Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/420 E. 2023/616 K. 19.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İST ANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/420 Esas
KARAR NO : 2023/616
DAVA : Menfi Tespit (Kefalet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 16/06/2023
KARAR TARİHİ : 19/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Kefalet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan yargılamasında;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesi ile; ”Davalı/alacaklı tarafından …İcra Müdürlüğü’ nün 2021/… E., 2021/… E. Sayılı dosyaları ve … İcra Müdürlüğü’nün 2022/… E. Sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine kefalet sözleşmesinden kaynaklı ilamsız icra takibi başlatılmıştır…… Müvekkil, sahibi, ortağı ve yöneticisi olmadığı bir şirket ile davalı/alacaklı banka arasında düzenlenen kredi sözleşmesine müteselsilen kefil olmuştur. Müvekkil … …, … ile evli olup müvekkilin eşinin işbu kefalet akdine muvafakatı bulunmamaktadır. Eşin rızası olmadan düzenlenen kefalet sözleşmesi hukuka aykırı olup yok hükmündedir. Davalı/ alacaklı banka tarafından icra takibine dayanak yapılan kredi sözleşmesi ve eklerinde yer alan, eşin açık rızasına dair muvafakatname altındaki imza müvekkilin eşi … …’ un eli mahsulü değildir. yapılacak inceleme neticesinde muvafakatname altındaki imzanın müvekkilin eşi … …’a ait olmadığı ortaya çıkacaktır. … kayıtlarından da görüleceği üzere müvekkil, kefil olunan ticari işletmenin sahibi, ortağı yahut yöneticisi değildir. dolayısıyla müvekkil ile davalı arasında akdedilen kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için eşin rızasının alınması gerekmektedir. Müvekkilin eşinin rızası olmadan düzenlenen kefalet sözleşmesi neticesinde müvekkile yönelik herhangi bir icra takip işlemi yapılması haksız, mesnetsiz ve hukuka aykırıdır…… Emsal Yargıtay kararları ve Mevzuat hükümleri dikkate alındığında müvekkil hakkında başlatılan icra takipleri, müvekkilin eşinin rızası olmadan düzenlenen kefaletin geçersiz olması nedeniyle usul ve yasaya aykırıdır.” şeklinde beyanda bulunarak öncelikle İİK madde 72/3 uyarınca ihtiyati tedbir kararı verilmesine, davanın kabulüne, müvekkilinin davalıya borçlu olmadığının tespitine, %20’den az olmamak üzere davalının kötüniyet tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı’nın 25.11.2021 karar tarihli ve 1232 karar nolu kararıyla; Finans ile ilgili açılacak davalara bakacak mahkemeler nezdinde ihtisas mahkemelerinin belirlenmesi hususu görüşülerek, 26.09.2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 5. maddesinin beşinci fıkrasında, özel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak daireler arasındaki iş dağılımının Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenebileceğinin düzenlendiğini, asliye ticaret mahkemelerine gelen işlerin vasıf ve mahiyeti itibarıyla çeşitli olması, bu çerçevede finans davalarının yoğunluğu ve niteliklerinin farklı olması göz önünde bulundurularak, gerek uygulama birliğinin sağlanması, gerekse etkinlik ve verimliliğin artırılması ile ihtisaslaşmanın önemi nazara alınarak, finans davalarında iş dağılımı bakımından iki veya daha fazla dairesi bulunan mahallerde ihtisaslaşmaya gidilmesinde fayda olacağının değerlendirildiği, kanuni düzenlemelerden ya da Hâkimler ve Savcılar Kurulunun kararlarından kaynaklı olarak, asliye ticaret mahkemesinin hangi dairelerinin iflâs ve konkordato, deniz ticareti ve deniz sigortaları gibi davalar dolayısıyla gelecek işlere ilişkin ihtisas mahkemesi sıfatıyla bakacağı gözetilerek, aynı dairelerde iş yoğunluğu oluşmaması bakımından finans davalarına olabildiğince farklı dairelerde bakılmak üzere ihtisas mahkemeleri belirlenmiştir.
Bu itibarla; …
3) 19.10.2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’ndan (142. maddesinde düzenlenenler hariç), …
Kaynaklanan ve asliye ticaret mahkemesinin görev alanına giren ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı kapsamında gelecek işlere; …
f) Yirmi veya daha fazla Asliye Ticaret Mahkemesi bulunan yerlerde 6, 7, 8 ve 9 numaralı Asliye Ticaret Mahkemelerinin bakmasına,
Bu kapsamda görülmekte olan dava ve işlerin iş bölümüne dayanılarak mezkûr mahkemelere gönderilmemesine, 15.12.2021 tarihinden itibaren gelecek yeni dava ve işlerin ise anılan ihtisas mahkemelerine tevzi edilmesine ve dosya sayısına göre genel tevziden de iş verilmeye devam edilmesine, 25.11.2021 tarihinde karar verildiği, eldeki davanın 19.10.2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’ndan (142. maddesinde düzenlenenler hariç) kaynaklandığı anlaşıldığından dosyanın … 6, 7, 8 ve 9 numaralı Asliye Ticaret Mahkemeleri’nden birine tevzii edilmek üzere … Hukuk Mahkemeleri tevzii bürosuna gönderilmesine karar verilmiş ve aşağıdaki karar kılınmıştır.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Dosyanın … 6, 7, 8 ve 9 numaralı Asliye Ticaret Mahkemeleri’nden birine tevzii edilmek üzere … Hukuk Mahkemeleri tevzii bürosuna gönderilmesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde karar verildi. 19/06/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

*Bu evrak 5070 Sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.*