Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/252 E. 2023/555 K. 30.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/252 Esas
KARAR NO : 2023/555
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/04/2023
KARAR TARİHİ : 30/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; Müvekkili şirketin muhasebesinin tutulduğu ve bilgi işlem merkezinin bulunduğu, “… mahallesi … mevkii … Sanayi Bölgesi No:… ” adresindeki fabrikasında bulunan bilgisayarları, 14.03.2023 tarihinde siber saldırıya uğrayarak hacklenmiş bulunduğunu ancak bugüne kadar yapılan tüm girişimlere rağmen, siber saldırıya uğrayan e-defter kayıtlarının bir kısmının kurtarılması henüz mümkün olmadığını, Siber saldırıya ilişkin Polis Tutanakları ekli olduğunu uğranılan siber saldırı sonucunda, kurtarılamayan 2022 yılı Kasım ayına ait e-defter kayıtları ve beratları halen kayıp olduğunu,bu nedenlerle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Belgelerin saklanması ve saklama süresi” başlıklı 82. maddesi ile, 19/10/2019 tarih ve 30923 nolu Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:3) hükmü gereğince, zayi olan e-defter kayıtlarının yeniden oluşturulabilmesi mahkememizden zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili delil olarak “Polis tutanakları, GİB ve bilgi işlem kayıtları, her tür yasal delil” dayanmış olup, dava dilekçesine ek olarak, kolluk nezdinde verilen ifade tutanağını sunmuş, mahkememizce verilen süre içerisinde de siber saldırıya ilişkin tespit içeren bilişim raporu ile GİB kaydını sunmuş, bildirilen delillerin tamamının dosyada sunulu olduğu anlaşılmıştır.
GEREKÇE:
Dava, zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 64/3. maddesinin son cümlesi “Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.” şeklindedir.
TTK’nın 82/7. maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” hükmü düzenlenmiştir. 19.10.2019 tarih 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle; elektronik ortamda tutulan defterlerin, vergi güvenliğini sağlamak ve virüs, siber saldırısı vb. diğer teknolojik ataklara karşı tedbir almak amacıyla ikincil kopyalarının gizliliği ve güvenliği sağlanmış şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde ya da Başkanlıktan izin alabilen güvenli saklamacı kuruluşlar bünyesinde de saklanması zorunluluğu getirilmiştir (Bkz. Tebliğ m.4.4.1-e).
Öte yandan, aynı tebliğin 7.1. Maddesininde, e-defter tutanların, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemeye başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini isteyebilecekleri; Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-defter ve berat dosyalarının e-defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verileceği düzenlenmiştir.
TTK’nın 82/7. maddesine uygun şekilde düzenleme yapılan anılan tebliğde e-defter veya beratlarına ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren 30 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi verilmesini istemesi gerektiği belirtilmiştir. TTK’nın 82/7. Maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi için başvuru süresi hak düşürücü süre olup bu süre içinde başvuru yapılması zorunludur. Somut olayda da, davacının öncelikle idareye başvurarak zayi olduğu belirtilen belgelerin örneklerinin alınması, belgelerin örneklerinin kurtarılamaması halinde zayi belgesi talebi için davacının dava açma süresinin başlayacağı, davacı yanın bahsi geçen yerlere ilişkin ikincil örneklerin alınması amacı ile yapmış olduğu başvurunun bulunmadığı gibi böyle bir başvurudan dava dilekçesinde bahsedilmediği ve delil olarak dayanılmadığı, davacının gerekli başvuruyu yapıp başvuru cevabını beklemeden davayı açtığı anlaşılmakla bu durumda davayı açmasında hukuki yararın mevcut olmadığı, aynı mahiyette başka bir mahkeme tarafından hukuki yarar yokluğu sebebiyle verilen ret kararına karşı … BAM ….Hukuk Dairesi’nin 2023/… Esas, 2023/… Karar sayılı ilamında verilen kararın isabetli olması sebebiyle esastan ret kararı verilmiş olup, tespiti yapılan hususlar ve emsal yüksek mahkeme kararı nazara alınarak davanın reddine dair karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Açılan davanın reddine,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK.nun 333 (1) maddesi uyarınca taraflarca yatırılan gider avansından bakiyesinin kararın kesinleşmesi sonrası resen mahkememizce taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde … Mahkemesine istinaf nezdinde temyizi kabil olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/05/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

*Bu evrak 5070 Sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak elektronik imza ile imzalanmıştır.*