Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/938 E. 2019/402 K. 10.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/938 Esas
KARAR NO : 2019/418
DAVA :Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 10/10/2018
KARAR TARİHİ : 10/04/2019

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesi özetle; Müvekkilinin 11/08/2018 tarihinde kendi sevk ve idaresindeki … plakalı araçla … sevk ve idaresindeki … plakalı aracın çarpışması sonucunda yaralandığını ve bu kaza sonucunda malul olduğunu belirterek, 500,00-TL’sı kazanç ve 500,00-TL’sı çalışma gücü kaybının kaza tarihinden itibaren işleyecek avans faizi tahsili ile yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE:
Davacı vekili tarafından sunulan 25/10/2018 tarihli dilekçede, davalı ile sulh oldukları ve davanın konusuz kaldığı belirtilerek esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi talep edilmiş ve dilekçe ekinde “İbraname, Mutabakatname, Feagatname ve Makbuz” başlıklı sunulmuştur.
“İbraname, Mutabakatname, Feagatname ve Makbuz” başlıklı belgede, Davacı vekilinin … A.Ş ile karşılıklı uzlaşma yönünde anlaştıklarını beyan ettiği görülmüştür.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 313. maddesinde, “Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmedir. (2) Sulh, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalar da yapılabilir.(3) Dava konusunun dışında kalan hususlar da sulhun kapsamına dâhil edilebilir. (4) Sulh, şarta bağlı olarak da yapılabilir”, 315.maddesinde “(1) Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse, karar verilmesine yer olmadığına karar verir…” şeklinde hüküm yer almaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanununun “Yargılama Giderleri” başlıklı 323. Maddesinin 1. fıkrasının ‘ğ’ bendinde vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekalet ücreti, yargılama giderleri kapsamında sayılmıştır.
Davacı vekili tarafından sunulan 25/10/2018 tarihli dilekçede, davalı ile sulh olunduğu ve davanın konusuz kaldığı belirtilerek esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi yönündeki dilekçesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yukarıda belirtilen hükümleri ile birlikte değerlendirildiğinde karar verilmesine yer olmadığına karar verilmekle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacı tarafından Davalı aleyhine açılan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 44,40-TL karar ve ilam harcından davacı tarafından peşin olarak yatırılan 35,90-TL harcın düşümü ile bakiye kalan 8,50-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333. maddesi uyarınca, kullanılmayan avansın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
5-Davalının vekille temsil edilmemesi nedeniyle, Davalı yararına vekalet ücreti hükmedilmesine yer olmadığına,
Dair, tarafların yokluğunda, H.M.K’nun 341. maddesi uyarınca kesin olmak üzere, tarafların yokluğunda karar verildi.

Katip … Hakim …
e-imzalı e-imzalı