Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/74 E. 2019/262 K. 28.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
17. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
(DENİZCİLİK İHTİSAS MAHKEMESİ SIFATIYLA)

ESAS NO :2019/74 Esas
KARAR NO :2019/262
DAVA :Tazminat
DAVA TARİHİ :06/07/2018
KARAR TARİHİ :28/05/2019

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; 02/11/2017 günü Türk bayraklı … (…) 2999 ton Gross Ton: 1863 Grosston Uzunluk:78.5 m En:13 m Yapım Yılı: 1974 … isimli geminin … açıklarında battığını, kaza sonucu müteveffa … de dahil olmak üzere toplamda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, oğullarını kaybeden müvekkillerinin destekten yoksun kalma taminat tutarlarının belirlenerek şimdilik 1.000,00 TL maddi tazminatın, olay tarihinden işletilecek faizi ile birlikte tahsiline, kaza sonucunun müvekkilerde doğurduğu keder ve ızdırabın neticesinde müvekkilleri için ayrı ayrı 100.000,00’er TL toplamda 200.000,00 TL manevi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek olan yasal faiziyle birlikte davalı şirketten tahsiline, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ederek … Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açmıştır.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin sigorta poliçesi kapsamında olmaması ve sigorta sözleşmesinin müvekkilleri tarafından feshedilmesi nedeniyle müvekkili aleyhine açılan davanın reddine, yargılama masrafları ve vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
… Asliye Ticaret Mahkemesinde yapılan yargılama neticesinde 28/01/2019tarih, … esas, … karar sayılı kararı ile görevsizlik kararı verilerek dosya mahkememize gönderilmiş olup yukarıdaki esasına kaydı yapılmıştır.
Dava; davacıların murisinin Türk Bayraklı … isimli gemide gemi adamı olarak çalışırken 02/11/2017 tarihinde geminin batması nedeniyle gerçekleşen kazada hayatını kaybetmesi nedeniyle maddi ve manevi tazminatın tahsili istemine ilişkindir.
Mahkememiz 6102 sayılı TTK’nun görev hususunu düzenleyen 5.maddesine TTK’nun 5.kitabında yer alan deniz hukukuna ilişkin ihtilaflara bakmak üzere Denizcilik İhtisas Mahkemesi adıyla kurulmuş, 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK’nun 5.maddesi uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesinin 10/07/2012 tarih ve 1888 sayılı kararıyla mahkememiz Türk Ticaret Kanunundan ve diğer kanunlardan doğan deniz ticaretine ve deniz sigortalarına ilişkin hukuk davalarına bakmakla görevlendirilmiştir.
6102 sayılı TTK ‘nun 5.maddesi gereğince mahkememizin görevini tayini için öncelikle davanın 6102 sayılı TTK’nun beşinci kitabında yer alan deniz ticaretine ilişkin ihtilaflardan olup olmadığı, bunun için davacı ile davalı arasındaki ilişkinin tespiti gerekmektedir.
Davacı, Liman Çıkış Belgesine göre Türk bayraklı Deathweight (Tonaj): 2999 ton Gross Ton: 1863 grosston Uzunluk:78.5 m En: 13 m Yapım yılı: 1974 … isimli gemide hizmet sözleşmesine bağlı olarak çalışan usta gemicidir. Davalı taraf ise işveren diğer bir deyişle adam çalıştıranın mali sorumluluk sigortacısıdır. 854 Sayılıl Deniz İş Kanunu 1. Maddesi “Bu kanun denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağını taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akti ile çalışan gemiadamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır. Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı yüz veya daha fazla olduğu veyahut işverenin çalıştırdığı gemiadamı sayısı 5 veya daha fazla bulunduğu takdirde birinci bent hükmü uygulanır. Bu kanunun uygulanmasında; sandal, mavna, şat, salapurya gibi olanlar da (gemi) sayılır. Cumhurbaşkanı*1* , ekonomik ve sosyal gerekler bakımından bu kanun hükümlerini yukardaki bentlerin kapsamı dışında kalan gemilerle gemiadamlarına ve bunların işverenlerine kısmen veya tamamen teşmile yetkilidir. Yukardaki bentlerde yazılı gemilerin bu kanun kapsamına alınmaları sebebiyle yapılabilecek itirazlar Çalışma Bakanlığı tarafından incelenerek karara bağlanır. Bu itirazlar kanunun uygulanmasını durduramaz.” düzenlemesi gereği eldeki uyuşmazlığın Deniz İş Kanunu hükümlerine göre çözümlenmesi gerekmektedir. 854 Sayılıl Deniz İş Kanunu 46. Maddesi “Bu kanun kapsamına giren gemi adamlariyle bunların işveren veya işveren vekilleri arasında bu kanundan veya hizmet aktinden doğan davalar hakkında, 5521 sayılı kanun hükümleri uygulanır. Hizmet aktinde ayrıca bir hüküm yoksa dava, geminin bağlama limanında iş davalarını bakmaya yetkili mahkemede görülür.” düzenlemesi gereği ise görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.
Davada ihtilafın mahkememizin görevini belirleyen 6102 sayılı TTK nun 5.maddesinde yer alan deniz ticaretine ilişkin bir ihtilaf olmaması, uyuşmazlığa Türk Ticaret Kanununda öngörülen yada diğer kanunlarda öngörülen deniz ticaretine ilişkin düzenlemelerin bulunduğu bir kanunun uygulanmasının söz konusu olmaması durumu karşısında mahkememiz görevli olmayıp görevli mahkeme; Deniz İş Kanunun 1 ve 46 maddeleri çerçevesinde İş Mahkemesi olduğundan açıklanan nedenlerle mahkememizin görevsizliği yönünde aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:
1-Mahkememizin görevsizliği nedeniyle dava dilekçesinin usulden reddine, dosyanın karar kesinleştiğinde ve süresinde talep halinde görevli ve yetkili Anadolu İş Mahkemelerine gönderilmesine,
2-HMK’nun 331/2.maddesi gereğince yargılama giderleri ve vekalet ücreti hususunun görevli mahkeme tarafından değerlendirilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı, kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf nezdinde temyizi kabil olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 28/05/2019

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır