Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/774 E. 2022/724 K. 09.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/774 Esas
KARAR NO : 2022/724
DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 21/11/2022
KARAR TARİHİ : 09/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının yapılan … yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … A.Ş., teknoloji merkezli bir şirketler topluluğu olarak; 22 şirketi ve 2000’i aşkın personeliyle telekom ve bilişim teknolojileri, havacılık ve savunma sanayii, inşaat, operasyonel teknolojiler, sağlık ve sağlık teknolojileri, turizm gibi 6 temel alanda faaliyet gösterdiğini, Holding, yönetim işlerini toplu bir yapı içerisinde etkinlik ve verimlilik esaslarına uygun olarak gerçekleştirmek amacıyla, şirket ortağı … …’ın diğer şirketlerdeki hisselerini holding tüzel kişiliği olarak bedeli karşılığında devir aldığını, davacı …Ş.’nin tek ortağı … … olup … A.Ş. … …’ın hisselerini bağımsız denetim şirketi olan … şirketi tarafından tespit edilen reel bedel üzerinden devir almış olup, bu nedenle şirket mali tablolarında da görüleceği üzere … A.Ş. tek ortağı olan … …’a borçlu durumda olduğunu, devirlerden kaynaklı ortaklara olan borçlar sermaye artışında, ayni sermaye olarak kabul edilebilmektedir. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda ortağı olan borcun sermaye artırımında kullanılabileceği ve bunun için de devirden kaynaklı borçlanmanın, sermaye artırımında kullanılması için mahkemece bilirkişilere tespit yaptırılması gerektiği düzenlendiğini, bu nedenlerle TTK 343 maddesi mucibince rapor sonrası genel kurul süreci de yerine getirileceğinden ve borçluluk durumunun 2023 yılına sarkması yatırımlar ve finansman yönüyle holdingi zor durumda bırakacağından inceleme günü verilmeksizin dosyanın bilirkişi heyetine sevki ile müvekkili şirket … A.Ş.’nin tek ortağı olan … …’a olan borcunun değerinin sermaye artırımında değerlendirilmek üzere tespit edilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, alacağın ayni sermaye olarak konulması istemine ilişkindir.
Anonim şirkete sermaye olarak konulabilecek ve konulamayacak unsurlar ile, sermaye olarak konulabilecek ayınlara ve işletmelere değer biçilmesine yönelik ilkeler TTK. 342-343 maddelerinde düzenlenmiştir.
TTK 342. madde : “Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikri mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz.”
TTK 343. madde “Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara, şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342. maddeye uygunluğunun belirlendiği, tahsil edilebilirlikleri ile tam değerleri; ayni olarak konulan her varlık karşılığında tahsis edilmesi gereken pay miktarı ile Türk Lirası karşılığı, tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.” şeklindedir.
TTK. 342. maddeki “vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz” hükmü dikkate alındığında, davacı şirket ortağının sermayeye ilave etmek istediği alacaklarının, vadelerinin gelmiş olması gerekmektedir. Bilirkişinin ticari defterler ile inceleme aşamasında ibraz edilen belgeler üzerinde yapılan incelemeler neticesinde; davacı şirketin ortağı konumundaki … …’ın hisse devrinden kaynaklı alacakları için şirket yönetim kuruluna ödemeye çağrı mektubu düzenleyerek alacağın tahsilini talep ettiği görüldüğünden, “ortaklardan alacaklar” hesabında kayıt altına alınan, hisse devirlerinden kaynaklı … … alacak bakiyesinin, vadesi geçmiş (gelmiş) alacak niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.
Davacı şirkete sermaye olarak konulacak … … alacaklarının, kaynağı ve miktarı itibariyle teknik detayları bilirkişi kurulu raporunda açıklandığı üzere gerçek, geçerli ve TTK.m.342’de aranan nitelikleri taşıyan alacaklar olduğu, alacağın dayanağı olan şirket hisselerinin devrinde, şirket hisselerine ilişkin raporlardaki değerleme yöntemlerinin adil ve uygun olduğu anlaşılmış olup tüm bunlara göre 5.178.468.413,59 TL alacağın şirket sermaye artırımında kullanılmasına karar verilen 4.995.000.000,00 TL’nin tam değerli, gerçek, geçerli, tahsil edilebilir ve vadesi gelmiş (geçmiş) alacak niteliğinde olduğuna karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davacı şirkete sermaye olarak konulacak … …’in, 5.178.468.413,59 TL alacağından, şirket sermaye artırımında kullanılmasına karar verilen 4.995.000.000,00 TL’nin tam değerli, gerçek , geçerli, tahsil edilebilir ve vadesi gelmiş (geçmiş) alacak niteliğinde olduğunun tespitine,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda kesin olmak üzere oybirliği ile karar verildi.09.12.2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”