Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/671 E. 2023/557 K. 26.10.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/671 Esas
KARAR NO : 2023/557
TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ : 20/10/2023
KARAR TARİHİ : 26/10/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi talebinin yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP : Talep eden talep dilekçesinde özetle; … mah. … Sok. … No: … /İstanbul adresindeki … TİC. LTD. ŞTİ isimli, 204954-5 ticaret sicil nolu ticari işletmenin, 16/10/2023 tarihinde Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterinin kaybolduğunu, yerel gazete ve maliyeye bildirim yapıldığını, ticari faaliyetin devam ettirilebilmesi için zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava; TTK’nın 82/7 maddesine dayalı zâyi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7.maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
TTK 82/7. maddesinde zayi sebepleri tahdidi olarak sayılmamıştır. Diğer bir deyişle; maddede geçen “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi” denilmek suretiyle bu gibi olayların benzerlerinin de bu kapsama girebileceği anlatılmaktadır. Bu meyanda, tacirin elinde olmayan benzer olaylarda maddenin kapsamı içindedir. Ancak, hangi olaya dayandırılsa dayandırılsın zayi iddiasının samimi ve inandırıcı olması, hayatın mutad cereyanına açıkça aykırı düşmemesi gerekir (Yargıtay 11.HD’nin 2016/6084 Esas-2018/155 Karar sayılı ve 10/01/2018 günlü kararı).
6102 sayılı TTK’nin 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden birinin olayda mevcut olmasının gerektiği, tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesinin zorunlu olduğu, dava konusu olayda davacı tarafından, zayii olduğu iddia edilen genel kurul toplantı ve müzakere defterinin saklanması için gerekli dikkat ve özenin gösterilmesine rağmen, TTK’nin 82/7. maddesinde belirtilen olağanüstü bir nedenle meydana geldiğine ilişkin bir beyan, iddia veya belgenin de sunulmadığı davanın basit yargılama usulüne tabi olduğu, basit yargılama usulünde verilen dava dilekçesinde dayanılan tüm vakıaların yer alması gerektiği aksi takdirde iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağına tabi olacağı, somut olayda davacının dilekçesinde belgelerin elde olmayan nedenlerle zayi olduğuna dair beyanı dahi bulunmamakla birlikte yargılama aşamasında yeni vakıalar ileri sürülmesine imkan tanınması uygulanan usul hükümlerine de aykırı olacağı anlaşıldığından usul ekonomisi ilkesi gereğince mahkememizce yapılacak başkaca bir araştırma bulunmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
Davacı tarafından yatırılan 269,85-TL harçtan 269,85-TL’in mahsubu ile başkaca bir harç alınmasına yer olmadığına,
Masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
Talep eden tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı Yasanın 333. maddesi ile Yönetmeliğin 207. maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra hesap numarası bildirilmiş ise elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle; hesap numarası bildirilmemiş ise masrafı kalan paradan karşılanmak suretiyle … merkez ve işyerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak yazı işleri müdürü tarafından iadesine,
Dair, tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle … Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.26/10/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır