Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/532 Esas
KARAR NO : 2021/585
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/09/2020
KARAR TARİHİ : 14/09/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, müvekkili şirkete ait Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım 2019 dönemine ilişkin Yevmiye Defteri ve Defteri Kebir e-defter verilerinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; davacı şirkete ait Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım 2019 dönemine ilişkin e-defter beratlarının dayanağı olan Yevmiye Defteri ve Defteri Kebir’in bilişim korsanları tarafından yapılan saldırı nedeniyle zayi olduğu gerekçesi ile zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Talep yönünden uygulanması gereken, TTK’nın 82. maddesinin 7. fıkrasına göre; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.”
Anılı hüküm gereğince zayi belgesi verilebilmesi için, istenen belgenin TTK’nun 82. maddesinde zikredilen tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerden olması, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu ve kanuni saklama süresi içinde zayi olması lazım olup, talebin zıyaanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde ileri sürülmesi gerekmektedir.
Davacı yanca verilerin kurtarılması amacıyla başvurulan Tekniknokta şirketinin hazırladığı 22/09/2020 tarihli raporda; “…04/05/2020 tarihi öncesine ait … yazılımı kullanılan muhasebe verilerine, e-defter dosyalarına ve önceki yıllara ait yedeklerine çalışır veya kullanılır hali ile ulaşılamamıştır” denildiği, nitekim mahkememizce görevlendirilen bilgisayar mühendisi bilirkişinin zayii istemine konu verilerin kayıtlı olduğu bilgisayar üzerinde yaptğı incelemede de Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım 2019 dönemine ilişkin yevmiye defteri ve defteri kebir e-defter verilerinin zayi olduğunu tespit ettiği görülmüştür.
Davacı yanca zıyanın öğrenilmesi verilerin kurtarılamadığını ortaya koyan … şirketinin 22/09/2020 tarihli raporuyla gerçekleştiğinden, 24/09/2020 dava tarihi itibarıyla yasada öngörülen 15 günlük hak düşürücü süre içinde eldeki davanın açıldığı anlaşılmakla davanın süre yönünden yerindedir.
Açıklandığı gibi, davacı yanın zayi belgesi verilmesi talebinin haklı ve süresinde olduğu tüm dosya kapsamı ile tespit edildiğinden davanın kabulüne dair karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçede açıklandığı üzere :
1-Davanın KABULÜ İLE,
Davacı şirketin Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım 2019 dönemine ilişkin Yevmiye Defteri ve Defteri Kebir e-defter verilerinin zayi olduğunun tespiti ile ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL’nin mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 14/09/2021
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır