Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/515 E. 2019/7 K. 15.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/515 Esas
KARAR NO : 2019/7
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/06/2018
KARAR TARİHİ : 15/01/2019

Mahkememizde görülmekte olan “Zayi Belgesi Verilmesi” davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
Davacı dava dilekçesinde özetle; Tarafına ait … Limited Şirketi isimli, … Ticaret Sicil numaralı ticari işletmesinin 25/05/2018 tarihinde genel kurul toplantı ve müzakere defterini kaybettiğini, bu durumun yerel gazete ve maliyeye bildirildiği belirterek tarafına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava,TTK 82/7 maddesi gereğince ticari belgelerin zayi olduğundan bahisle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizin 06/06/2018 tarih ve E. … sayıl Ara Kararı ile, Davacı tarafça davaya konu zayi durumunun nasıl gerçekleştiğini açıklamasına ve inandırıcı delillerini ibraz etmesine karar verilmiştir.
Davacı, Mahkememize 12/11/2018 tarihinde sunduğu dilekçesinde, muhasebecisinin adres değişikliği esnasında kaybettiğini ve bulamadığını beyan ederek tarafına teslim edemediğini belirtmiştir.
Yargılama sürecinde Davacının tanık olarak dinletmek istediği … beyanında; defterin kaybolduğu tarihi bilmediğini, adres değişikliği sırasında defteri aradıklarını ve bulamadıklarını, eski muhasebeciye sorduklarını, onda da olmadığını öğrendiklerini, defterin kaybolduğunu öğrendiği tarihin yaklaşık 6 ay öncesine dayandığını ifade etmiştir.
Davacı, 15/01/2019 tarihli duruşmada defterin yaklaşık bir yıl öncesinden muhasebecinin taşınması esnasında kayıp olduğunu beyan etmiştir.
Davacı ve dinlenen tanık beyanından, dava konusu defterlerin davacının muhasebecisinde olduğu, dinlenen tanığın Davacının defterin kaybedildiğini beyan ettiği muhasebecisinden sonra çalıştığı muhasebecisi olduğu anlaşılmaktadır.
TTK 82/7 maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” hükmü yer almaktadır. Anılan hükümde; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde belge talep edebileceği düzenlenmiştir.
Davacının dava konusu dayanak sebeplerinin anılan madde hükmünde yer alan nedenler içerisinde yer almadığı ve Davacının defterini saklama konusunda gereken özen ve dikkati göstermediği anlaşılmış olup, bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
Yukarıda izah edilen nedenlerle;
HÜKÜM /
1-TTK 82/7.maddesi gereğince, Davacının dava konusu dayanak sebeplerinin anılan madde hükmünde yer alan nedenler içerisinde yer almaması ve Davacının defterini saklama konusunda gereken özen ve dikkati göstermemesi nedenleri ile davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesaplanan 44,40 TL Red Karar harcından peşin olarak alınan 35,90 TL harcın mahsubu ile kalan 8,50 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nun 333. maddesi hükmü gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansından kalan kısmın hüküm kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 15/01/2019

Katip …
e-imzalı

Hakim …
e-imzalı