Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 16. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/379 E. 2018/397 K. 02.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
16. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/379 Esas
KARAR NO : 2018/397

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/04/2018
KARAR TARİHİ : 02/05/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP : Davacı…vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirket … Üniversitesi içeriside … Gıda ve Kafeterya Ltd Şti unvanı ile faaliyet gösterdiğini, müvekkil şirketin iki müdürü ve ortağı olduğunu, ortakların … ve … olduğunu, şirketin iki müdüründen birisi olan ve imza yetkisi bulunan …’ya kendisini … ismi ile tanıtan ve … telefon numarası ile iletişim kuran bir şahsın kendisini İstanbul serbest muhasebece mali müşavirler odasına kayıtlı bir muhasebeci olarak tanıttığını ve şirketin tüm defterlerini ve belgelerini teslim aldığını, … ve … şirket defterlerini müvekkil şirkete iade etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiğini, bu şahıslar hakkında İstanbul … nca … numaralı soruşturma açıldığını, bu nedenlerle şirket defterlerinin çalındığı için zayi olduğunu, hali hazırda bir genel kurulun yapılmasının mümkün olmadığını, genel kurulun yapılmamasına ilişkin ihtiyati tedbir karanının verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Dava; TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 82. maddesinin 7. fıkrası gereğince; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
TTK.nun 82. maddesi uyarınca zayi belgesi düzenlenebilmesi için davacının defter tutmakla veya saklamak ile yükümlü olması, zayi olan belgelerin kullanılmış defter ve belgeler olması, defter ve belgelerin yangın su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sonucu zayi olması ve başvurunun 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmış olması gerekmektedir.
Anılı kanun maddesi ışığında somut olaya bakıldığında; TTK’nın 82. maddesine göre, bir tacirin tutmakla zorunlu olduğu ticari defterlerin tabii afetler ya da hırsızlık gibi nedenlerle zayi olması durumunda ilgili mahkemede zayii olduğuna ilişkin belge verilmesi için hasımsız dava açılabileceği, ancak bunun için tacirin defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması ve ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olmasının gerekeceği, dava konusu olayda ise ilgili kanun maddesinde sayılan hallerin bulunmadığı, tacirin TTK 20. maddesi kapsamında basiretli bir iş adamı gibi davranmaması ve ihmalinden kaynaklı meydana geldiğinin sabit olması nedeniyle davacının basiretli bir tacir gibi davrandığının kabul edilemeyeceği gerekçesiyle talebin reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR : Gerekçesi açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Yeterince harç alındığından başka harç alınmasına yer olmadığına,
3-Masrafların davacı…üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı…tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde re’sen davacı…tarafa iadesine,
Dair davacı…vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 02/05/2018

Katip …e-imza

Hakim …e-imza