Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/47 E. 2021/441 K. 10.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/47 Esas
KARAR NO : 2021/441
DAVA : Kooperatif (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 17/01/2020
KARAR TARİHİ : 10/06/2021

Mahkememizde görülen davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA / Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle;
Davacıların davalı kooperatifte ortaklık haklarının bulunduğu, davalı kooperatifin 03.10.2019 tarih 42 sayılı yönetim kurulu kararı ile davacıların ortaklığı ve buna bağlı haklarının hukuka aykırı olarak sonlandırıldığı,
…. Noterliğinin 30.10.2019 tarih … yevmiye nolu ihtarnamesi ile davalı kooperatifin aldığı ihraç kararının davacılara bildirildiği, davalı kooperatifin her ne kadar ortaklıktan çıkarılma sebebi ana sözleşmenin 10. Maddesine dayandırılmakta ise de bu maddenin eski metninde … Sitesinde konut sahibi olma koşulunun bulunmadığını, bu koşulun her ne kadar değiştirildiği ifade edilmiş ise de değişikliğe dair alınmış bir genel kurul kararının bulunmadığı,
29.12.1993 tarih … sayı … sayfa nolu ticaret sicil gazetesinde ilan edilen genel kurul kararının davacıların yokluğunda ve yeterli çoğunluk sağlanmadan alındığı, bu nedenle toplantı ve karar nisabı bulunmadan alınan kararın yok hükmünde bulunduğu , davalı kooperatifin ordu mensubu kişilerin konut ihtiyacını gidermek amacı ile önce yapı kooperatifi olarak , kooperatifin amacına ulaşmasından sonra ise işletme kooperatifi olarak çalışmalarına devam ettiği, ihtiyaç sahiplerinin konut ihtiyacını karşılamak olan kooperatifin mülkiyetin el değiştirdiği durumlarda üyelik hakkının devir işleminin ordu mensubu olmayan kişiye devredilememesinin hukuka aykırı olduğu, ayrıca kuruluş amacına göre site işletme kooperatifinin sitenin güvenlik, temizlik, bakım, onarım işlerinin yapılması için bu personel istihdamı sağlamak iken bu hizmet bedellerinin kat maliklerinden toplanan paralarla sağlanmaya çalışıldığı , bu nedenle site işletme kooperatifi adına kayıtlı ortak taşınmazların satılarak tasfiye edilerek üyelere dağıtılması gerektiğini
Belirterek 03.10.2019 tarih 42 sayılı yönetim kurulu kararı ile alman ortaklıktan çıkarılma kararının iptaline karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP /Davalı kooperatif vekilinin 21.02.2020 havale tarihli cevap dilekçesinde özetle; Davalı kooperatif ana sözleşmesinin 10. Mad sinin ortaklık şartlarını, 14. Maddesinin ise ortaklık şartlarını kaybedenlerin ortaklıktan çıkarılacağı ve bu işlemi yapma sorumluluğunun yönetim kuruluna ait olduğunun düzenlendiği, davalı kooperatifin tapu kayıtları üzerinde yaptığı incelemede … üyelik numarası ile ortak olan merhum … …’e veraseten kooperatif ortağı olan davacıların … Sitesindeki taşınmazlarını sattığı ve böylece ana sözleşmede ortaklık için şart koşulan ” Yeni… sitesinde konut maliki olmak” şartını davacıların yitirdiklerinin tespit edildiği,
Yönetim kurulu tarafından bu durumun genel kurul gündemine taşındığı genel kurulda yapılan müzakere ve oylama sonucunda ortaklık şartlarını yitirenlerin ortaklıktan çıkarılmasına ve hususta gerekli işlemleri yapmak için yönetim kuruluna yetki verilmesine dair alınan karar gereği 03.10.2019 tarih 42 sayılı yönetim kurulu kararı ile ortaklık şartlarını yitiren davacıların ortaklıktan çıkarılmasına karar verildiği ve bu ihraç kararının davacılara bildirildiği,
Davacıların ikame ettikleri bu davada yönetim kurulunun aksine … Sitesinde konut maliki bulunduklarına dair bir iddia ileri sürmedikleri ve delil de sunmadıklarını, sadece ortaklıktan çıkarılmanın hukuki sebebi olan kooperatif ana sözleşmesinin 10 . maddesinde yapılan değişiklik genel kuruluna, davacıların katılmadığı toplantı ve karar nisabı bulunmaması nedeniyle alınan kararın yok hükmünde olduğu beyan edilmiş ise de 1163 sayılı kanunun 53. Mad sine göre genel kurul kararlarına karşı iptal davalarının 1 aylık hak düşürücü sürede açılması gerektiği 1 aylık hak düşürücü sürede iptal davası açılmadığından bu aşamada bu davada dava konusu yapılmasına yasal olanak bulunmadığı, kooperatifin halen faal olduğu, davacı yanca talep edilen tasfiye isteminin yersiz olduğunu, faal olan kooperatifte ortaklık koşullarını taşımayan kişiler aleyhine ihraç kararının alınabileceğini, bu nedenle yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava ; … Yönetim Kurulu nun 03.10.2019 tarih 42 sayılı ihraç kararının iptali istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki Uyuşmazlık; davalı … Kooperatifi nin 2069 numaralı üyesi … … in ölümü ile veraseten kooperatif üyesi olan davacılar … ve … in davalı kooperatif Yönetim Kurulunun 03/10/2019 tarih ve 42 sayılı davacıları ortaklıktan çıkarmaya ilişkin kararının iptali olarak tespit edilmiştir.
Taraflarca bildirilen deliller ; Kooperatif esas sözleşmesi, esas sözleşme değişikliğine ilişkin 20/06/1993 tarihli genel kurul toplantı tutanağı , iptali istenen 03.10.2019 tarih 42 sayılı Kooperatif yönetim kurulu kararı, davacıların kooperatifin sicil dosyası, davalı kooperatif üyesi davacılar murisi … … in veraset ilamı, murisin malik olduğu İstanbul ili … ilçesi … mahallesi … ada … parsel A blk zemin 2 numaralı bağımsız bölümün ilk tesis tarihinden itibaren tapu kayıt örneği, bilirkişiler … , ‘ın 23/02/2021 tarihli bilirkişi raporu dosya içine alınmıştır.
Tüm dosya kapsamına göre;
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu Madde 16; (Değişik 1. fıkra: 3476 – 6.10.1988)
Kooperatif ortaklığından çıkarılmayı gerektiren sebepler ana sözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar ana sözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.
Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Ana sözleşmede, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir.
Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır.
Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir.
Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir.Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır.
Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir.
(Ek fıkra: 3476 – 6.10.1988) Haklarındaki çıkarma kararı kesinleşmeyen ortakların yerine yeni ortak alınamaz. Bu kişilerin ortaklık hak ve yükümlülükleri, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder, ”
… İşletme Kooperatifi nin Esas sözleşmesi
ESKİ MADDE 10;Kooperatife ortak olabilmek için;
1-Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi veya 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 9. maddesinde sayılan tüzel kişilerden olmak.
2-Ordu mensubu (subay, askeri memur ve emeklileri dul ve yetimleri ile ordu’da görevli sivil memur ve müstahdemleri) olmak.
Esas sözleşme değişikliği sonrasında 10. Madde;
YENİ MADDE:10: Kooperatife ortak olabilmek için;
1-Eski metinde olduğu gibi,
2-Eski metinde olduğu gibi;
3-Yeni… sitesinde konut maliki olmak.
MADDE 14: Durumları aşağıda gösterilen hallere uyanlar yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan çıkarılır.
1- l0.maddede yazılı ortaklık şartlarını kaybedenler
Çıkartma kararı gerekçeli olarak yönetim kurulu karar defteri ile ortaklar defterine kaydedilir. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere 10 gün içinde notere tevdi edilir. Ortak, çıkarma kararının tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde iptal davası açabilir veya genel
kurula itiraz edebilir. Bu itiraz ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine iptal davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı iptal davası hakkı saklıdır. Üç aylık süre içinde genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarma kararları kesinleşir, ” Hükümleri mevcuttur.
… Kooperatifi bakanlıktan Ana sözleşmenin 10,13,14,49 ve 50 nolu maddelerinin değiştirilmesi için izin almış ve 05 Haziran 1993 tarihinde yapmış olduğu genel kurul toplantı gündemine 11. madde olarak almış ve ana sözleşme değişikliği genel kurulca onaylanmıştır. Davalı Kooperatif in esas sözleşme değişikliğine ilişkin 20.06.1993 tarihinde yapılan genel kurul kararları 20.01.1994 tarih 3453 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinin 488. sayfasında tescil ve ilan edilmiştir.
Yapılan bu esas sözleşme değişikliğine dair yapılan 20.06.1993 tarihli genel kurulun 11 maddesinin iptali konusunda açılmış bir dava ve mahkeme kararı bulunmadığı tespit edilmiştir.
Davacılar murisi … …’in kooperatifin … nolu üyesi olduğu, 23.01.1999 tarihinde … … , 04.09.2015 tarihinde mirasçı … in vefatıyla ( … Noterliğinin mirasçılık belgesine göre) davacılar … ve … in kooperatif üyesi ve İstanbul ili … ilçesi … mahallesi … ada … parsel A blk zemin 2 numaralı daireninde maliki oldukları, davacıların 05/04/2017 tarihinde taşınmazı … na sattıkları (taşınmaz tapu kaydına göre) sabittir.
Davalı … Kooperatifi Yönetim kurulunun 03.10.2019 tarih ve 42 nolu kararıyla “ortaklık şartlarını yitirmeleri nedeniyle” davacılar … ve … in ortaklıktan çıkarılmalarına karar verdiği, (18.05.2019 tarihinde yapılan kooperatifin genel kurulunda alınan 13 numaralı; “Yeni… Sitesindeki gayrimenkullerini satan ortakların kooperatif ortaklığından çıkarılmasına ilişkin karar” sonucunda)
03.10.2019 tarih 42 sayılı yönetim kurulu kararı 06.11.2019 tarihinde … imzasına tebliğ edilmiştir. Davacılar tebliğden itibaren yasa ve esas sözleşmeye uygun olarak 3 ay içinde huzurdaki iptal davasını açmıştır.
Kooperatifin esas sözleşme değişikliği sonucu 10. Maddeye 3. fıkranın eklendiği, bu fıkra ile kooperatife ortak olmak için …Sitesinde konut maliki olmak şartının getirildiği anlaşılmıştır. Ancak davacılar … ve … kooperatif üyesi iken maliki oldukları İstanbul ili … ilçesi … mahallesi … ada … parsel A blk zemin 2 numaralı daireyi 05/04/2017 tarihinde … na satarak malik olma sıfatını kaybetmiştir. Davalı kooperatifin ihraç kararı 03.10.2019 olup bu satıştan sonradır.Davacılar esas sözleşmenin 10.md 3.fıkrası koşullarını sağlayamamaktadır.
Bu nedenle;davalı … Kooperatifi yönetim kurulunun iptali istenen 03.10.2019 tarih ve … nolu kararının … sayılı Kooperatifler Kanunu nun 16. Md ve davalı Kooperatifin esas sözleşmesinin 10 ve 14 maddesine uygun olduğu tespit edilmiştir. Yasa, esas sözleşme ve dürüstlük kuralına aykırı olduğu ispat edilemeyen yönetim kurulu kararının iptali isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /.
1-Sabit olmayan davanın reddine
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesap olunan 59,30-TL karar ve ilam harcının davacılar tarafından yatırılan 54,40 TL peşin harçtan mahsubu ile eksik 4,9 TL harcın davacılardan tahsili ile hazineye gelir kaydına
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan 4,080,00-TL maktu vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalıya verilmesine,
5-HMK 333 (1) maddesi uyarınca taraflarca yatırılan gider avansından bakiyesinin kararın kesinleşmesi sonrası talep halinde mahkememizce taraflara iadesine,
Davacı vekili Av. … Davalı vekili Av. … yüzüne karşı , gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstanbul BAM da istinaf yolu açık olmak üzere, verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 10/06/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Katip …
¸e-imzalıdır