Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/699 E. 2021/110 K. 04.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/699 Esas
KARAR NO : 2021/110
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 02/12/2020
KARAR TARİHİ : 04/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; …. İş Mahkemesi’nin 2017/… Esas sayılı dosyası ile … Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açtıkları hizmet davasının 17/09/2020 tarihinde karara çıktığını, gerekçeli kararın … Kooperatifi’ne tebliğ edilemediğini, …. İş Mahkemesi’ nin yapmış olduğu inceleme sonrasında … sicil numaralı … Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin sicil kaydının, … tarafından Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7.maddesi uyarınca re’sen silindiği ve kooperatifin sicil kaydının kapalı olduğunun anlaşıldığını, … İş Mahkemesi’nin 2017/… Esas sayılı dosyasından verilen karar davalı kurum tarafından temyiz edildiğinden tebliğ işlemlerinin tamamlanabilmesi için davalı … Tarımsal Kalkınma Kooperatifi hakkında ihya davası açılması için taraflarına süre verildiğini beyanla Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7.maddesi uyarınca ticaret sicilinden re’sen terkin edilen … sicil numaralı … Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin, …. İş Mahkemesi’nin 2017/… Esas sayılı dosyasındaki tebliğ işlemlerinin tamamlanabilmesi ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı usulüne uygun tebligata rağmen davaya cevap vermemiş ve duruşmaya katılmamıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesi uyarınca sicilden re’sen terkin edilen kooperatifin derdest dava bulunması sebebiyle tüzel kişiliğinin ihyası talebine ilişkindir.
Mahkememizce, … Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden, ihyası talep edilen … Kalkınma Kooperatifi’nin sicil dosyasının celp edilerek incelenmesi ile; TTK’nın geçici 7. maddesi uyarınca 31/07/2013 tarihinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından sicilden re’sen terkin edildiği anlaşılmıştır. …. İş Mahkemesi’nin 2017/… Esas sayılı dosyasının celp edilerek incelenmesi ile; davacı tarafından ihyası talep edilen kooperatif ile SGK’ya karşı açılmış sigortalı hizmetlerinin tespiti davası olduğu, Mahkemece 2017/… Esas ve 2020/… Karar sayılı karar ile davanın kısmen kabulüne karar verildiği, 23/11/2020 tarihli muhtıra ile davacıya, karar tebliğ işlemlerinin tamamlanabilmesi için kooperatifin ihyası davası açmak üzere süre verildiği anlaşılmıştır.
Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesinde ” Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır.
Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz.” denilmek sureti ile kanun metninde sayılan halleri tespit edilen şirket ve kooperatiflerin tasfiyesinin TTK hükümlerine uyulmaksızın anılan maddedeki usule göre yapılacağı belirtilmiştir. Diğer bir anlatımla bu madde ile belirtilen sınırlı hallere münhasıran özel bir tasfiye yöntemi getirilmiştir. Mezkur maddenin 15. fıkrası ile “Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” düzenlemesi getirilerek hukuki menfaatleri bulunanlar ile alacaklılara şirket ve kooperatifin ihyası için dava açma hakkı tanınmış olup davacı tarafın ihyası talep edilen kooperatife karşı açmış olduğu sigortalı hizmetlerinin tespiti davasının bulunduğu, dava dosyasının kesinleşmediği, böylece kooperatifin taraf olduğu dava varken ticaret sicil kaydının silinmesinin TTK’nın geçici 7. maddesine aykırı olduğu, bu nedenle zamanaşımı süresinin söz konusu olmadığı ve davacının iş bu davayı açmakta hukuki yararının bulunduğu anlaşılmıştır.
Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesinde belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde ticaret sicil memurluğu tarafından şirket veya kooperatifin sicil kaydı re’sen terkin edilmekle birlikte bu işlemden önce TTK’nın geçici 7/4-a maddesi uyarınca, kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine, sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere ve ilan edilmek üzere aynı gün Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü’ne ihtar gönderilmesi gerekmektedir.
Somut uyuşmazlıkta kooperatifin 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesi kapsamında kaldığından bahisle davalı sicil müdürlüğünce 31/07/2013 tarihinde sicilden terkin edildiği ancak kooperatife veya temsilcilerine tebligat ve ticaret sicil gazetesinde ilan yapıldığına ilişkin herhangi bir bilgi, belge, tebligat ve gazete ilanının dosyaya sunulmadığı, kooperatifin geçici 7. maddede sayılan hangi sebeple terkin edildiğinin de gönderilen sicil dosyasından anlaşılamadığı, bu nedenle terkin işleminin şekil ve esas açısından hukuka uygun olmadığı kanaatine varılarak davacının mevcut hukuki menfaati de nazara alınmak suretiyle davanın kabulüne, hukuka uygun terkin işlemi yapmayan davalının yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu olduğu anlaşılmakla davacı vekilinin duruşmadaki talebi doğrultusunda aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- … ‘nün …- sicil numarasında kayıtlı iken resen terkin edilmiş olan … Kalkınma Kooperatifi’nin TTK.’nın geçici 7/15. maddesi uyarınca tüzel kişiliğinin …. İş Mahkemesi’nin 2017/… Esas sayılı dosyası ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
2-Şirketin ihyasına ilişkin kararın kesinleştiğinde ticaret sicilde tescil ve ilanına, karardan bir suretin İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gönderilmesine, ilan ve müzekkere masraflarının davacı tarafça karşılanmasına,
3-Karar ve ilam harcı 59,90 TL’den peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile kalan 4,90 TL harcın davalıdan alınarak Hazineye gelir kaydedilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 31,00 TL yargılama gideri ile ile 108,80 TL ilk harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesaplanan 4.080,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kalan kısmın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.
04/03/2021

Başkan …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Katip …
e-imzalıdır