Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/286 E. 2021/1022 K. 14.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/286 Esas
KARAR NO : 2021/1022
DAVA : İstirdat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 20/04/2021
KARAR TARİHİ : 14/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan İstirdat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesi özetle; Müvekkil şirket ile davalı arasında 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu çerçevesinde …’nin nezdinde düzenlenen 31/07/2017 tescil tarihli … tescil numaralı … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesi akdedildiğini, sözleşmeye konu 2 Adet … marka, 2017 model, … İşlem Merkezi Seri No: … ve … malların davalı kiracıya teslim edildiğini, davalı tarafın sözleşme hükümlerine aykırı davrandığını ve ödeme yapmadığını, davalı kiracıya … Noterliği’nden 16/03/2020 tarihli … yevmiye numaralı ihtarname keşide edilerek yasal süre içinde kira borcunun 60 gün içinde ödenmesi ihtar edildiği, ihtarın borçluya tebliğini müteakip borç ödenmediği gibi Finansal Kiralamaya konusu malların da müvekkil şirkete iade ve teslim olunmadığını, bu sebeplerle sözleşmenin feshedildiği bildirildiğini, davalı kiracının işbu ihtarlara rağmen borçlarını ödemediği gibi, kendisine yüklenen edimleri kanuni süresi içinde yerine getirmediğinden yukarıda sözü edilen Finansal Kiralama Sözleşmesi münfesih olduğunu, bu nedenle mülkiyeti müvekkil şirkete ait Finansal Kiralama konusu malların müvekkil şirkete teslimini ile mülkiyet hakkının kabulüyle, malların taraflarına aynen iadesine, davalı ile müvekkil şirket arasında akdedilen 31/07/2017 tescil tarihli … tescil numaralı … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesi’nin fesh olunduğunun tespitine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı tarafa tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun davetiye tebliğ edildiği ancak davanın esasına ilişkin olarak herhangi bir cevap vermediği anlaşıldı.
Dava, taraflar arasında mevcut finansal kiralama sözleşmesi uyarınca kiraya verilen emtiaların kira bedellerinin ihtara rağmen ödenmemesi üzerine menkul malların iadesi istemine ilişkindir.
Davacı tarafça delil olarak; 31/07/2017 tescil tarihli … tescil numaralı … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesi, ödeme planı, teslim belgeleri, ihtarname, bilgi ve belgeler ile ticari defter ve kayıtlara dayanılmış olup gösterilen deliller toplanarak dosya arasına konulmuştur.
Taraflar arasında; 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Şirketleri Kanunu çerçevesinde …’nin nezdinde düzenlenen 31/07/2017 tescil tarihli … tescil numaralı … sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesi akdedilmiş olduğu, dava konusu emtiaların tamamının davalıya kiralanarak teslim edildiği hususlarında herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık; taraflar arasında imzalanan Finansal Kiralama Sözleşmesi uyarınca davalıya sözleşmede belirtilen menkul malların kiralanarak teslim edildiği halde davalının sözleşmeden doğan kira bedellerini ödememesi nedeniyle temerrüde düşüp düşmediği, buna göre sözleşmenin usulüne uygun olarak feshedilip edilmediği ve davalıya teslim edilen menkul malların davacı şirkete aynen iadesi koşullarının bulunup bulunmadığı hususlarında toplandığı anlaşılmaktadır.
Taraflar arasında düzenlenen Finansal Kiralama Sözleşmelerden doğan kira borçlarının vadesinde ödemesi için davalıya … Noterliği’nden16/03/2020 tarihli … yevmiye numaralı ihtarname keşide edildiği, Finansal Kiralama Sözleşmesinden doğan borçların tamamının ihtarnamelerin tebliği tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ödenmesi gerektiği, bu süre içinde borçların ödenmemesi halinde sözleşmelerin başka hiçbir ihtar veya ihbar yapılmaksızın fesh olduğundan muhatapların Finansal Kiralama Sözleşmesine konu malları ihtarnamelerin tebliğini müteakip 60 günlük sürenin sonundan itibaren 3 gün içerisinde davacı şirketin kanuni merkezinde hazır bulundurmaları ve teslim etmelerini, ödenmeme sebebiyle bütün finansal kira borçlarının muaccel hale geleceği hususlarının ihtar edildiği, davalının sözleşme adresine tebliğe çıkarılan işbu ihtarnamelere rağmen yasal süre içerisinde borçların ödenmediği ve böylelikle Finansal Kiralama Sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmaktadır.
GEREKÇE :
6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun 18. ve devamı maddelerinde Finansal Kiralama düzenlenmiştir, buna göre; Finansal Kiralama sözleşmesi; kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü bir kişiden veya bizzat kiracıdan satın aldığı veya başka suretle temin ettiği veya daha önce mülkiyetine geçirmiş bulunduğu bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören sözleşmedir (Madde 18). Sözleşmeye, taşınır ve taşınmaz mallar konu olabilir (Madde19). Finansal kiralama bedeli ve ödeme dönemleri taraflarca belirlenir (Madde 20). Sözleşme, yazılı şekilde yapılır (Madde 22). Finansal kiralama konusu malın malın mülkiyeti kiralayana aittir (Madde 23). Kiracı, sözleşme süresince finansal kiralama konusu malın zilyedi olup, sözleşmenin amacına uygun olarak her türlü faydayı elde etme hakkına sahiptir. Kiracı, finansal kiralama konusu malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre itinayla kullanmak zorundadır. Sözleşmede aksine hüküm yok ise kiracı, malın her türlü bakımından ve korunmasından sorumlu olup, bakım ve onarım masrafları kiracıya aittir. Kiralama konusu malın sigorta ettirilmesi zorunludur. Malın sözleşme süresi içinde hasar ve ziyaı sorumluluğu kiracıya aittir (Madde 24). Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça, sözleşme süresinin dolması, kiracının iflası, ölümü veya fiil ehliyetini kaybetmesi hâllerinde kendiliğinden sona erer (Madde 30). Kiralayan, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya verdiği otuz günlük süre içinde de bu bedelin ödenmemesi hâlinde, sözleşmeyi feshedebilir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir. Taraflardan birinin sözleşmeye aykırı harekette bulunduğu hâllerde, bu aykırılık nedeniyle diğer tarafın sözleşmeyi devam ettirmesinin beklenemeyeceği durumlarda sözleşme feshedilebilir. Kiracı ve kiralayan arasında finansal kiralama sözleşmesi ile ilgili ihtilaflarda, mahkemece finansal kiralama konusu malın ihtiyati tedbir kararı alınarak kiralayana veya üçüncü bir kişiye bırakılması durumunda kiralayan, mahkemeye malın rayiç değeri kadar teminat yatırmak suretiyle mal üzerinde tasarruf edebilir. Şu kadar ki; sözleşmenin feshinin haksız olduğuna karar verilmesi hâlinde kiralayan, kiracının zararını tazminle yükümlüdür (Madde 31). Sözleşme sona erdiğinde, sözleşmeden doğan satın alma hakkını kullanmayan veya bu hakkı bulunmayan kiracı finansal kiralama konusu malı derhâl geri vermekle mükelleftir (Madde 32). Sözleşmenin kiralayan tarafından feshi ile 30 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca kiracı tarafından feshi hâllerinde, kiracı malı iade ile yükümlüdür (Madde 33).
Dosyaya sunulan deliller değerlendirildiğinde; davalı kiracının Finansal Kiralama Sözleşmesinde belirtilen ödeme planı dahilinde kira bedellerini ödemeyerek temerrüde düşerek Finansal Kiralama Sözleşmesini ihlal ettiği, davacı kiralayanın sözleşmeyi haklı nedenle feshettiği saptanmıştır.
Anılan durum karşısında; davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile,
…’nin 31/07/2017 tescil tarihli, … tescil numaralı … sayılı finansal kiralama sözleşmesi kapsamında finansal kiralanan 2 Adet … marka, 2017 model, … Dik İşlem Merkezi Seri No: … ve … olan menkul malların teslim alındığı şekilde davacıya İADESİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 28.348,65-TL karar ve ilam harcının davacı tarafından peşin yatırılan 7.087,17-TL harçtan mahsubu ile eksik kalan 21.261,48-TL harcının davalıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan 37.500,00-TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 7.087,17-TL peşin harç, 59,30-TL başvurma harcı ve 100,25-TL posta giderinden oluşan yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-HMK.nun 333 (1) maddesi uyarınca davacı tarafça yatırılan gider avansından bakiyesinin kararın kesinleşmesi sonrası resen mahkememizce davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süre içinde … Bölge Adliye Mahkemesi’ne hitaben yazılacak dilekçeyle istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 14/12/2021

Katip …
¸e-imzalıdır¸

Hakim …
¸e-imzalıdır¸