dava açılışında alınan 31,40TL peşin harçtan mahsubu ile eksik kalan 13,00-TL nin davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK.120 maddesi gereğince; davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
5-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden AAÜT uyarınca hesap ve takdir olunan 2.725,00- TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine

Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda kararın tebliğden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize yada mahkememize gönderilmek üzere başka yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

¸e-imzalıdır

¸e-imzalıdır