Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/468 E. 2020/687 K. 04.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/468 Esas
KARAR NO : 2020/687
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 31/08/2020
KARAR TARİHİ : 04/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesi özetle; …’ne ait olan yevmiye, kebir, envanter, genel kurul ve müzakere, ortak pay defterinin taşıma esnasında kaybolduğunu beyanla, 2020 yılı ve geçmiş yıllara ait tüm defter, fatura ve sair belgelerinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
… Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden davacı şirketin faal olup olmadığı sorulmuş ve alınan müzekkere cevabında anılan şirketin faal olduğu belirtilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, TTK 82/7 maddesi gereğince yevmiye, kebir, envanter, genel kurul ve müzakere, ortak pay defterinin zayi olduğundan bahisle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
04/11/20120 tarihli duruşmada davacı, dava konusu defterlerini şirketin taşınması sırasında kaybettiklerini ve zayi nedeninin bu olduğunu açıklamıştır.
TTK 82/7 maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” hükmü yer almaktadır. Anılan hükümde; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde belge talep edebileceği düzenlenmiştir.
Dava konusu defterlerin taşınma sırasında kaybolduğu, dava konusu dayanak sebeplerin anılan madde hükmünde yer alan nedenler içerisinde yer almadığı ve Davacının defterlerini saklama konusunda gereken özen ve dikkati göstermediği anlaşılmış olup, bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda izah edilen nedenlerle;
HÜKÜM
1-Davanın REDDİNE,
2-Yeteri kadar harç alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nun 333. maddesi hükmü gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından kalan kısmın hüküm kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Mahkememizin bu kararına karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde, Mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine dilekçe verilmek suretiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesince incelenmek üzere istinaf yoluna başvuru hakkı bulunduğuna dair verilen karar, hazır olan davacı vekilinin yüzüne açıkça okunup usulen anlatıldı. 04/11/2020

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır