Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/373 E. 2023/535 K. 29.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/373 Esas
KARAR NO : 2023/535
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 25/05/2021
KARAR TARİHİ : 29/05/2023

Mahkememizden verilen 23/12/2021 tarihli ve 2021/ … esas-2021/… karar sayılı kararının davalı tarafca istinaf edilmesi üzerine … Mahkemesi … Hukuk Dairesi’nin 19/04/2023 tarih ve 2023/… esas-2023/… karar sayılı ilamı ile kaldırılmasına karar verildiğinden
Dosya mahkememiz esasına kaydı yapılıp incelendi:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA / Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle;
… Sosyal Güvenlik Merkezinin sigortalı … ‘e 65.201,74.-TL peşin sermaye değerli gelir bağladığını, yapılan tedavi masraflarının tahsiline yönelik … ve … aleyhine …. İş Mahkemesi’nin 2021/… E sayılı dosyasında dava açıldığını, ancak şirketin ticaret sicil kayıtlarında terkin edildiğinin tespiti üzerine Tasfiye halinde … Aş nin ihyası ile tasfiye memuru olarak … un atanması istemiyle huzurdaki davanın açıldığını belirterek; şirketin ihyasına, tasfiye memuru atanmasına, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili 28/05/2021 tarihli dilekçesi ile HMK 124 gereğince tarafta iradi değişiklik yaptıklarını belirterek ihyası istenen davalı şirketin … sicil numaralı … Eş. San. Ve Tic. Aş olduğunu, bu şirketin ihyasını istediklerini açıklamıştır.
CEVAP /Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle;
Müvekkili … nün resen terkin işlemi, “6102 sayılı Kanunun Geçici 7’nci maddesi”, “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ’in 5’inci maddesi”, “6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 20/1 maddesi” ve “Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’in 7. maddesi” kapsamında yaptığını, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını,
Müvekkili … ne … ticaret sicil numarası ile kayıtlı bulunan … Anonim Şirketi’nin dosyasında yapılan incelemede, şirketin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7’nci maddesi ile 30.12.2012 tarihli ve 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ”in 5’inci maddesi kapsamında; “Aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantılarının yapılmaması“ gerekçeleriyle resen terkin kapsamına alındığı, tebligat ve ilan prosedürlerinin yerine getirilmesinin ardından 09.10.2014 tarihinde usule uygun olarak sicil kaydının resen terkin edildiğini,
Müvekkili … ce söz konusu şirkete, belirtilen süre içerisinde münfesih olma sebeplerini ortadan kaldıran işlemlerin yerine getirildiğinin ispatlayıcı belgelerle birlikte bildirilmemesi ya da tasfiye memurunun bildirilmemesi halinde söz konusu şirketin unvanının ticaret sicilinden silineceği, şirkete ait malvarlığının kaydın silinme tarihinden itibaren on yıl sonra Hazineye intikal edeceği ve bunun kesin olduğu ihtarında bulunulduğunu, ancak bu ihtara rağmen söz konusu şirketin yükümlülüklerini yerine getirmediğini, belirterek ;
Haksız ve yasal dayanaktan yoksun davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine dava dilekçesinin usulüne uygun olarak tebliğ edildiği , dosyaya cevap dilekçesi sunmadığı , duruşma gün ve saatinin tebliğine rağmen duruşmalara katılmadıkları anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, 6102 sayılı TTK’nın Geçici 7. maddesi uyarınca sicilden res en terkin olunan Anonim şirketin ihyası istemine ilişkindir.
TTK’nın Geçici 7. maddesinin 15 numaralı bendinde de “Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulananlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir. ” düzenlemesi getirilerek haklı sebepler bulunması halinde terkin edilen şirketin ihyası hususunda hukuki yararı bulanan kişilere ihya imkanı tanımıştır.
6102 sayılı TTK’nın Geçici 7/2 fıkrasında, davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Somut olayda;
Davacı tarafından ihyası istenilen şirket aleyhine … İş mahkemesinin 2021/… Esas sayılı dosyası üzerinden dava açıldığı getirtilerek incelenen dosya ile sabittir. Derdest olan bu davanın devamı için gerekli olan taraf teşkilinin sağlanması bakımından şirketin ihyasının talep edilmesinde hukuki yarar bulunmaktadır. Davacı tarafça 09.10.2014 tarihinde sicilden res en terkin edilen şirket hakkında 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde dava açılmamış ise de ihyası istenilen şirket hakkında devam eden dava bulunması nedeniyle 6102 sayılı TTK’nın Geçici 7/2 fıkrasındaki hak düşürücü süre eldeki davada uygulanamayacaktır.
… Anonim şirketi, 03/06/1976 tarihinde ana sözleşmesinin tescili ile 24.09.1976 tarihinde … ‘na kayıt olduğu, … sicil numarası aldığı, şirketin … … sitesi no…. adresinde bulunduğu görülmektedir.
Şirket merkezinin … /… olması nedeniyle uyuşmazlığın çözümünde HMK. 14/2. ve T.T.K.nun 547/1 . maddesi hükmü gereğince mahkememiz kesin yetkilidir.
Dosya içine alınan ihyası istenen şirkete ait ticaret sicil dosyasındaki ticaret sicil gazetesi ilanları ve alınan bilirkişi raporu gereğince; 09.10.2014 tarihinde davalı ticaret sicil müdürlüğü tarafından 6102 sayılı kanunun geçici 7. Maddesine göre; “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ’in 5’inci maddesi gereğince “Anonim ve Limited Şirketlerin Aralıksız son beş yıla ait genel kurul toplantılarının yapılmaması, sermaye şartının gerçekleşmemesi nedeniyle İlişkin Tebliğ’in 7. maddesi” kapsamında şirketin res en terkin edildiği anlaşılmıştır.
Dosyada alınan bilirkişi … ‘ın 09/11/2021 tarihli raporunda özetle ; şirketin 03.11.2006 tarihinde Genel Kurul Kararı ile Yönetim Kurulu üyesi ve başkanı seçtiği, 03/11/2006 tarihinden buyana aralıksız son 5 yıla ait Genel Kurul toplantılarının yapılmamış olduğu, ayrıca şirketin 50.000 TL sermayeye sahip olup zorunlu sermaye artışını sağlamadığı bu yönü ile Sicilin resen terk işleminde uygunluk olduğu 6100 sayılı kanunun geçici 7. Maddesinde sayılan bildirim yükümlülüğü kayıtlarının yer almadığı, ilanın yapılmış olması sonucu bildirimsiz terkin gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Buna göre davalı ticaret sicil müdürlüğü tarafından … Anonim Şirketi nin 03/11/2006 tarihinden bu yana aralıksız son 5 yıla ait Genel Kurul toplantılarının yapılmadığı ve şirketin sermayesini asgari tutara yükseltmediği için Münfesih Olmasına Veya münfesih Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler kapsamında bildirimsiz şekilde res en terkin işleminin yapıldığı anlaşılmıştır.
Şirket münfesih sayılarak terkin işlemi uygulanması nedeniyle ihya davası sadece … ne husumet yöneltilmek suretiyle açılabilecektir.
Dava dilekçesinde davalı olarak, sicilden resen terkin edilmiş olan … Anonim Şirketi de gösterilmiştir. Davada hasım gösterilen şirket dava tarihi itibariyle, ticaret sicilinden terkin edilmiş ve tüzel kişiliği sona ermiş durumdadır. Bu nedenle, davalı şirketin taraf ehliyeti yoktur. Taraf ehliyeti HMK’nın 114/1.d maddesi uyarınca dava şartıdır. Dava şartları, HMK’nın 115.maddesi uyarınca, istinaf aşaması dahil, yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. İlk derece mahkemesince, taraf ehliyeti bulunmayan davalı şirket hakkındaki davanın, HMK’nın 115/2.maddesi uyarınca dava şartı yokluğundan usulden reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü cevabı, şirket sicil dosyası ve bilirkişi raporu kapsamında; ihyası istenilen şirketin münfesih olmasına yada münfesih sayılması nedeniyle sicilden resen terkin edilerek sicil kaydının kapandığı görülmüş, şirket hakkında ek tasfiyeye ilişkin TTK 547 hükümleri uygulanacağı anlaşılmıştır.
Mahkememizce ihyası istenen şirketin münfesih olduğu tarihte temsile yetkili ortağı olan … …’in mernis adresini gösterir nüfus kaydı alınmış, ve tasfiye memuru olarak atanmasında bir engel bulunmadığı uyap kayıtlarından tespit edilmiştir.
İhyası istenilen şirkete yönelik açılmış … İş mahkemesinin 2021/… Esas sayılı dosyasında alacak davası mevcuttur. Bu davanın görülebilmesi ve verilecek kararın infazı işlemlerinin yapılması için ihya isteminde bulunulmuş olup, ihyası istenilen şirket TTK’nın Geçici 7/15. maddesine dayanılarak resen terkin edilmiştir.
İhyası istenilen şirketin 09.10.2014 tarihinde terkin işlemi yapıldıktan sonra şirket hakkında 08/02/2021 tarihinde … İş mahkemesinin 2021/… Esasında görülmekte olan alacak davası açıldığından, şirket hakkında görülen bu dava nedeniyle şirket hakkında verilecek karar doğrultusunda yapılacak işlemlerin ek tasfiye niteliğinde olduğu sabittir. Bu nedenle davalı şirketin münfesih olduğu tarihteki son temsile yetkili ortağı olan … …’in TTK’nın 547/2 maddesi gereğince tasfiye memuru olarak atanmasına karar verilmiştir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 28/09/2021 tarih, 2017/11-3184 Esas, 2021/1107 Karar ve Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 19/09/2018 tarih, 2018/3714 Esas, 2018/5439 Karar sayılı içtihadı da bu yöndedir.
Mahkememizce … BAM … HD nin 19/04/2023 tarihli kaldırma kararı üzerine; basit usule tabi davada dosya üzerinden inceleme yapılıp karar verilebileceği dikkate alınarak eksik hususlar dosya üzerinden tamamlanmıştır.
İhyası istenilen şirket hakkında terkin işleminden sonra açılan dava nedeniyle şirketin ihyasının gerektiği ve davacının bu davayı açmakta hukuki yararı bulunduğundan, davanın kabulü ile şirketin münfesih olduğu tarihte temsile yetkili ortağı olan … …’in tasfiyeyi yapmak üzere tasfiye memuru olarak atanmasına karar vermek gerekmiştir.
İhyası istenilen şirketin … tarafından resen terkinine evraklar ticaret sicil dosyası ile alınmış, bilirkişi aracılığıyla incelenmiş; şirketin 6102 sayılı TTK nun geçici 7. Maddesi ile 10/05/2006 tarih ve 6553 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Münfesih olmasına veya Sayılmasına rağmen tasfiye edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicil Kayıtlarının silinmesine ilişkin Tebliğin 5. Maddesi uyarınca terkin işleminin doğru olduğu, kaldı ki davacı tarafından yapılan terkin işleminin usulsüzlüğü konusunda bir iddia bulunmadığı anlaşılmış olmakla davalı … nün iş bu davanın açılmasına sebebiyet vermediği, yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu olmaması gerektiği anlaşılmıştır.Davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
1- Davalı … aleyhine açılan DAVANIN KABULÜ ile; … nün … ticaret sicil numarasında kayıtlı iken 09.10.2014 tarihinde TTK’nın Geçici 7. maddesi uyarınca resen sicilden terkin edilmiş olan … Anonim Şirketi unvanlı şirketin sicildeki terkin kaydının … İş Mahkemesi nin 2021/… Esas sayılı dava dosyasının görülmesi ve mahkemece verilecek kararın infazı işlemleriyle sınırlı olarak iptali ile aynı unvanla ticaret siciline tescili sureti ile İHYASINA, ihya kararının tescil ve ilanına,
2- İhyasına karar verilen şirketin son yetkilisi olan … …’in ( TC no: …)’nun TTK’nın 547/2 maddesi gereğince tasfiye memuru olarak atanmasına, şirketin son yetkilisi olması nedeni ile tasfiye memuru için takdiren ücret tayinine yer olmadığına,
3-Davalı…Ticaret Anonim Şirketi Hakkında açılan davanın dava şartı olan taraf ehliyeti yokluğu nedeniyle HMK’nun 114/1-d ve 115/2.maddeleri uyarınca usulden REDDİNE,
4-Davacı Sosyal Güvenlik Kurumu harçtan muaf olduğundan bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü yasal hasım olduğundan ve yapılan işlemlerin usulsüzlüğü davacı tarafından iddia edilmediğinden, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından yapılan yargılama giderlerinin de kendi üzerinde bırakılmasına,
6-HMK.nun 333 md uyarınca bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran taraflara iadesine
Tarafların yokluğunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile … Mahkemeleri’nde istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi .29/05/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır