Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/861 Esas
KARAR NO : 2023/679
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 22/12/2022
KARAR TARİHİ : 13/09/2023
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı asil Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesinde özetle; İstanbul İli …Vergi Dairesi Müdürlüğünün …vergi kimlik numaralı…Limited Şirketinin sahibi ve tek yetkilisi olduğunu, söz konusu şirketime ait ve Bakırköy …Noterliği tarafından …yılının Mart ayı içerisinde tasdik edilmiş olan genel kurul toplantı ve müzakere defterinin ve bilumum birçok çeşitli evrakın bulunduğu çantayı 16.12.2022 tarihinde Karabük ilinden İstanbul iline seyahat ettiğim esnada; ihtiyaç molası verdiğim dinlenme tesisinde unutarak kaybettiğini ve tüm çabalara rağmen bulamadığını, 6102 sayılı TTK’nın 82. maddesi gereğince; 16.12.2022 tarihinden itibaren kayıp olan ticari işletmesine ait genel kurul toplantı ve müzakere defterine istinaden Sayın Mahkemenizden zayi belgesi isteme durumu elzem olduğunu, tüm bu açıklanan nedenlerle 16.12.2022 tarihinde kayıp (zayi) olan genel kurul taplantı ve müzakere defterine istinaden gerekli olan zayi belgesinin tanzimi ile tarafına verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce davacı asilin yetkilisi olduğu şirketin ticaret sicil kayıtlarının celp edildiği anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nun150/1 maddesi uyarınca usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Yasanın 150/5 maddesi uyarınca ise, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.
6100 sayılı HMK’nın 331/son maddesi hükmü uyarınca davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi halinde yargılama giderleri davacıya yükletilir. Yargılama giderlerinin nelerden ibaret olduğu HMK’nın 323 ilâ 333. maddelerinde açıklanmıştır.
Yasal dayanakları ortaya konularak yapılan bu açıklamalardan sonra somut olaya gelindiğinde; davacı tarafından, duruşma günü olan 08/05/2023 tarihinde davacının haberdar olmasına rağmen duruşmaya katılmadığı, usulüne uygun olarak mazeret dilekçesi de sunulmadığı, davanın resen takip edilecek davalardan olmadığı anlaşılmakla, açılan davanın HMK’nın 150. maddesi gereğince, işlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve dava üç ay içerisinde yenilenmemiştir. Bu nedenlerle davanın açılmamış sayılmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı açıklandığı üzere;
1-Davanın 11/09/2023 tarihi itibariyle AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Alınması gereken 269,85-TL harcın, peşin alınan 80,70-TL harçtan mahsubu ile eksik kalan 189,15-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen ilgilisine iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere verilen karar alenen okunup usulen anlatıldı.13/09/2023
Katip … Hakim …
e-imza e-imza