Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/288 E. 2023/458 K. 08.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/288 Esas
KARAR NO:2023/458

DAVA :Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:26/04/2023
KARAR TARİHİ:08/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ/
İDDİA:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde … numara ile kayıtlı, … Vergi Numaralı ve “… Üniversitesi … Bün … No.303 …. / … / …” adresinde bulunan davacı şirket …’nin “Ortaklar Pay Defteri” 14 Nisan 2023 tarihinde … plaka sayılı … marka olan ve müvekkil şirketin Yönetim Kurulu Üyesi …’ın kiralık olarak kullandığı araçtan çalındığını, 14 Nisan 2023 tarihinde sabah saatlerinde davacı Şirket Yönetim Kurulu Üyesi …; ikametinden …’e giderken davacı şirkete ait deponun bulunduğu “… Mah. … Cad. No:20/1” adresine gelerek yanına Ortaklar Pay Defteri, hard disk ve laptop şarjını alarak tekrar …’e doğru yola çıktığını, yolun ormanlık olması sebebiyle biraz yürüyüş yapmak için aracı park edip, araçtan yaklaşık 20 dakika ayrılıp yürüyüş yaptığını, tekrar aracın yanına geri döndüğünde aracın sol arka camının kırıldığını ve laptop çantasının çalındığını fark ettiğini, çantanın içinde bulunan Ortaklar Pay Defteri de çantanın içinde olduğundan bu hırsızlık olayı ile çalındığını, bu bağlamda davacının iradesi dışında meydana gelen hırsızlık olayı sonucu doğan kayıp nedeniyle, davacı şirkete ait bulunan şirket ortaklar pay defteri davacı şirketin yönetici ve ortaklarının iradesi dışında zayi olduğundan, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82’nci maddesinin 7’nci fıkrası uyarınca mahkemeden davacı şirkete ait şirket ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini, davanın kabulünü, davacı şirkete ait pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan ticari defter ve belgelerin zayi olduğunun tespiti ve belge verilmesi istemine ilişkindir.
TTK.m.82/7 uyarınca; tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet nedeniyle ziyanı halinde, ziyanın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmesi mümkündür.
Tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler (tacir tüzel kişi ise); yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ve karar defteridir.
TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden ve önlenemez nedenlerden birinin olmasının yanında tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesi, basiretli bir tacir olmanın gerektirdiği özeni göstererek defter ve belgelerini saklaması ve zayi olmaması için üzerine düşen bütün yükümlülükleri özen ile yerine getirmesi gerekmektedir.
Somut olaya dönüldüğünde ise davacı şirket vekili dava dilekçisinde ortaklar pay Defterinin hırsızlık sonuncunda zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesi talep edilmiştir.
Tüm dosya bir bütün olarak değerlendirildiğinde; Zayi olduğu iddia edilen ortaklar pay defterinin hırsızlandığını ileri sürmüş ise de dosyada soyut şikayet beyanı dışında, hırsızlık olayının gerçekleştiğine dair belgenin bulunmaması , ayrıca tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olması halinde TTK 82/7 maddesinin uygulama olanağı bulunduğu, somut olayda davacı vekilinin bu tür bir vaka ileri sürmediği anlaşıldığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın Reddine,
2-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Kafi miktarda harç alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır