Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 15. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1057 E. 2018/851 K. 19.07.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
15. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/1057
KARAR NO : 2018/851
DAVA : Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 01/12/2017
KARAR TARİHİ: 19/07/2018
Mahkememizde görülen Genel Kurul Kararının İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA /Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;
Müvekkilinin, … Teknik Mühendislik Taahhüt Ticaret Ltd. Şti. %33,3 payına sahip ortağı aynı zamanda müdürler kurulu başkanı olduğunu, şirketin diğer ortaklarının … ve … olduğunu, adı geçenlerin aynı zamanda şirket müdürler kurulu üyeleri olduğunu, adı geçenlerin müvekkilinin bilgisi dışında 12/10/2017 tarihli ortaklar genel kurul karar taslağı hazırlayarak …. Noterliğinin 12/10/2017 tarih … yevmiye nolu ihbarnamesi ile müvekkiline gönderdiklerini, kararın imza edilmesini istediklerini, anılan kararda aynı zamanda müvekkilinin azlinin ve …’nun hisselerinin diğer ortak …’e devrettiği hususunun onayının kabul edildiğini,
Müvekkilinin …. Noterliğinin 17/10/2017 tarih ve … yevmiye nolu cevabi ihtarname ile icra edilmiş bir ortaklar genel kurul toplantısı bulunmadığından belgeyi imzalamadığını bildirdiğini,
6102 Sayılı TTK.nun 614/4 .maddesinde “Herhangi bir ortak sözlü görüşme isteminde bulunmadıkça genel kurul kararları ortaklardan birinin gündem maddesi ile ilgili önerisine diğer ortakların yazılı onayları alınmak sureti ile de verilebilir. Aynı önerinin tüm ortakların onayına sunulması kararın geçerliliği için şarttır.” hükmünün açıklandığını,
Müvekkilinin müdürler kurulu başkanı olup, karar alınmasına muvafakat etmediğini, dolayısıyla TTK.617/4.maddesi hükmüne uygun bir genel kurul kararı alınmadığını, alındığı belirtilen kararların yok hükmünde olduğunu, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin 17/10/2017 tarihli nüshasında yayınlanan 74 sayılı genel kurul kararlarının limited şirketlerde uygulanacak çağrı merasimine uyulmadan alındığını, TTK 624 hükmü gereğince ortaklar genel kurulunun toplantıya çağrılması konusunda yetkinin müdürler kurulu başkanı olan müvekkilinde olduğunu, bu nedenlede alınan kararın yok hükmünde bulunduğunu, şirkette tek müdür gibi hareket eden …’in iptali istenen kararın tescili halinde şirkete zarar verici iş ve işlemlerde bulunarak mal varlığını azaltma yoluna gittiğini, TTK.446 hükmü gereğince çağrının usulüne göre yapılmaması, gündemin gereği gibi ilan edilmemesinin de iptal sebebi olduğunu belirterek;
12/10/2017 tarihinde alınan ve 17/10/2017 tarihinde ticaert sicile tescil edilen 74 sayılı kararda yer alan pay devrinin onaylanması ve …’ın müdürlükten azledilmesi kararının yok hükmünde olduğunun tespitine, bu talep kabul görmezse butlanla batıl olduğunun tesptirine, bu talep te kabul görmezse iptalini,
Kararların icralarının TTK. 449.hükmü gereğince tedbiren durdurulmasına ve … Teknik Mühendislik Taahhüt Ticaret Ltd. Şti. Tedbiren kayyım atanmasına, yönetim kayyımı talebi kabul edilmezse tedbiren denetim kayyımı atanmasına, gerekli her türlü önlemin alınmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP/Davalı vekili dava dilekçesinde özetle;
Dava dilekçesinde usuli eksiklikler bulunduğunu ve tamamlanmasını istediklerini, davacının haksız ve hukuki mesnetten yoskun iddialarını kabul etmediklerini, iptali istenen ortaklar kurulu kararının usulüne uygun olarak alındığını, şirket ortağı …’nun 200.000 TL tutarındaki 8000 adet hissesini diğer şirket ortağı ve hali hazırda müdürler kurulu başkanı olan …’e devrederek ortaklıktan ayrıldığını, bu devrin onayına ve …’ın müdürlük yetkilerinin sona erdirilmesine ilişkin ortaklar kurulu kararının …. Noterliğinin 12/10/2017 tarih ve … yevmiye sayılı ihtarnamesi ile davacının onayına sunulduğunu, elden dolaştırma usulü ile ortaklar genel kurul kararlarının alınabildiğini, davacının iddia ettiği gibi herhangi bir ortaklar kurulu toplantısı yapılmadığını, 6102 SY. TTK.nun 617/4.maddesi gereğince elden dolaştırma usulü ile kararın davacının onayına sunulduğunu belirterek,
davacı tarafın yokluğunun tespitini istediği kurucu unsurlara haiz ortaklar kurulu kararı hakkındaki davanın reddine, davacının kötü niyetli olarak istediği iptal talebinin reddine, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin karşı tarafa yükletilmesini istemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava,17/10/2017 tarihli limited şirket ortaklar genel kurul kararının yokluğunun tespiti ile iptali istemine ilişkindir.
Dosya içine alınan davalı şirketin ticaret sicil kaydından kurucu ortaklarının … %33,33 pay ile ( 200.000 Tl değerinde), … %33,33 pay ile( 200.000 Tl değerinde), ve … %33,33 pay ile ( 200.000 Tl değerinde), olduğu, ortaklarının her üçünün de şirketi temsile yetkili müdür olduğu, ancak davacı …’ın davalı şirkette müdürler kurulu başkanı olduğu, bu temsilin 01/10/2016 tarihli ortaklar genel kurul toplantısında alındığı ve 21/10/2016 tarihinde ticaret siciline tescil edilip 27/10/2016 tarihli Türkiye Ticaret Sicil gazetesinde ilan edildiği anlaşılmıştır.
Dosyaya şirket ortağı …’na ait şirket hisselerinin diğer ortak …’e devrine ilişkin …. Noterliğinin 12/10/2017 tarih ve … yevmiye numaralı devir sözleşmesi alınmıştır.
…. Noterliğinin 12/10/2017 tarih ve … yevmiye numaralı ortaklar genel kurul kararının davacı … a tebliği ve 1 iş günü içinde imzalanmasını isteyen ihtarname örneği alınmıştır.
… Noterliğinin 17/10/2017 tarih ve … yevmiye numaralı davacı … ın imzalaması istenen ortaklar genel kurul kararını kabul etmediği, kararın yok hükmünde olduğu ve imzalamayacağı konusunda cevabi ihtarname örneği alınmıştır.
6102 sayılı TTK 617 madde; Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.
Genel kurul, toplantı gününden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır. Şirket sözleşmesi bu süreyi uzatabilir veya on güne kadar kısaltabilir.
Toplantıya çağrı, azlığın çağrı ve öneri hakkı, gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında anonim şirketlere ilişkin hükümler, Bakanlık temsilcisine ilişkin olanlar hariç, kıyas yoluyla uygulanır. Her ortak kendisini genel kurulda ortak olan veya olmayan bir kişi aracılığıyla temsil ettirebilir.
Herhangi bir ortak sözlü görüşme isteminde bulunmadıkça, genel kurul kararları, ortaklardan birinin gündem maddesi ile ilgili önerisine diğer ortakların yazılı onayları alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm ortakların onayına sunulması kararın geçerliliği için şarttır.
6102 sayılı TTK 621 madde; Aşağıdaki genel kurul kararları, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabilir:
a) Şirket işletme konusunun değiştirilmesi.
b) Oyda imtiyazlı esas sermaye paylarının öngörülmesi.
c) Esas sermaye paylarının devrinin sınırlandırılması, yasaklanması ya da kolaylaştırılması.
d) Esas sermayenin artırılması.
e) Rüçhan hakkının sınırlandırılması ya da kaldırılması.
f) Şirket merkezinin değiştirilmesi.
g) Müdürlerin ve ortakların, bağlılık yükümüne veya rekabet yasağına aykırı faaliyette bulunmalarına genel kurul tarafından onay verilmesi.
h) Bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması ve bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması.
ı) Şirketin feshi.
Kanunda belli kararların alınabilmesi için ağırlaştırılmış nisap aranıyorsa, bu nisabı daha da ağırlaştıracak şirket sözleşmesi hükümleri, ancak şirket sözleşmesinde öngörülecek çoğunlukla kabul edilebilir.
(Ek fıkra:12.07.2013 – 6495 s.K./52.mad) Bir ortağın şirketten çıkarılma sebeplerinin sonradan şirket sözleşmesine konulabilmesine dair sözleşme değişikliği, şirket sermayesini temsil eden tüm ortakların genel kurul toplantısında oy birliği ile karar almasıyla mümkündür.
6102 sayılı TTK 624.madde; Şirketin birden fazla müdürünün bulunması hâlinde, bunlardan biri, şirketin ortağı olup olmadığına bakılmaksızın, genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak atanır.
Başkan olan müdür veya tek müdürün bulunması hâlinde bu kişi, genel kurulun toplantıya çağrılması ve genel kurul toplantılarının yürütülmesi konularında olduğu gibi, genel kurul başka yönde bir karar almadığı ya da şirket sözleşmesinde farklı bir düzenleme öngörülmediği takdirde, tüm açıklamaları ve ilanları yapmaya da yetkilidir.
Birden fazla müdürün varlığı hâlinde, bunlar çoğunlukla karar alırlar. Eşitlik hâlinde başkanın oyu üstün sayılır. Şirket sözleşmesi, müdürlerin karar almaları konusunda değişik bir düzenleme öngörebilir.
Hükümleri mevcuttur.
Somut olayda; TTK 617 madde gereğince şirket genel kurulunu şirket müdürü toplantıya çağırabilir. TTK 624 madde gereğince şirkette birden fazla müdürün varlığı halinde müdürler kurulu başkanı olarak atanan müdür genel kurulu toplantıya çağırır. Şirket müdürler kurulu başkanı olan davacı … genel kurulu toplantıya çağırmamıştır. Ortaklar Genel Kurul toplantı çağrısı yapılmamıştır.Usulsüz ve çağrısız olarak ortaklar genel kurul kararları alınmıştır.
TTK 621 madde gereğince bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması için yapılan genel kurul toplantısında temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması koşulu aranır; Davalı şirkette toplantı yapılmadan elden dolaştırma usulü uygulanarak ortaklar genel kurulu kararı alındığı açıklanmıştır. Şirket ortağı … nun şirket hisselerini diğer ortak …’e devrinin onaylanması ve şirket ortaklığından çıkarılması , için temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunduğu toplantı koşulu gerçekleşmemiştir.
TTK 624/son gereğince 01/10/2016 tarihli ve 71 sayılı ortaklar kurulu kararı gereğince şirket müdürlerinin tümünün şirket kaşesi yada ünvanı altına atılacak müşterek imzası ile şirket temsil edilecektir kararı alınmıştır. Oybirliği ile alınan bu temsil kararının kaldırılabilmesi ve ortaklar …, … ın temsile yetkili müdürlüklerinin sonlandırılabilmesi için temsil edilen oyların tamamının katılacağı toplantı koşulu aranacaktır.Tüm ortak ve müdürler katılmadan alınan kararlar sözleşmeye ve dürüstlük kuralına aykırıdır.
Alınan kararlar kanuna, esas sözleşmeye ve dürüstlük kuralına aykırı olup butlanla sakattır.Bu nedenle mahkememizce 12/10/2017 tarih ve 74 sayılı Ortaklar Genel Kurulu toplantısında alınan kararların yok hükmünde olduğunun tespitine karar vermek gerekmiştir.
Mahkememizce TTK 449.maddesi gereğince kararların icrasının davacı ortağın korunacak acil yararı bulunduğu, bu kararlar ile şirket hakim ortağı haline gelen … in 15/12/2017 tarihli olağanüstü genel kurulda aldığı sermaye artırımı vs kararlar gözetilerek tedbiren durdurulmasına karar vermek gerekmiştir.Davacının diğer tedbir talepleri yasal çözü yolları gözetilerek kabul edilmemiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
HÜKÜM/
1-Davalı tarafın talep sonucu açıklanması isteminin reddine,
2-… Teknik Müh. Taah. Tic. Ltd. Şti. ‘nin 17/10/2017 tarihinde ticaret siciline tescil edilen 12/10/2017 tarih ve 74 sayılı Ortaklar Kurulu toplantısında alınan kararların TTK 617., 624/3., 621.maddeleri gereğince yok hükmünde olduğunun tespitine,
3-Davacının ihtiyati tedbir talebinin kabulüne, TTK 449.maddesi gereğince kararların icrasının durdurulmasına, davacının diğer tedbir taleplerinin reddine,
4-Harçlar kanunu hükümlerine göre alınması gereken 35,90 TL harçtan peşin alınan 31,40 TL harcın mahsup edilerek 4,50 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
5-Davacı tarafından yapılan 31,40 TL peşin harç gideri, 31,40 TL başvuru harcı gideri, 132,80 TL teb.müz.posta gideri toplamı 195,60 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı vekil ile temsil edildiğinden yürürlükte olan AAÜT gereğince 2.180,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Davalı vekil ile temsil edildiğinden yürürlükte olan AAÜT gereğince 2.180,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
8-Artan avansın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.19/07/2018

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …