Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/622 E. 2023/166 K. 02.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/622 Esas
KARAR NO : 2023/166

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 22/09/2022
KARAR TARİHİ : 02/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; davalı şirketteki hisselerimin tamamını 27.08.2014 tarihinde devir etmiş olmasına rağmen, hisse devrinin hisseleri devir alan (rahmetli) … tarafından … Ticaret Sicil Memurluğunca tescil ve Türkiye Ticaret sicil gazetesinde ilan ettirmemesi sebebi ile hali hazırda şirket ortağı olarak göründüğünü, bu sebeple işşizlik ödeneği alamama, bağkur prim borçlanması vb. mağduriyetler yaşadığını, durumun düzeltilmesi yönünde İstanbul Ticaret Sicil Memurluğuna yaptığı müracaatta şirket ortaklığının sonlandırılmasına ilişkin tescilin ancak mahkeme kararı ile mümkün olacağı ifade edildiğini, bahse konu şirket ortaklığının 2014 yılında sona erdiğine ilişkin tespitin yapılarak karara bağlanması ile mağduriyetinin giderilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış olup davalı davaya cevap vermeyerek HMK 128 uyarınca tüm iddiaları inkar etmiş sayılmıştır.
Kayyım; … 12. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin .. Esas … Karra sayılı ilamı ile davacı tarafından … 14 ATM’nin …esas sayılı dosyası üzerinden açılan şirket ortaklığından ayrılma hususunda açılan davada davalı şirketin temsil edilmesi için davalı şirkete, bilirkişi listesinde kayıtlı olan mali müşavir …’un temsil kayyımı olarak atanmasına karar verildiği görülmüştür.
Mahkememizce kayyıma dava dilekçesi tebliğ edilmiştir. MAhkememizin 02.03.2023 tarihli celsesinde davalı şirket kayyımı “Davaya bir diyeceğimzi yoktur…takdir mahkemenindir” beyanında bulunmuştur.
Dava, hisselerini devreden davacının ortaklıktan çıktığının tescili istemine ilişkindir.
TTK 531/1. Madde “Haklı sebeplerin varlığında, sermayenin en az onda birini ve halka açık şirketlerde yirmide birini temsil eden payların sahipleri, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden şirketin feshine karar verilmesini isteyebilirler. Mahkeme, fesih yerine, davacı pay sahiplerine, paylarının karar tarihine en yakın tarihteki gerçek değerlerinin ödenip davacı pay sahiplerinin şirketten çıkarılmalarına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme karar verebilir.”
TTK 638. Madde – “(2) Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir.”
TTK 641/1. Madde “Ortak şirketten ayrıldığı takdirde, esas sermaye payının gerçek değerine uyan ayrılma akçesini istem hakkını haizdir.”
TTK 642/3. Madde “Ayrılan ortağın ayrılma akçesinin ödenmeyen kısmı, şirkete karşı, bütün alacaklılardan sonra gelen bir alacak oluşturur…” hükümleri getirilmiştir.
TTK 595 Madde: “(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir. (2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. (3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir. (4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir. (5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır. (6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir. (7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.”
Ticaret Sicil kayıtlarının tetkikinde davalı … Sigorta Aracılığı Ltd Şti’nin iki ortaklı limited şirket olduğu, şirketin son tescilini 17.11.2011 tarihinde yaptırdığı görülmüştür. Diğer ortak … 25.12.2019 tarihinde vefat etmiştir.
Somut olayda; … 3. Noterliği’nin … tarih ve … yevmiye sayılı hisse devri sözleşmesi ile davacı …’ın 237.500,00-TL hak ve hissesinden 237.475,00-TL hissesini tüm aktif ve pasifiyle diğer ortak …’ya devrettiği, … 13. Noterliğinin … tarih ve … yevmiye numarasına kayıtlı 15.11.2011 tarihli ortaklar kurulu kararı ile de davacı …’ın müdürlük görevinin sonlandırılarak tüm yetkilerinin azline, diğer ortak …’nın 10 yıl süre ile şirket müdürlüğüne atanmasına, kararın tescil ve ilanına karar verildiği görülmüştür.
… 13. Noterliği’nin … tarih … yevmiye sayılı, 28/04/2014 tarihli ortaklar kurulu kararı ile de davacı …’ın mevcut bakiye 25,00-TL değerindeki hissesinin tamamının … 3. Noterliği’nin …tarih ve … yevmiye sayılı hisse devri sözleşmesi ile diğer ortak …’ya devrederek ortaklıktan ayrılmasına, devrin kabulü ile devir hususunun şirket pay defterine işlenmesine karar verildiği, iş bu ortaklar kurulu kararı ile şirket sermayesinin tamamı olan 250.000,00-TL’nin …’ya ait olduğu anlaşılmakla 28.08.2014 tarihi itibariyle davacının ortaklıktan kalan tüm hisseleri devir etmek suretiyle ayrıldığının icbar yoluyla tesciline ve ilanına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tahsis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı açıklandığı üzere;
1-28.08.2014 tarihi itibariyle davacının ortaklıktan kalan tüm hisseleri devir etmek suretiyle ayrıldığının icbar yoluyla tesciline ve ilanına,
2-Karar tarihi itibari ile alınması gerekli 179,90 -TL ilam harcından peşin alınan 80,70-TL’nin mahsubu ile bakiye 99,20-TL ilam harcının davalıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yatırılan 80,70-TL peşin harç ve 80,70-TL başvurma harcı olmak üzere toplam 161,40-TL’nin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 227,00-TL yargılama gideri davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen taraflara iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere oy birliği ile karar verildi.02/03/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”