Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/590 E. 2018/652 K. 27.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/628 Esas
KARAR NO : 2018/719
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/07/2018
KARAR TARİHİ: 11/07/2018
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin … ilçesinde faaliyet gösterdiğini, şirkete ait ticari defter ve kayıtlara ilişkin tüm arşivin 21/06/2018 tarihinde fatura karşılığında hizmet alınan taşıma şirketi aracılığıyla … ilçesinde bulunan başka bir adrese nakledildiğini, yapılan taşıma işleminin ardından nakil adresinde yapılan sayım ve tasnifte … 16. Noterliği tarafından 28/12/2012 tarihinde … yevmiye numarasıyla onaylanmış olan karar defterinin kaybolduğunun anlaşıldığını, tüm aramalara rağmen bulunamadığını, bu nedenlerle karar defterinin kaybolması nedeniyle gerekli işlemlerin yapılarak ilgili defter için düzenlenecek zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava; TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82. maddesinin 7. fıkrası gereğince; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
TTK.nun 82. maddesi uyarınca zayi belgesi düzenlenebilmesi için davacının defter tutmakla veya saklamak ile yükümlü olması, zayi olan belgelerin kullanılmış defter ve belgeler olması, defter ve belgelerin yangın su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu zayi olması ve başvurunun 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmış olması gerekmektedir.
Anılı kanun maddesi ışığında somut olaya bakıldığında; TTK’nın 82. maddesine göre, bir tacirin tutmakla zorunlu olduğu ticari defterlerin tabii afetler ya da hırsızlık gibi nedenlerle zayi olması durumunda ilgili mahkemede zayii olduğuna ilişkin belge verilmesi için hasımsız dava açılabileceği, ancak bunun için tacirin defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması ve ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olmasının gerekeceği, dava konusu olayda ise ilgili Kanun maddesinde sayılan hallerin bulunmadığı, tacirin TTK 18/2 maddesi kapsamında basiretli bir iş adamı gibi davranmaması ve ihmalinden kaynaklı meydana geldiğinin sabit olması nedeniyle talebin reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR : Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde re’sen davacı tarafa iadesine,
5-Hükümden sonra, gerekçeli kararın HMK 321/2 maddesi gereğince resen davacı tarafa tebliğine, 1 (bir) adet tebligat giderinin davacı tarafından yatırılan gider avansından karşılanmasına,
Dair; HMK’nın 320. maddesi uyarınca davacı vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 11/07/2018

Katip e-imza Hakim e-imza