Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/210 Esas
KARAR NO : 2023/648
DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 24/03/2023
KARAR TARİHİ : 07/09/2023
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin 15.000,00-TL sermayeli olup, … adresinde şirket ana sözleşmesi ile kurulduğunu, aynı nam ve unvanla da 2014 yılında … adresine taşındığını, işlerin iyi gitmemesi nedeni ile şirket ortağı davalı … 07/05/2014 tarihinde %10 hissesine 15.000,00-TL ödeyerek şirketin yetkili imzalı müdürlüğüne geçtiğini, şirket müdürlüğünden azil edilmesine ortaklar kurulu kararı ile oy birliği ile karar verildiğini, kalan hissesini 28.11.2014 tarihinde 135.000,00-TL hisse tamamını devir alıp … 4.Noterliği’nin … tarih ve … yevmiye sayılı devir sözleşmesinin ticaret odasına bildirilmediğini, 10.01.2023’de davacının mevduatsız hesabı üzerine bloke konulduğunu, blokenin kaldırılması için yapılan müracaat üzerine ikinci devir sözleşmesini bildirmediğinden 500.000.000,00-TL borcu olduğunun bildirildiğini, banka hesapları üzerindeki blokenin kaldırılması, şirket ortaklığından davacının çıkarılmasına karar verilmesi, yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin davalı yana tahmilini talep ve dava etmiştir.
Dava, davacının davalı şirket ortaklığından çıkartılması ve banka hesaplarındaki blokenin kaldırılması istemine ilişkindir.
Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarının incelenmesinde; … Tic Ltd Şti’nin 30.01.1997 tarihinde 150.000,00-TL sermaye ile kurulduğu, şirket adresinin; … olup şirket ortaklarının davacı … ve … olduğu görülmüştür.
Pay Devri Sözleşmesinin incelenmesinde; … 4. Noterliği’nin … yevmiye no.lu … tarihli limited şirket pay devri sözleşmesi ile davacı …’un … Ltd Şti’deki 135.000,00–TL’lik payının 135.000,00-TL devir bedeli ile …’ya devrettiği görülmüştür.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Dava Şartları başlıklı 114/(1)-ç maddesine göre, yetkinin kesin olduğu hallerde, mahkemenin yetkili olması dava şartlarındandır, aynı Kanunun 115. maddesine göre de mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır, mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 14/2 maddesinde; Özel hukuk tüzel kişilerinin, ortaklık veya üyelik ilişkileriyle sınırlı olmak kaydıyla, bir ortağına veya üyesine karşı veya bir ortağın yahut üyenin bu sıfatla diğerlerine karşı açacakları davalar için, ilgili tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.
Tüm dosya kapsamından; davacının ortaklıktan çıkartılmayı talep ettiği … adresinde bulunduğu, davacı taleplerinin şirket merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesince değerlendirilmesi gerektiği, bu yetkinin kesin yetki olduğu, mahkememizin yetkisiz olduğu ve davanın usulden reddi gerektiği anlaşılmış, buna göre aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı açıklandığı üzere;
1-Davaya bakma mahkememizin yetki alanı dışında kaldığından mahkememizin YETKİSİZLİĞİNE,
2-Yetkili Mahkemenin davacının yerleşim yeri adresi itibariyle İSTANBUL ANADOLU ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ olduğuna,
3-Kararın kesinleşmesinden itibaren iki hafta içerisinde talep halinde dava dosyasının yetkili İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gönderilmesine,
4-HMK 331/2 maddesi uyarınca davaya başka bir mahkemede devam olunacağından yargılama giderleri ile ilgili bu aşamada karar verilmesine yer olmadığına,
5-Başka mahkemede davanın devam edilmesi söz konusu olmadığında ve talep durumunda dava hakkında açılmamış sayılma kararı verilerek davacının yargılama giderlerine mahkum edileceğinin davacıya ihtarına,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere verilen karar alenen okunup usulen anlatıldı.07/09/2023
Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır
Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”