Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/477 E. 2019/801 K. 16.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/443 Esas
KARAR NO : 2019/944
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 14/05/2018
KARAR TARİHİ : 17/10/2019

Mahkememizde görülen Ticari Şirket davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA / Davacı vekili dava dilekçesinde ve özetle;
… ve Danışmanlık Limited Şirketinin Nisan 2017’de kurulduğunu, ilk kuruluşunda %80 payının …, %20 payının … ya ait olduğunu, 21 Eylül 2017 tarihinde … ın kendi hisselerinin büyük bir bölümünü …’ye ve …’e devrettiğini,
… ve Danışmanlık Limited Şirketi’nin halihazır hissedarlarının %20 pay ile davacı … Limited Şirketi, %6 pay ile …, %6 pay ile … , %68 pay ile … Danışmanlık Hizmetleri Anonim Şirketi (… ve …’in %50-50 ortaklığıyla) olduğunu,…, %6 pay ile …, %6 pay ile … , %68 pay ile … Danışmanlık Hizmetleri Anonim Şirketi (… ve …’in %50-50 ortaklığıyla) olduğunu,
TTK 549/2 maddesi uyarınca limited şirket tasfiyesi için esas sermayenin dörtte üçüne sahip ortakların dörtte üçünün olumlu oyu gerektiğini iki ortaklı şirkette kendi oyuyla tasfiye kararı alamayacağını bilen …’ın, şirketi tasfiyeye götürebilmek için hisse devirlerini yaptığını,
… ve Danışmanlık Limited Şirketinin 15/02/2018 tarihinde şirketin tasfiyesi gündemiyle genel kurul yapıldığını, genel kurul toplantısında şirketin tasfiyesine ve şirket müdürü …’ın kuruluştan itibaren yaptığı işlemlerden dolayı ibra edilmesine karar verildiğini, davacı … tarafından toplantı tutanağına muhalefet şerhleri düşülüp, muhalif oy kullanıldığını, belirterek
TTK 445 ve 446 kapsamında üç aylık yasal süre içinde olmak üzere; davalı şirketin 15/02/2018 tarihinde yapılan genel kurulunda alınan kararların dürüstlük kuralına, hukuka ve kanuna aykırı olması nedeniyle iptaline, ayrıca ileride telafi edilemeyecek zararların önlenebilmesi adına şirketin tasfiyesinin tedbiren durdurulmasına, yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP / Davalı Tasfiye halinde … ve Danışmanlık Limited Şirketi tasfiye memuru ve şirket müdürü … ‘a dava dilekçesi ve duruşma gününün usulune uygun olarak tebliğ edildiği, dosyaya cevap dilekçesi sunmadığı, duruşmalara da katılmadığı anlaşılmıştır. Davayı inkar ettiği yasal sonucu kabul edilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE/
Dava … ve Danışmanlık Limited Şirketinin 15/02/2018 tarihinde yapılan Genel Kurulunda alınan kararların tamamının hukuka, kanuna ve dürüstlük kuralına aykırılık nedeniyle TTK 622 göndermesi sonucu TTK 445 ,446,447 maddeleri gereğince iptali istemine ilişkindir .
MADDE 413– (1) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir.
(2) Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz. Kanuni istisnalar saklıdır.
(3) Yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır.
MADDE:621- Aşağıdaki genel kurul kararları, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabilir:
a) Şirket işletme konusunun değiştirilmesi.
b) Oyda imtiyazlı esas sermaye paylarının öngörülmesi.
c) Esas sermaye paylarının devrinin sınırlandırılması, yasaklanması ya da kolaylaştırılması.
d) Esas sermayenin artırılması.
e) Rüçhan hakkının sınırlandırılması ya da kaldırılması.
f) Şirket merkezinin değiştirilmesi.
g) Müdürlerin ve ortakların, bağlılık yükümüne veya rekabet yasağına aykırı faaliyette bulunmalarına genel kurul tarafından onay verilmesi.
h) Bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması ve bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması.
ı) Şirketin feshi.
MADDE 622– (1) Bu Kanunun anonim şirket genel kurul kararlarının butlanına ve iptaline ilişkin hükümleri, kıyas yoluyla limited şirketlere de uygulanır.
MADDE 445– (1) 446 ncı maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinde iptal davası açabilirler.
MADDE 446– (1) a) Toplantıda hazır bulunup da karara olumsuz oy veren ve bu muhalefetini tutanağa geçirten,
b) Toplantıda hazır bulunsun veya bulunmasın, olumsuz oy kullanmış olsun ya da olmasın; çağrının usulüne göre yapılmadığını, gündemin gereği gibi ilan edilmediğini, genel kurula katılma yetkisi bulunmayan kişilerin veya temsilcilerinin toplantıya katılıp oy kullandıklarını, genel kurula katılmasına ve oy kullanmasına haksız olarak izin verilmediğini ve yukarıda sayılan aykırılıkların genel kurul kararının alınmasında etkili olduğunu ileri süren pay sahipleri,
c) Yönetim kurulu,
d) Kararların yerine getirilmesi, kişisel sorumluluğuna sebep olacaksa yönetim kurulu üyelerinden her biri, iptal davası açabilir.
MADDE 447– (1) Genel kurulun, özellikle;
a) Pay sahibinin, genel kurula katılma, asgari oy, dava ve kanundan kaynaklanan vazgeçilemez nitelikteki haklarını sınırlandıran veya ortadan kaldıran,
b) Pay sahibinin bilgi alma, inceleme ve denetleme haklarını, kanunen izin verilen ölçü dışında sınırlandıran,
c) Anonim şirketin temel yapısını bozan veya sermayenin korunması hükümlerine aykırı olan,kararları batıldır.
Mahkememizce tarafların bildirdiği deliller toplanmıştır.
Mahkememiz 07/02/2019 tarihli duruşma ara kararı ile dava dosyasında iptali istenen genel kurul kararı içeriğine göre alınan tasfiye kararında şirketin tasfiyesi koşullarının oluşup oluşmadığı ve alınan tasfiye kararının şirketin mali, durumuna ve iyi niyet dürüstlük kurallarına uygun olup olmadığı konusunda bilirkişi raporu alınmasına karar vermiştir. olup YMM bilirkişi … ‘ın 29/05/2016 tarihli raporu alınmıştır.
Alınan raporda özetle “Davalı şirketin ticaret sicil kaydında bulunan adresinde bulunmadığından ticari defter ve kayıtları üzerinde inceleme yapılamamış ve bu nedenle alınan tasfiye kararının şirketin mali durumuna uygun olmadığı yönünde bir tespit yapılamamıştır.
Şirketin ana sözleşmesi incelendiğinde şirketin feshine ilişkin kararların TTK’nın 621/1 bendinde belirtilen nisaba uygun olarak alındığı,
Dava konusu Genel Kurulun 2/a maddesinde alman tasfiye kararı alman davalı şirketin toplantı gündem maddesi incelendiğinde şirketin tasfiyesinin kararlaştırılması gündem maddesinin bulunduğu, dolayısıyla alman tasfiye kararının TTK’nın 413/2 maddesine aykırılık teşkil etmediği,
Dava konusu Genel Kurulun 2/b maddesinde alınan “ Şirket Müdürü … ın tasfiyeye girinceye kadar yaptığı işlemlerden dolayı ibra edilmesi” maddesinin ise gündem maddesinde yer almadığı halde oylanıp alınmasının TTK’nın 413/2 maddesine aykırılık teşkil ettiği
Davalı şirketin 2017 yılında kurulduğu, alınan tasfiye kararına ilişkin Olağanüstü Genel Kurulda şirketin 2017 yılına ait Finansal Tabloları ile Faaliyet raporunun müzakere edilmediği, dolayısıyla şirketin tasfiyesi koşullarının oluşup oluşmadığı hakkında bir tespit yapılmadan tasfiyesine karar verildiği, TTK’nın 626. Maddesi hükümlerine göre iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun olup olmadığı hususu hukuki yorum gerektirdiğinden sayın mahkemenin takdirinde olduğu” bildirilmiştir .
Mahkememizce 20/06/2019 tarihinde tasfiyenin durdurulmasına dair ihtiyati tedbir kararı verilmiştir.
Tüm dosya kapsamına göre:
Davalı tasfiye halinde … ve Danışmanlık Ltd Şti nin 15/11/2017 tarihinde yapılan olağanüstü çağrılı genel kurul toplantısına tüm ortakların asaleten yada temsilen katıldıkları, toplantıda karar alma çoğunluğunun sağlandığı,alınan
2.numaralı “şirketin tasfiyeye girmesinin görüşülmesi” başlığı altındaki
a-şirketin faaliyetine devam etmesinde fayda görülmediğinden 15/02/2018 tarihinde tasfiye haline girmesine
b-şirket müdürü … ın tasfiyeye girinceye kadar yaptığı işlemlerden ibra edilmesi
c-tasfiye işlemlerini yürütmek üzere… ın tasfiye memuru olarak atanmasına ve tasfiye ile ilgili olarak münferit imzası ile şirketi temsil ve ilzama”
ilişkin kararların TTK 621 de aranan temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğu koşulunu taşıyan nitelikli oyla alındığı
Ancak şirket ortaklarına tebliğ edilen olağanüstü çağrılı genel kurul gündeminde şirket müdürü … ın ibrası maddesinin bulunmadığı, kaldıki bu kararın alınabilmesi için şirketin kuruluşundan itibaren toplantı tarihine kadar olan finansal tabloların hazırlanıp ortaklara toplantıdan önce tebliği ile, ortakların bilgi alma haklarının, denetleme haklarının karşılanması,sonunda bu tabloların onaylanması, gerekmektedir.Bu haliyle alınan ibra kararı TTK 413 maddesine, esas sözleşmeye, iyi niyet ve dürüstlük kuralına aykırıdır.
Davacı … Limited Şirketi nin davalı şirketin %20 payına sahip ortağı TTK 445 gereğince dava açma hakkı bulunduğu ve yasal 3 aylık süre içinde iptal davasını açtığı sabittir.
Mahkememizce tasfiye memuru … a şirket ticari defterlerini ibraz etmesi için ihtaratlı tebligat yapılmış, defterler ibraz edilmemiştir. Bu nedenle şirketin tasfiye kararı alması için mali koşulların oluşup oluşmadığı denetlenememiştir. Bu haliyle davalı şirket defter ibraz etmekten kaçınmış sayılmıştır. Alınan tasfiye kararının davacı ortağın bilgi alma, inceleme ve denetleme haklarını, kanunen izin verilen ölçü dışında sınırlandırması nedeniyle TTK 446 ve 447 gereğince dürüstlük ve iyi niyet kurallarına aykırı olduğu takdir edilmiştir.
Davalı tasfiye halinde … ve Danışmanlık Ltd Şti nin 15/11/2017 tarihinde yapılan olağanüstü çağrılı genel kurul toplantısında 2.numaralı “şirketin tasfiyeye girmesinin görüşülmesi” başlığı altında alınan kararların iyiniyet ve dürüstlük kurallarına aykırı olması nedeniyle iptaline karar vermek gerekmiştir.
Alınan 1 ve 3 numaralı genel kurul kararlarında iptal ve yokluk koşullarının oluşmadığı anlaşılmış bu maddeler yönünden istem kabul edilmemiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
H Ü K Ü M /
1-Davanın kısmen kabulü ile
Davalı tasfiye halinde … ve Danışmanlık Ltd Şti nin 15/11/2017 tarihinde yapılan olağanüstü çağrılı genel kurul toplantısında 2.numaralı “şirketin tasfiyeye girmesinin görüşülmesi” başlığı altında alınan
a-şirketin faaliyetine devam etmesinde fayda görülmediğinden 15/02/2018 tarihinde tasfiye haline girmesine
b-şirket müdürü … ın tasfiyeye girinceye kadar yaptığı işlemlerden ibra edilmesi
c-tasfiye işlemlerini yürütmek üzere… ın tasfiye memuru olarak atanmasına ve tasfiye ile ilgili olarak münferit imzası ile şirketi temsil ve ilzama”
Şeklindeki kararların iyiniyet ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğundan iptaline
2-Mahkemizce tasfiyenin durdurulmasına dair 20/06/2019 tarihinde verilen ihtiyati tedbir kararının karar kesinleşinceye kadar devamına
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesaplanan 44,40 TL karar ve ilam harcından peşin olarak yatırılan 35,90 TL harcın düşümü ile bakiye kalan 8,5 TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından bu dava sebebi ile yapılan 1849,5 TL yargılama giderinin red ve kabul nispetine göre 924,75 TL’nin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, geri kalan kısmın davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı kendini vekil ile temsil ettirdiklerinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereği 2.725,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacılara verilmesine,
6-Artan Gider Avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize verilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri’nde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.17/10/2019

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …