Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/687 E. 2021/179 K. 30.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/687 Esas
KARAR NO : 2021/179
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 30/11/2020
KARAR TARİHİ : 30/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı sigorta şirketi tarafından kasko ile sigortalanmış olan müvekkili şirkete ait … plakalı araca 15.07.2020 tarihinde … sevk ve idaresindeki plakası olmayan elektrikli bisikletin çarpması sonucu … ilinin … ilçesinde maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, müvekkilinin aracında maddi hasar meydana geldiğini, eksper tarafından hazırlanan rapora göre müvekkilinin aracında oluşan toplam hasar tutarının 13.670,68 TL olduğunu, davalının sigortalısının müvekkilini kusuruyla ve hukuka aykırı bir fiille zarara ugrattığını, kaza sebebiyle oluşan her türlü zararın karşılanması ve hasar ve değer kaybının tazmin edilmesi gerektiğini, müvekkilince davalıya 11.08.2020 tarihinde ihtarname tebliğ edildiğini, davalı tarafca müvekkilinin gerçek zararının tam olarak tazmin edilmediğini beyanla kaza sebebiyle oluşan hasar onarım alacaklarının şimdilik 1.000,00 TLsinin ticari işlerde uygulanan en yüksek temerrüt faiz oranı üzerinden ve kaza tarihinden, kabul görülmez ise ihtar tarihinden itibaren işletilecek en yüksek temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsilini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; dava konusu tazminat talebinin zamanaşımına ugradığını, müvekkili sigorta şirketinin adresinin İzmir olduğunu, HMK hükümleri gereğince davacının davalının ikametgahında yada zarar görenin ikametgahı ile zararın meydana geldiği yerde işbu davasını açması gerektiğini, yetkili olmayan İstanbul Mahkemelerinde dava açıldığını bu nedenle mahkemenin yetkisiz olduğunu, müvekkili sigorta şirketine usulüne uygun başvuru yapılmadığını, dava şartı noksanlığı olduğunu, taraflar arasında imzalanan Kasko Rent A Car Sigorta Poliçesi incelendiğinde davacının kötü niyetli olarak güven ilişkisi ile yapılan kasko sigorta poliçesine aykırı olarak müvekkili sigorta şirketinin araç üzerinde eksper çalışmasını engellediğini, tüm sözlü ve yazılı taleplerine rağmen aracı müvekkili sigorta şirketine göstermediğini, davacının sigortalı yükümlülüklerinin hiçbirini yerine getirmediğini, davacının temerrüd başlangıç tarihini kaza tarihinden itibaren talep etmesinin hukuka aykırı olduğunu, ekspertiz masrafının fahiş olduğunu beyanla davanın reddini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava; trafik kazasından kaynaklı araçta oluşan maddi hasara dayalı maddi tazminat istemine ilişkindir.
Davalı vekilinin kanuni süresinde ibraz ettiği tespit edilen cevap dilekçesi ile mahkememizin yetkisine yönelik olarak yetki ilk itirazında bulunması üzerine iş bu itiraz HMK’nın 117. maddesi uyarınca dava şartlarından sonra inceleme konusu yapılmıştır.
Mahkemelerin yetkisine ilişkin kanuni düzenleme noktasında HMK’nın 6/1. maddesi; “(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.” şeklinde düzenlenmiş olup HMK’nın 19. maddesinde belirlenen süre ve yöntemle yetkisizlik itirazında bulunulmaz ise davanın açıldığı mahkemenin yetkili hale geleceği, Kanunun 19/2. maddesinin; “Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir. Yetki itirazında bulunan taraf, yetkili mahkemeyi; birden fazla yetkili mahkeme varsa seçtiği mahkemeyi bildirir. Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz.” hükmünü içerdiği, birden fazla mahkemenin yetkili olması hallerinde davacıya seçimlik hak tanınmış olması göz önüne alındığında, davacının, bu mahkemelerden birinde dava açmak hususunda bir seçimlik hakka sahip olduğu, davacının, davasını bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirinde açmadığı ve yetkisiz bir mahkeme de açtığı taktirde seçme hakkının davalı tarafa geçeceği anlaşılmıştır. Ayrıca hukuki ilişkinin haksız fiil kaynaklı olması nedeni ile HMK 16 uyarınca haksız fiilin işlendiği, zararın meydana geldiği, gelme ihtimalinin bulunduğu yerler ile zarar görenin yerleşim yeri mahkemesinin de yetkili olduğunun düzenlendiği görülmüştür.
Anılı kanuni düzenlemeler ışığında somut olaya bakıldığında; huzurdaki davada, hasarın …’de meydana geldiği , davalının yerleşim yerinin İzmir olduğu, davacının yerleşim yerinin ise … olduğu, bu hali ile işbu davanın davacı tarafından anılı yetkili mahkemelerde ikame edilmediği, böylece seçme hakkının davalı tarafa geçtiği, davalı yanın yetkili mahkemeyi usulüne uygun olarak İzmir Asliye Ticaret Mahkemeleri olarak belirttiği anlaşılmakla; mahkememizin yetkisizliğine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin yetkisizliği nedeniyle dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine,
2-Kararın istinaf yoluna başvurulmaksızın kesinleşmesine müteakip bu tarihten itibaren istinaf yoluna başvurulması ve istinaf talebinin reddinin kesinleşmesine müteakip iki haftalık süre içinde talep halinde dosyanın görevli İzmir Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine, süresi içinde gönderilme başvurusunun olmaması halinde davanın açılmamış sayılacağına karar verileceğine,
3-HMK nın 331. Maddesi uyarınca harç ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
4-Dosyanın kanuni süresi içinde gönderilmemesi durumunda talep halinde yargılama gideri ve vekalet ücretinin mahkememizce karara bağlanmasına,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde mahkememize verilecek ya da gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/03/2021

Katip …
E-imzalıdır

Hakim …
E-imzalıdır