Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/107 E. 2023/404 K. 18.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/107 Esas
KARAR NO : 2023/404
DAVA : Ticari Şirket (Tasfiyeye İlişkin)
DAVA TARİHİ : 12/01/2023
KARAR TARİHİ : 18/05/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin 14/01/2000 tarihinde son genel kurulunu yaparak tasfiye kararını aldığını ve tasfiye işlemlerinin gerçekleştirilmesi için … …’in tasfiye memuru olarak atandığını, ilgili şirketin bu tarihten itibaren faaliyet göstermediğini, alınan tasfiye kararının 31/12/2002 tarihinde tescil ve ilan edildiğini, genel kurul tarafından atanan … …’in gerekli tasfiye işlemlerini yürüttüğünü, şirketin borçlu ve alacaklarına çağrı ilanlarını usulüne uygun olarak Ticaret Sicil Gazetesinde yayınladığını, … …’in tasfiye işlemleri devam ederken vefat ettiğini ve başka bir tasfiye memuru atanması için mahkemeye başvurulduğunu, … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2018/… esas 2019/… karar sayılı kararı ile …’un tasfiye memuru olarak atandığını, …’un tasfiye işlemlerine kaldığı yerden devam ettiğini ve düzenlediği raporda tasfiye altındaki şirketin bütün evrak ve defterleri 2003 yılında vefat eden eski tasfiye memuru … …’de olduğu için şirket ile ilgili hiçbir evrak ve belgeye ulaşılamadığı tespitinde bulunduğunu, …’un hazırladığı 09/09/2021 tarihli kesin bilanço ile şirketin tasfiye sonu kesin bilançosunu düzenlediğini, bu bilançodan şirketin aktif ve pasifinin olmadığı, şirketin alacağı ve borcunun da bulunmadığının görüldüğünü, şirketin genel kurulu toplanamadığı için tasfiye memuru tarafından hazırlanan ara bilançolar ile son ve kati bilançosunun şirket genel kuruluna tevdi edilemediğini ve haliyle de bu bilançoların onaylanamadığını, bu nedenlerle … ‘nün … sicil numarası ile kayıtlı Tasfiye Halinde … A.Ş.’nin tasfiyesine ilişkin 09/09/2021 tarihli son ve kati bilançosunun onaylanmasına ve bu surette tasfiyenin sona erdiğinin onaylanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
… Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/… Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/… Esas, 2023/… Karar ve 16/01/2023 tarihli gerekçeli kararında, “davaya bakma görevinin tasfiye işlemlerinin denetim yetkisinin, bu kapsamda tasfiye sonu bilançonun onaylanma görevinin davacı şirkete tasfiye memurunun atandığı … Asliye Ticaret Mahkemesine ait olduğuna, dava dosyasının … Asliye Ticaret Mahkemesine tevzi edilmek üzere İstanbul Adliye Hukuk Mahkemeleri Tevzi Bürosuna gönderilmesine” şeklinde hüküm kurulduğu görülmüştür.
… Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/… Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; dosyanın tevzi bürosundan sehven … Asliye Ticaret Mahkemesine tevzi edildiği ve esas sırasına kaydı yapıldığı anlaşılmış olup; … Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/… Esas, 2023/… Karar ve 31/01/2023 tarihli gerekçeli kararında, “… Asliye Ticaret Mahkemesinin 16/01/2023 tarih, 2023/… – 2023/… E.K.sayılı kararı gereği işbu davanın … Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine, mahkememiz esasının gönderme kararı nedeniyle bu şekilde kapatılmasına” şeklinde hüküm kurulduğu.
… nün 21/02/2023 tarihli müzekkere cevabının incelenmesinde; şirketin tasfiyesine karar verilmesinin 31/12/2002 tarihinde tescil edildiği, şirketin tasfiyesinin sona erdiğine dair dosyasına intikal eden sicil kaydı bulunmadığı, şirketin son tescilini 05/08/2020 tarihinde yaptırdığı görülmüştür.
Dava, tasfiye memuru tarafından hazırlanan son ve kati bilançonun onaylanması istemine ilişkindir.
TTK Madde 409- (1) Genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır. Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Bu toplantılarda, organların seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılır, karar alınır.
TTK Madde 410- (1) Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. (2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
TTK Madde 540- (1) Tasfiye memurları görevlerine başlar başlamaz, şirketin tasfiyenin başlangıcındaki durumunu incelerler; gerekirse şirket mallarına değer biçmek için uzmanlara başvurarak, şirketin malvarlığına ilişkin durumu ile finansal durumunu gösteren bir envanter ile bilanço düzenler ve genel kurulun onayına sunarlar.
TTK Madde 542- (1,e) Tasfiyenin uzun sürmesi hâlinde, her yıl sonu için tasfiyeye ilişkin finansal tabloları ve tasfiye sonunda da kesin bilançoyu düzenleyerek genel kurula sunarlar.
Yasal dayanakları ortaya konularak yapılan bu açıklamalardan sonra somut olaya gelindiğinde;yeni tasfiye memurlarının görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırma yetkilerinin bulunduğu, tasfiye memurunca hazırlanan kesin bilançonun genel kurula sunulması ve genel kurulca onaylanması gerektiği, bu imkanın olmaması halinde mahkememizin görevinin bulunduğu, ancak genel kurul toplama nedeninin ticari defterlerin bulunamaması olduğu, bu hususun genel kurulun toplanmasını imkansız hale getirmediği, defterler olmamaması rağmen kesin bilançoyu onaylayıp onaylamama yetkisinin genel kurulda olduğu ; kaldı ki defterlerin bulunmadağı beyan edilmekle son ve kat’i bilançonun mahkememizce onaylanabilmesi için bilançonun usulüne uygun düzenlenip düzenlenmediği, gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tespitinin mahkememizce yapılmasının mümkün olmadığı anlaşılmış ve bu nedenlerle davanın usulden reddine karar verilerek aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davanın usulden REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde … Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere verilen karar alenen okunup usulen anlatıldı.18/05/2023

Başkan …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Üye …
e-imzalıdır

Katip …
e-imzalıdır

Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”