Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C
. İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/530
KARAR NO: 2021/936
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/08/2021
KARAR TARİHİ : 23/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin …Ticaret Odasına…sicil numarası ile kayıtlı “…Mah… 34. Sok. No:.. – … Sarıyer/ İstanbul” adresinde toptan gıda sektöründe faaliyet gösteren kurumsal bir ticari işletme olduğunu, müvekkili şirketin bölgede onlarca kişiye istihdam sağlayan ve dünyada tanınırlığı yüksek markalarla işbirliği yaparak ülkemizde dağıtıcılığını yapan dünya çapında bir şirket olduğunu, müvekkili şirket tarafından, satış temsilcisi …elinde bulunan tahsilat makbuz koçanının en son …İlçesi …Tekel Bayii’nde kullanıldıktan sonra, kimliği belirsiz kişilerce çalındığının beyan edildiğini, satış temsilcisi …’ın makbuz koçanını, en son 11.08.2021 tarihinde kullandığını, ertesi gün 12.08.2021 tarihinde tahsilat makbuz koçanını çaldırdığını fark ettiğini müvekkili şirkete beyan ettiğini, müvekkili şirket tarafından içinde …’ten…’e kadar numaralı olan, 18 adet boş tahsilat makbuzu yapraklarının bulunduğu, makbuz koçanının çalınması ile ilgili… Cumhuriyet Başsavcılığı’na … soruşturma numarasıyla suç duyurusunda bulunduğunu beyanla; 6102 sayılı TTK madde 82/7 gereği, çalınan boş tahsilat makbuzları yönünden zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, boş tahsilat makbuzlarının hırsızlık olayı neticesi zayi olduğundan bahisle TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Zayi belgesi verilmesini düzenleyen TTK.nun 82/7.maddesinde”… tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Dava yasal süre içerisinde açılmış olup, Mahkememiz davaya bakmaya yetkili Mahkemedir.
Zayi belgesi talep eden davacı öncelikle bir ziyaa olayının vuku bulduğunu ve bu ziyaanın TTK 82/7. maddesinde belirtildiği hallerden veya benzeri bir olay sonucu meydana geldiğini, boş tahsilat makbuzlarının korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş olduğunu, ziyaanın onun iradesi dışında meydana geldiğini, yasa gereği tutmak ve saklamak zorunda olduğu şirkete ait boş tahsilat makbuzlarını emin koşullarda saklayıp, muhafaza ettiğini ispatlamak zorundadır.
Somut olayda zayii talep edilen … seri numaraları arasındaki boş tahsilat makbuzlarının davalı çalışanı …’a teslim edilmiş olup onun uhdesindeyken çalındığı ya da kaybolduğu, bu durumda davacı, kanunen saklamakla yükümlü olduğu belgeleri muhafaza etmek için basiretli bir tacirin alması gereken tedbirleri aldığını, özen görevini yerine getirdiğini, belgelerin zayi olmasında kusuru olmadığını ispat edemediğinden davanın reddine karar vermek gerekmiş olup aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde alınması gereken 59,30-TL karar harcı peşin alınmış olduğundan bu konuda yeniden karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. md. uyarınca davacı tarafından yatırılan ve bakiye kalan gider avansının kararın kesinleşmesi sonrası talebi halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine istinaf nezdinde temyizi kabil olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.23/11/2021
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır