Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/608 E. 2022/54 K. 27.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/608 Esas
KARAR NO : 2022/54

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 27/09/2021
KARAR TARİHİ : 27/01/2022

Mahkememizde görülen Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA /Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle;
Davacı ve dava dışı …’ın borçlu, ihyası talep edilen … şirketinin alacaklı olduğu, … ili … ilçesi … Mh. 27976 ada 1 parselde yer alan taşınmazın kaydında bulunan 09.11.1982 tarihli … şirketi lehine kurulmuş ipoteğin paraya çevrilmesi için başlatıldığını,
… Genel îcra Müdürlüğü’nün … sayılı takip dosyasında ipotek değerinin güncel bedelinin belirlenmesi için … 2. İcra Hukuk Mahkemesinin … E, …sayılı dosyasmda karar alındığı, icra müdürlüğü tarafından yeni bir bilirkişi raporu ile ipotek bedelinin güncel değerinin tespit edildiği, dosyanın tamamlanarak tapu kaydına işlendiğin ipotek şerhinin kaldırılması işlemleri sırasında 25.02.2021 tarihli …tanbul Ticaret Odası yazısında alacaklı şirketin 6102 sayılı Kanunun geçici 7. Maddesi kapsamında 09.10.2015 tarihinde rese’n terkin edildiği bilgisinin paylaşıldığı, ancak eksik işlem yapılarak resen terkin işleminin usul ve yasaya uymadığı, icra dosyasmda konu edilen taşınmazın terkin tarihinden evvel muaccel olması nedeniyle zamanaşımı süresinin işlemeyeceği belirterek;
Belirtilen ve resen dikkate alınarak …’nün sicilinde kayıtlı … sicil numaralı … Vergi Dairesi’nde kayıtlı … Boya ve İnş. Malz. San. Ve Tic. AŞ. unvanlı şirketin tüzel kişiliğinin ihyasına, yargılama gideri ile vekalet ücretinin davalıya tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP /Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle;
Müvekkili Ticaret Sicili Müdürlüğünün resen terkin işlemi, “6102 sayılı Kanunun Geçici 7’nci maddesi”, “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ’in 5’inci maddesi”, “6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 20/1 maddesi” ve “Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’in 7. maddesi” kapsamında yaptığını, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını, Müvekkili Ticaret Sicili Müdürlüğüne 152646 ticaret sicil numarası ile kayıtlı bulunan … Boya ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin dosyasında yapılan incelemede, şirketin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7’nci maddesi ile “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ”in 5’inci maddesi kapsamında; sermayesinin yasal tutarının altında olduğu gerekçeleriyle resen terkin kapsamına alındığı, tebligat ve ilan prosedürlerinin yerine getirilmesinin ardından 31/07/2013 tarihinde usule uygun olarak sicil kaydının resen terkin edildiğini,
Müvekkili Ticaret Sicili Müdürlüğünce söz konusu şirkete, belirtilen süre içerisinde münfesih olma sebeplerini ortadan kaldıran işlemlerin yerine getirildiğinin ispatlayıcı belgelerle birlikte bildirilmemesi ya da tasfiye memurunun bildirilmemesi halinde söz konusu şirketin unvanının ticaret sicilinden silineceği, şirkete ait malvarlığının kaydın silinme tarihinden itibaren on yıl sonra Hazineye intikal edeceği ve bunun kesin olduğu ihtarında bulunulduğunu, ancak bu ihtara rağmen söz konusu şirketin yükümlülüklerini yerine getirmediğini, belirterek ;
Haksız ve yasal dayanaktan yoksun davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, Anonim Şirketin ihyası istemine ilişkindir.
Tüzel kişiliği olan bir şirketin ticaret Sicilinden terkin işlemi yapıldıktan sonra, ortaklığın tüzel kişiliği sona erer. Bu terkinden sonra ortaklığın alacakları, borçları yada ortaklığın sorumluluğunu gerektiren bir durum ortaya çıkarsa, tasfiye memurları , ortaklığın pay sahipleri veya alacaklılar sicildeki terkin kaydının kaldırılmasını isteyebilirler.
6102 sayılı Yasanın geçici 7. Maddesinin 15. Fıkrasında “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarla ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek mal varlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren 10 yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kanun veya kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret Sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Davacı tarafın bildirdiği deliller toplanmıştır. İhyası istenen şirket ticaret sicil dosyası örneği, … Genel İcra Müdürlüğü nün … sayılı takip dosyası örneği çıkartılarak dosya içine alınmıştır.
Dosya içine alınan İTO kaydınnın incelenmesinde; ihyası istenen … Boya ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi nin 06/05/1983 tarihinde 09/05/1983 tarihinde … Ticaret Odası’na kayıt olduğu, … sicil numarasını aldığı, şirketin … adresinde bulunduğu;31/07/2013 tarihinde 6102 sayılı kanunun geçici 7. Maddesine göre resen terkin edildiği anlaşılmıştır.
Şirket merkezinin Şişli/İstanbul olması nedeniyle uyuşmazlığın çözümünde HMK. 14/2. ve T.T.K.nun 547/1 . maddesi hükmü gereğince mahkememiz kesin yetkilidir.
Şirket hakkında resen terkin işlemi uygulanması nedeniyle ihya davası sadece Ticaret Sicil Müdürlüğüne husumet yöneltilmek suretiyle açılabilecektir.
6100 sayılı TTK’nın geçici 7. Maddesinin 4/a bendinde;
“Ticaret Sicil Müdürlüklerince Kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanacağı, Yapılacak ihtarın ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderileceği, İlanın, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçeceği, aynı maddenin 11. Bendi uyarınca ihtara rağmen süreside işlem yapmayan şirketin unvanının ticaret sicilinden resen silineceği düzenlenmiş olmasına rağmen prosedüre de uymaksızın, şirket yetkilisine ihtar yollanmadan ihyası talep olunan şirketin sicilden terkin edileceği” hükmü vardır.
Resen terkin işleminin ticaret sicil müdürlüğünce usulüne uygun yapılıp yapılmadığı konusunda bilirkişi …’ın 09/11/2021 tarihli raporu alınmıştır. Raporda özetle ;Şirketin 09.05.1983 tarihinde Genel Kurul Kararı ile Yönetim Kurulu üyesi ve başkanı seçtiği, bu tarih sonrası Genel Kurul yapılmamış olduğu, sermayesinin asgari şartlara uygun olmadığı ve bu yönü ile Sicilin rese’n terk işleminde uygunluk olduğu ve fakat; 6100 sayılı kanunun geçici 7. Maddesinde sayılan bildirim yükümlülüğünün sicil kayıtlarında yer almadığı, oysa münfesih olan veya sayılan şirketin tespitinden sonra geçici 7. madde kapsamında işlem yapılabilmesi için, maddede belirtilen usule uygun şekilde ihtar ve ilanın yapılmış olması gerektiği, (TTK Geç. M. 7/4-a) görüldüğünden; Sicilin, bildirimsiz terkin işlemi gerçekleştirmiş olduğu bildirilmiştir .
… BAM 21 HD nin 2019/621- 2019/1068 sayılı kararı ve bu kararın onanmasına ilişkin Yargıtay 11. HD nin 2019/5048- 2020/219 sayılı örnek kararı hükme esas alınarak;
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinin 4. fıkrasının a bendiyle Ticaret Sicil Müdürlüklerince kapsam dahilindeki şirket ve kooperatiflerin Ticaret Sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanacağı, yapılacak ihtarın ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü’ne aynı gün gönderileceği, ilanın, ihtarın ulaşmadığı durumlarda ilan tarihinden itibaren 30. günün akşamı itibariyle 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçeceği, aynı maddenin 11. bendi uyarınca ihtara rağmen süresinde işlem yapmayan şirketin ünvanının ticaret sicilinden resen silineceği düzenlenmiş olmasına rağmen; bu prosedüre uymaksızın, şirket yetkilisine ihtar yollanmadan ihyası talep olunan şirketin sicilden terkin edildiği sabittir.
… Boya ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin sicilden terkin edildiği, şirket aleyhine davacı tarafından … Genel İcra Müdürlüğü nün … sayılı takip dosyası ile takip başlatıldığı, davacının ihya davasını yasal süresi içerisinde açtığı, davayı açmakta hukuki yararı bulunduğu, sicilden terkin işleminin usulsüz olduğu, anlaşıldığından davanın kabulüyle, … Boya ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin ihyasına karar vermek gerekmiştir.
Davalı … nün usulsüz yaptığı terkin işlemi nedeniyle dava açılmasına sebep olduğu anlaşıldığından, davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
1-Davanın kabulü ile … Ticaret Sicil Memurluğu’nun … sicil numarasında kayıtlı iken 6102 sayılı TTK nun geçici 7. Maddesi gereğince terkini yapılan … Boya Ve İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ nin terkin kaydının … Genel İcra Müdürlüğü nün … sayılı takip dosyası ile münhasır olmak üzere İPTALİ ile ticaret siciline TESCİL VE İLANINA,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan ve alınması gereken 80,70 TL harcın davacı tarafından yatırılan 59,30 TL harçtan mahsubuna eksik 21,40 TL harcın davalı … Sicili Müdürlüğünden alınarak Hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan 1.520,20 TL yargılama giderinin , 59,30 Tl peşin harcı , 59,30 TL başvuru harcı olmak üzere toplam 1.638,8 TL ‘nin davalı … Sicili Müdürlüğünden alınarak davacıya verilmesine,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan ve hesap olunan 5.100,00 TL vekalet ücretinin davalı … Sicili Müdürlüğünden alınarak davacıya verilmesine,
5- HMK.nun 333 md uyarınca bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Davacı vekilinin huzurunda, davalı tarafın yokluğunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri’nde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.27/01/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır