Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/569 E. 2023/98 K. 08.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/569 Esas
KARAR NO:2023/98

DAVA:Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ:31/08/2022
KARAR TARİHİ:08/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı şirketin 26/05/2005 tarihinde 14 kurucu ortak tarafından kurulduğunu, zamanla ortak sayısını arttığını ve halihazırda 220’ye yakın ortağı bulunan bir yapı kooperatifi olduğunu, davalı şirketin 05/03/2022 tarihinde 2021 yılı olağan genel kurul toplantısının gerçekleştirildiğini, 05/03/2022 tarihli 2021 yılı olağan genel kurul toplantısında alınan kararların bir kısmı bahsedilen nedenlerden dolayı hukuka aykırı olduklarından hükümsüzlüklerine karar verilmesini, müvekkillerden her birinin davalı kooperatifin ortağı/üyesi olduğunu, TTK’nın 449.maddesine göre genel kurul kararı aleyhine iptal veya butlan davası açıldığı takdirde Mahkemece yönetim kurul üyelerinin görüşünü aldıktan sonra dava konusu kararın yürütülmesinin geri bırakılmasına karar verilebileceğini, nitekim Kooperatif Kanununun 98.maddesinin yollamasıyla bu hüküm kooperatifler için de geçerli olduğunu, somut olayda alınan kararlar bakımından özellikle yönetim kurulan hukuka aykırı verilen yetkilere ilişkin alınan kararın uygulanması müvekkillerin ve kooperatifin diğer ortakları bakımından telafisi güç zararların doğmasına yol açacağı nitelikte olduğunu, bu sebeple vakit kaybedilmeksizin dava konusu kararların 9 ve 13 maddelerinde alınan kararların icrasının durdurulması yönünde tedbir kararı alınmasını talep etme zorunluluğu hasıl olduğunu, ayrıca kooperatifin zarara uğratılmasının engellenmesi ve faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla davalı kooperatife, yönetim ve temsil kayyımı atanmasını, tüm bu hususlar karşısında 05/03/2022 tarihli genel kurulun gündeminin 9 ve 13 maddelerinde alınan kararlar hukuka aykırı olduklarından, söz konusu bu kararların yoklukla malul olduğunun tespitine, bu talebin kabul görmemesi halinde butlanla batıl olduğunun tespitine karar verilmesini, sonuç olarak; davalı kooperatifin 05/03/2022 tarihli olağan genel kurul toplantısında alınan söz konusu 9 ve 13 maddelerinin yoklukla malul olduğunun tespitine, bu talebin kabul görmemesi halinde bu kararların batıl olduğunun tespitine, 05/03/2022 tarihli olağan genel kurul toplantısında söz konusu kararların TTK’nın 449 maddesi uyarınca yürütülmesinin geri bırakılmasına, mevcut yönetim kurulunun kooperatif yönetiminde ehil olmaması nedeniyle, kooperatif yönetim ve temsili için yönetim ve temsil kayyımı atanmasını, yargılama masraflarının ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; 05/03/2022 tarihinde gerçekleştirilen Genel kurula davacılar … ile … katılım sağlamadığını, kanunun aradığı nitelikteki kişilerden de olmadıklarından huzurdaki davanın açılması için aranan şartlar oluşmadığından davacıların davasının tümüyle usulden reddine, her halükarda huzurdaki dava 1 aylık hak düşürücü süre içerisinde açılmadığından süresinde açılmayın davanın tüm davacılar yönünden usulden reddine, şayet usule ilişkin itirazların Mahkememiz aksi kanaatte ise, davacılar tarafından haksız ve kötüniyetli olarak ikame edilen huzurdaki davanın esastan tümüyle reddine, Kooperatifler Kanunun 53.maddesi gereğince müvekkil kooperatifin dava sebebiyle uğraması muhtemel zararlara karşılık olmak üzere davacılar tarafından yeterli miktarda teminat gösterilmesinin istenmesine, öncelikle olarak davacıların tedbir taleplerinin tümüyle reddine, Mahkememiz aksi kanaatte ise, kooperatifin uğraması muhtemel zararlarına karşılık olarak davacılar tarafından yeterli miktarda yatırılmasının istenmesine, tüm yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin davacılara yüklenmesine karar verilmesini talep ettiği anlaşılmıştır.
Mahkememizin işbu dosyasında; davacıların … ve …, davalı tarafın ise; … olduğu, dava konusu uyuşmazlığın; dava konusu 05/03/2022 günlü genel kurulda alınan, dava konusu edilen genel kurul kararlarının (gündemin 9 ve 13 nolu kararları) yasal düzenlemeler, ana sözleşme, hak ve nefaset kuralları ve Yargıtay uygulamalarına göre hükümsüzlüğü (yoklukla malul) yoklukla veya butlanla malul olup olmadığının tespiti koşullarının oluşup oluşmadığının belirlenmesi, yasal olarak resen dikkate alınması gereken hak düşürücü süre ve diğer iddia edilen itirazların çözümlenmesi, yokluk veya hükümsüzlüğü gereken gündem maddelerinin mahkememizce değerlendirilerek tespiti hususunda olduğu anlaşıldı.
Mahkememizce celp edilen …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasında; davacıların … ve … Hiz. Nakl. A.Ş. tarafından davalı … ve San. Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifinin 05/03/2022 tarihli Olağan Genel Kurulunda 9, 13 ve 14 numaralı gündem maddelerinde alınan kararların yoklukla malul olduğunun tespitine veya batıl olduğunun tespitine karar verilmesi istemli 19/08/2022 tarihinde dava açıldığı ve davanın derdest olduğu görülmüştür.
Mahkememizin işbu dava dosyası ile …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasına konu davada aynı davalı Kooperatifin 05/03/2022 tarihli aynı genel kurulunda alınan 9 ve 13 numaralı kararların yoklukla malul olduğu veya batıl olduğu iddiası ile iptalinin talep edildiği anlaşılmıştır.
1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 53.maddesinde “… Birden fazla bozma ve genel kurul iptali davası açıldığı takdirde, davalar birleştirilerek görülür…” hükmü gereğince her iki dava dosyasının birleştirilmesi gerektiği ve ilk açılan dava olan …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasında yargılamanın yürütülmesi gerektiği anlaşıldığından, mahkememiz dosyasının 6100 sayılı HMK’nın 166 maddesi uyarınca …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin iş bu dosyası ile …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasının tarafları, maddi olayı ve hukuki sebebinin aynı olduğu, birisi hakkında verilecek kararın diğerini etkileyeceği, dosyamızın diğer dosya ile hukuki ve fiili bağlantısı bulunduğu, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 53.maddesinde “… Birden fazla bozma ve genel kurul iptali davası açıldığı takdirde, davalar birleştirilerek görülür…” hükmü gereğince birleştirilmesi gerektiği anlaşılmakla, 6100 sayılı HMK’nın 166. maddesi uyarınca mahkememizin 2022/569 Esas sayılı dava dosyasının …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Birleştirme kararının derhal …. Asliye Ticaret Mahkemesine BİLDİRİLMESİNE,
3-Esas defterinin bu şekilde KAPATILMASINA,
4-Yargılama giderlerinin ve vekaletname ücretlerinin esas dosyada karar altına ALINMASINA,
6100 sayılı HMK’nın 166-168 madde hükümleri gereğince tarafların yokluğunda ancak esas hükümle birlikte İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 08/03/2023

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır