Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/73 E. 2022/437 K. 16.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/73 Esas
KARAR NO : 2022/437
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 30/01/2022
KARAR TARİHİ : 16/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … San. Tic. Ltd. Şti. ve … … San. Tic. Ltd. Şti.’yi hasım göstererek …. İş Mahkemesi nezdinde 2021/… E. sayılı dosya ile alacak davası açtığını, davada şirketin resen terkin edildiğinden bahisle taraf teşkilinin sağlanması açısından Mahkemece şirketin ihyası yönünden esas dava açılması için mehil verildiğini, davanın, TTK’nın Geçiçi 7. maddesi uyarınca ticaret sicilinden terkin edilen şirketin ihyası istemine ilişkin olduğunu beyanla … San. Tic. Ltd. Şti. unvanlı şirketin tüzel kişiliğinin gerçek olmayan tasfiyesinin iptali ve ihyasına, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 547/2. maddesi uyarınca yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru atayarak tescil ve ilana, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin haksız davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; ihyası talep edilen şirketin sicil kaydının aktif olduğunu, şirket re’sen terkin kapsamında olmadığı gibi hakkında TTK madde 529 vd. kapsamında da herhangi bir işlem tesis edilmediğini, dava konusu şirketin tüzel kişiliği sona ermediğinden davacının davada hukuki yararı bulunmadığını, davacının dava açmadan önce sicil kayıtlarını incelemesi gerektiğini, müvekkilinin dava açılmasına sebebiyet vermediğini, bu nedenle müvekkili aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilemeyeceğini beyanla davanın reddine, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davacı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesi uyarınca sicilden re’sen terkin edildiği iddia edilen şirketin hakkında derdest dava bulunması sebebiyle tüzel kişiliğinin ihyası talebine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesi ” Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır.
Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.” hükmünü haiz olup, her ne kadar davacı tarafça … Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin anılı madde kapsamında sicilden re’sen terkin edildiği iddia edilerek, aleyhine açılmış dava bulunması nedeniyle ihyası talep edilmiş ise de; şirketin ticaret sicil kayıtlarının incelemesi ile son tescilini 04/08/2016 tarihinde yaptırdığı ve halen sicilde kayıtlı olduğu, davalı …’nce hakkında re’sen terkin işlemi yapılmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesaplanan 5.100 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Taraflarca yatırılan gider avansından kalan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde … nde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.16/06/2022

Başkan … Üye … Üye … Katip …
¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır