Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/332 E. 2021/162 K. 25.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/332 Esas
KARAR NO : 2021/162
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 06/07/2020
KARAR TARİHİ : 25/02/2021

Mahkememizde görülen Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA / Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle;
Davacı …’nün son unvanı … Tekstil olan iş yerinde makineci olarak çalıştığını,
İş yerindeki çalışması sona erip, 2207 yılının sonunsa … deki firmadan ayrıldıktan sonra SGK’dan kendisine yapılan icra takiplerini ve benzer durumdaki çalışma arkadaşlarından öğrenmiş ki SGK şirket aleyhine sahte sigortalılık gerekçesiyle işlem yaparak, bütün sigortalılıkların iptaline karar verdiğini,
İnternetten haricen yapılan araştırmalar sonucunda iptal edilen dönemlerin söz konusu firmanın … ve … numaralı iş yerlerindeki 2006/04 ile 2006/… tarihleri aralığında geçen çalışma dönemleri olduğunu,
Söz konusu … tic.Ltd.Şti unvanlı ve … sicil numaralı şirketin 2007 sonu- 2008 başında fiili faaliyetine son verildiğini şirketin 24.02.2015 yılında res’en terkinin yapıldığını, davacının söz konusu şirket aleyhine devam eden sigortalılığın tespiti konulu bir iş davası olduğunu, söz konusu davanın … İş Mahkemesi’nin 2019/… E.sayılı dosyasında derdest olduğunu,şirketin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP / Davalı tarafa tebligatın yapıldığı, dosyaya sunulan cevap dilekçesi olmadığı, yapılan duruşmalara davalı taraftan gelen olmadığı görüldü.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava TTK 547 maddesi gereğince şirketin ihyası istemine ilişkindir.
Davacı … sicilinden resen terkin edilen … Ticaret Limited Şirketi’nin ihyasını istemiştir.
Tüzel kişiliği olan bir şirketin ticaret sicilinden terkin işlemi yapıldıktan sonra, ortaklığın tüzel kişiliği sona erer. Bu terkinden sonra ortaklığın alacakları, borçları yada ortaklığın sorumluluğunu gerektiren bir durum ortaya çıkarsa, tasfiye memurları , ortaklığın pay sahipleri veya alacaklılar sicildeki terkin kaydının kaldırılmasını isteyebilirler. Davacı tarafından açılan … İş Mahkemesinin 2019/… esas dosyası nedeniyle bu davayı açmakta hukuki yararının ve taraf olma ehliyetinin bulunduğu kabul edilmiştir.
6102 sayılı Yasanın geçici 7. Maddesinin 15. Fıkrasında “Bu maddede düzenlenmeyen hususlarla ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek mal varlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren 10 yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kanun veya kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret Sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” hükmü düzenlenmiştir.
Mahkememizce dava dosyasında resen terkin işlemlerinin 6102 sayılı TTK nın geçici 7. Maddesine uygunluğu konusunda bilirkişi …’ın 20/02/2021 tarihli bilirkişi raporu alınmıştır.
Alınan raporda özetle; Şirketin … Noterliğinin 31.03.2006 tarih ve … sayılı onayı ile kurulduğu, 03.04.2006 tarihinde tescil edildiği ve 07.04.2006 tarih ve 6530 sayılı TTSG’de ilan edildiği, şirket yetkilisine ihtar yollanmadan, yasal prosedür tamamlanmadan ihyası talep olunan şirketin 24.12.20015 tarih ve 8765 sayılı TTSG ile münfesih ilan edildiği,sicilden resen terkin edildiği, 6102 sayılı TTK. Geçici 7.maddesi 15 fıkrası maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. hükmüne istinaden ….İş Mahkemesinin 2019/… E.sayılı kararına istinaden şirketin ihyasının söz konusu karar ile sınırlı olmasının uygun olacağı, bildirilmiştir.
Dosya içerinde bulunan Ticaret Sicil Müdürlüğü yazısından ve ihyası istenen şirket sicil dosyası kapsamından ihyası istenilen şirketin 6102 sayılı T.T.K.nun geçici 7. Maddesi uyarınca 18/02/2015 tarihinde re’sen terkin edildiği anlaşılmıştır. Bu durumda şirket hakkında resen terkin işlemi uygulanması nedeniyle ihya davası sadece Ticaret Sicil Müdürlüğüne husumet yöneltilmek suretiyle açılabilecektir. Terkin tarihinden itibaren davanın öngörülen 5 yıllık süresi içinde açıldığı tespit edilmiştir.
Terkin edilen şirkete karşı davacı tarafından … İş Mahkemesinin 2019/… Esas sayılı dosyasında tespit davası açıldığı bildirilmiştir.
6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinin 4. fıkrasının a bendiyle Ticaret Sicil Müdürlüklerince kapsam dahilindeki şirket ve kooperatiflerin Ticaret Sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanacağı, yapılacak ihtarın ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü’ne aynı gün gönderileceği, ilanın, ihtarın ulaşmadığı durumlarda ilan tarihinden itibaren 30. günün akşamı itibariyle 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçeceği, aynı maddenin 11. bendi uyarınca ihtara rağmen süresinde işlem yapmayan şirketin ünvanının ticaret sicilinden resen silineceği düzenlenmiş olmasına rağmen bu prosedüre de uymaksızın, şirket yetkilisine ihtar yollanmadan ihyası talep olunan şirketin sicilden terkin edildiği alınan bilirkişi raporu ile tespit edilmiştir.
Terkin edilen … LTD şirketi nin … İş Mahkemesinin 2019/… esas sayılı dosyası ile münhasır olmak üzere davalı şirketin terkin kaydının kaldırılarak yeniden ihyası ve Ticaret Sicilde tesciline karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Şirketin tasfiye sürecine girmediği, ihya halinde tüzel kişiliğinin aynı şekilde sürdürmesi gerektiği sonucuna varıldığından T.T.K.nun 547/2 maddesinin somut olayda uygulanmasına ve tasfiye memuru atanmasına gerek görülmemiştir.
Davacı vekili 25/02/2021 tarihli duruşmada yargılama gideri vekalet ücreti talepleri olmadığını açıklamıştır. Mahkememizce yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu’nun … sicil numarasında kayıtlı iken terkini yapılan … TİCARET LTD ŞTİ terkin kaydının İPTALİ ile İHYASINA,
… İş Mahkemesinin 2019/… esas sayılı dosyası ile münhasır olmak üzere ticaret siciline TESCİL VE İLANINA,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince 59,30 TL karar harcından davacı tarafından peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubuna eksik 4,9 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına ,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
HMK.nun 333.maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından geriye kalan kısmın hüküm kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Davacı vekilinin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstanbul BAM da istinaf yolu açık olmak üzere, verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.25/02/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Katip …
¸e-imzalıdır