Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/698 E. 2021/709 K. 26.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/698 Esas
KARAR NO : 2021/709

TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ : 22/10/2021
KARAR TARİHİ : 26/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi istemi yönünden yapılan açık yargılama sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP : Talepte bulunan dilekçesinde özetle; derneklerinde yaşanan görev değişimi esnasında teslim alınan evraklar arasında dernek evrak kayıt defterinin bulunamadığını, bu sebeple defterin kayıp olduğunun anlaşıldığını, söz konusu olay nedeni ile evrak kayıt defteri zayi olduğundan TTK madde 82 (7) numaralı fıkra uyarınca 2021 yılı ve geçmiş yıllara ait evrak kayıt defterinin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE: Talep; zıyaa uğradığı iddiasına dayalı olarak dernek evrak kayıt defteri yönünden zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nın 114/1-c ve 115 maddeleri gereğince görev hususu; kamu düzenine ilişkin dava şartlarından olmakla, mahkememizce davanın her aşamasında resen nazara alınması gerektiğinden dava dosyası öncelikle görev noktasında incelenmiştir.
Somut olaya tatbiki gereken HMK’nın 382/(2)-d-3. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi talebinin çekişmesiz yargı işlerinden olduğu, aynı yasanın 383. maddesinde de çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin aksine hüküm bulunmadığı sürece Sulh Hukuk Mahkemeleri olduğunun hüküm altına alındığı görülmüştür.
Dilekçe kapsamında her ne kadar talebin hukuki dayanağı olarak TTK’nın 82/7 maddesi gösterilmiş ise de dosya kapsamından derneğin TTK’nın 16. maddesi kapsamında tacir vasfını haiz olmadığı görülmüş olup hukukun resen uygulanması (HMK 33. madde) ilkesi ışığında istemin 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/k maddesine dayalı olduğu saptanmıştır. Anılı kanunun 32/k maddesinde (32/k -(Değişik:27/12/2020-7262/16 md.) 9 ve 19 uncu maddelerinin üçüncü fıkralarındaki zorunluluğa uymayanlar ile tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin, gerekli dikkat ve özen gösterilmiş olması şartıyla elde olmayan bir nedenle okunamayacak hâle gelmesi veya kaybolması hâlinde, öğrenme tarihinden itibaren on beş gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesine zayi belgesi almak için başvurmayan veya bu belgeyi denetim sırasında ibraz edemeyenler üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. 21 inci maddenin birinci ve ikinci fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket edenlere beş bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.) dernekler tarafından tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin gerekli dikkat ve özen gösterilmiş olması şartıyla elde olmayan bir nedenle okunamayacak hale gelmesi veya kaybolması halinde bu hususun öğrenilmesi tarihinden itibaren 15 gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde kayıp belgesi almak için dava açılması gerektiği bunu yerine getirmeyen yöneticilerin cezalandırılacağı hükme bağlanmış olup görev konusunda herhangi bir düzenleme bulunmadığı gibi dava 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca çekişmesiz yargı işi kapsamında kaldığından talep yönünden sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu sonucuna ulaşılmış olup HMK’nın 114/1-c ve HMK’nın 115/2 maddesi uyarınca davanın usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir. (Emsal ilam: Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin 2017/3189 esas, 2017/7224 karar sayılı ilamı.)
KARAR : Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin görevsizliği nedeniyle dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine,
2-Kararın istinaf yoluna başvurulmaksızın kesinleşmesine müteakip bu tarihten itibaren istinaf yoluna başvurulması ve istinaf talebinin reddinin kesinleşmesine müteakip iki haftalık süre içinde talep halinde dosyanın görevli İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, süresi içinde gönderilme başvurusunun olmaması halinde davanın açılmamış sayılacağına karar verileceğine,
3-HMK’nın 331. maddesi uyarınca harç ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
4-Dosyanın kanuni süresi içinde gönderilmemesi durumunda talep halinde yargılama gideri ve vekalet ücretinin mahkememizce karara bağlanmasına,
Dair; tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde mahkememize verilecek ya da gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.26/10/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır