Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/454 E. 2018/548 K. 30.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/454 Esas
KARAR NO : 2018/548

DAVA : Menfi Tespit (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 16/05/2018
KARAR TARİHİ : 30/05/2018

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık duruşması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili ile davalı … arasında antrepo sözleşmesi imzalandığını, ilgili antreponun diğer davalı … Nakliyat şirketine ait olduğunu, … Nakliyat ile müvekkil arasında ticari ilişki bulunmadığını, ardiye ücretlerinin tamamının davalı …’ne ödenmiş olduğunu, dava konusu ürünlerin müvekkil şirkete teslim edilmediğini, davalı … tarafından takipler açıldığını, antrepo konusu malın müvekkiline ihtiyati tedbir kararı verilerek iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
(6100 sayılı HMK. 389 ve devam maddeleri) Bilindiği ve öğretide de kabul edildiği üzere ihtiyati tedbir “…kesin hükme kadar devam eden yargılama boyunca, davacı veya davalının (dava konusu ile ilgili olarak) hukuki durumunda meydana gelebilecek zararlara karşı öngörülmüş geçici nitelikte, geniş veya sınırlı olabilen hukuki korumadır.” şeklinde tarif edilmiştir. (Medeni Usul Hukuku 12.Baskı Sh.714-Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, Prof. Dr. Oğuz Atalay, Prof. Dr. Muhammet Özekes) Anılan tariften de anlaşılacağı üzere ihtiyati tedbir diğer fonksiyonları yanında davanın devamı sırasında ve verilecek hükmün kesinleşmesine kadar olan süreç içerisinde dava konusu şey üzerinde yeni bir takım ihtilafların çıkmasını da önleyici niteliği itibariyle geçici bir hukuki korumadır.
Nitekim 6100 sayılı HMK’nın onuncu kısmının birinci bölümünde düzenlenen ihtiyati tedbir müessesesi 389.madde başlığında “geçici hukuki korumalar” olarak vasıflandırılmış ve aynı maddenin birinci fıkrasında “mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından yada tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir” şeklinde şartları belirtildikten sonra takip eden maddelerde bu konudaki talep verilecek karar ve içereceği hususlar, teminat, kararın uygulanması gibi sair hususlar da duraksamaya yer bırakmayacak şekilde takip edilmesi ve yapılması gerekli usul ve prosedür vazedilmiştir.
Başka anlatımla, kesin hukuki himaye sonucunun ortaya çıkmasına kadar yargılama öncesinde veya sonrasında doğabilecek risklerden davacı ve / veya davalıyı korumak için yargı organlarınca verilen geniş ya da dar kapsamlı hukuki himaye “geçici hukuki himaye tedbirleri” olarak tanımlanır. İhtiyati tedbir de geçici hukuki himaye tedbirlerinden birisidir. İhtiyati tedbir yoluyla taraf dava konusu hakka ilişkin doğacak tehlikelerden korunmaktadır.
Mahkememizin 21/05/2018 tarihli tensip tutanağının 15. maddesi gereğince uyuşmazlığa konu emtiaların bedeli üzerinden ( 108.528,79TL) nakden ya da teminat mektubu ile teminat olarak mahkeme kasasına depo edilemek kaydıyla 01/03/2017 tarihli fatura mahiyetindeki ürünlerin ihtiyati tedbir yoluyla davacıya iadesine dair ara karar oluşturulmuş, davacı vekilinin ihtiyati tedbir kararına teminat yönünden vaki itirazı üzerine HMK 389 ve devamı maddeleri uyarınca taraf vekilleri adına tebligat çıkarılarak duruşma açılmıştır.
Davalı … Nakliyat Turizm İnş Tarım Ürünleri Tekstlik San ve Tic Ltd Şti’nin keşide ettiği 20/03/2018 tarihli … 14. Noterliği’nin … sayılı ihtarnamesi ile hapis hakkına dayanarak alacak talebinin 32.633TL olarak belirtildiği, bu hali ile tüm ürün bedelleri yönünden teminat alınmasının ölçülü olmayacağı anlaşılmakla, davalının alacak istemine konu 32.633TL’nin nakden yahut teminat mektubu ile mahkememiz kasasına depo edilmek kaydıyla 01/03/2017 tarihli fatura mahiyetindeki emtiaların davacıya ihtiyati tedbiren iadesine dair karar vermek gerekmiştir.
KARAR : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
1-Davacı/ihtiyati tedbire teminat yönünden itiraz eden vekilinin, mahkememizin 21/05/2018 tarihli ihtiyati tedbir kararının teminata yönelik itirazının kabulü ile,
a- Davalı tarafın alacak istemine konu 32.633 TL nin nakden yahut teminat mektubu ile mahkememiz kasasına depo edilmek kaydı ile, 01/03/2017 tarihli fatura( 100 kap 1450 kg’lık ürün, 3 sayfa fatura) muhteviyatındaki emtiaların davacıya ihtiyati tedbiren iadesine,
2-Teminatın ikmaline müteakip kararın infazı için bir suretinin … İcra Müdürlüğü’ne tevdiine,
Dair, davacı/ihtiyati tedbire teminat yönünden itiraz eden vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde mahkememize verilecek ya da gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/05/2018

Katip … e-imza Hakim …e-imza