Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/356 E. 2021/507 K. 02.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/356
KARAR NO : 2021/507
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 21/05/2021
KARAR TARİHİ : 02/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin, davalı …’nin toplam 56.673 olan pay adedinin 2.604 adedine sahip olan hissedarı olduğunu, davalı şirketin halihazırda yönetim kurulunun olmadığını, şirketin tek kişilik yönetim kurulunun başkanı olan … …’ın 18/11/2020 tarihinde şirketin bütün hissedarlarına göndermiş olduğu e-posta ile şirketteki tüm görevlerinden istifa ettiğini duyurduğunu, istifa neticesinde davalı şirketin organsız kaldığını, 2018 ve 2019 yılları olağan genel kurul toplantıları tamamlanamadığından söz konusu organ eksikliğinin giderilemediğini, organ eksikliğinin giderilememesi halinde Türk Ticaret Kanunu’nun 530. maddesi gereğince şirketin feshine karar verilmesi tehlikesinin doğacağını, yönetim kurulu tek kişiden oluştuğundan ve o kişi de şirketteki tüm görevlerinden istifa etmiş olduğundan şirket yönetim kurulunun karar alma ihtimalinin bulunmadığını, bu nedenle şirketin genel kurulunun da toplantıya çağrılamadığını, Türk Ticaret Kanunu’nun 410/2 maddesi uyarınca şirketin daha fazla organsız kalmaması ve bir an önce olağan genel kurulunu yapıp yeni yönetim kurulu üyelerini seçebilmesi adına işbu davayı açma zarureti hasıl olduğunu beyanla davalı şirket adına ortaya çıkma ihtimali bulunan tüm olumsuzlukların önüne geçebilmek adına 2.604 adet pay sahibi olan müvekkiline genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesine, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı usulüne uygun tebligata rağmen davaya cevap vermemiş ve duruşmaya katılmamıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun 410. maddesine dayanan Anonim Şirket genel kurulunu toplantıya çağrıya izin talebine ilişkindir.
Mahkememizce, davalı şirketin ticaret sicil dosyası celp edilmiş, yönetim kurulunun tek kişiden oluştuğu ve … …’ın münferiden yetkili olarak 26/12/2018 tarihinde üç yıllığına yönetim kurulu üyesi seçildiği, yönetim kurulu üyesi … …’ın henüz görev süresi sona ermeden şirket ortaklarına gönderdiği e-mail ile görevinden istifa ettiği anlaşılmıştır. İstifa, herhangi bir şekil şartına bağlı olmaksızın anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliğini sona erdiren sebeplerden olup şirkete ulaştığı anda sonuçlarını doğurmaktadır. Davalı şirket yönetim kurulu üyesi … … tarafından gönderilen istifa beyanını içeren e-mail davalı şirketin tüm ortaklarının e-mail adreslerine ulaştığı ve yönetim kurulu tek kişiden oluştuğundan davalının yönetim kurulu mevcut değildir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 410. maddesi uyarınca anonim şirket genel kurulu, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Anılan yasal düzenleme kapsamında, davalı şirketin yönetim kurulunun mevcut olmaması, bu nedenle genel kurulun toplantıya çağrılamadığı, genel kurulun toplanmaması halinde yönetim kurulunun seçilemeyeceği ve davacının pay sahibi olarak genel kurulu toplantıya çağırabileceği anlaşılmakla davanın kabulü ile davacıya, davalı şirket genel kurulunu yönetim kurulunun seçilmesi gündemi ile toplantıya çağrı izni verilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın Kabulü ile davacıya, … ‘nün … sicil numarasında kayıtlı davalı … A.Ş.’nin genel kurulunu yönetim kurulunun seçilmesi gündemi ile toplantıya çağrı izni verilmesine,
2-Karar ve ilam harcı 59,30 TL peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan 43,50 TL posta ve tebligat masrafı ve 118,60 TL ilk harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarına hesaplanan 4.080 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kalan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.
02/07/2021

Başkan …
e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Katip …
¸e-imzalıdır