Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/562 Esas
KARAR NO : 2023/115
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 24/08/2022
KARAR TARİHİ : 09/02/2023
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili …, …nin hissedarlarından olduğunu, şirkette her ne kadar 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin olarak genel kurul toplantısı yapılması yönünde yönetim kurulunca karar alınmış ve 23.08.2019 tarihinde genel kurul toplantısına davet ilan edilmişse de 20.09.2019 yılında toplanan genel kurul kararları … 20. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …E. … K. Sayılı ilamı ile iptal edildiğini, bu minvalde, görüldüğü üzere anılan yıllara ilişkin usulüne uygun şekilde yapılan bir olağan genel kurul toplantısı olmadığı gibi alınan bir genel kurul kararı da bulunmadığını, söz konusu genel kurul kararların iptal edildiği 2019 yılından beri …’nin olağan genel kurulu, organ eksiklikliği nedeniyle yapılamadığını, halihazırda şirketin yönetim kurulu olmadığından şirket genel kurulu toplantıya çağrılamadığını, organ eksikliğinin giderilememesi halinde TTK m.530 gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesi doğacağını,
TTK m. 410/2 gereği, müvekkile “Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni” verilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun tebligat yapılmış olup, süresi içerisinde cevap dilekçesi sunulmamıştır.
… 20. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin… Esas … Karar sayılı dosyasının incelenmesinde; davalı şirketin 20/09/2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında alınan 2,3,4,5 ve 7 numaralı kararların iptaline ilişkin olup davanın kısmen kabulü ile; Davalı şirketin 20/09/2019 tarihli Genel Kurul Toplantısında alınan gündem maddelerine ilişkin 2,3,4,5 ve 7 numaralı kararların ayrı ayrı iptallerine, Davalı şirkete kayyım atanması talebinin reddine, Davacı tarafça davalı şirket yöneticisi aleyhine açılan davanın, HMK’nın 114/1-d ve 115/2. maddeleri gereğince pasif husumet yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verildiği görülmüştür.
Dava, 2016, 2017, 2018 yıllarına ilişkin genel kurul kararlarının iptal edildiği, genel kurulun 2019 yılından beri toplanamadığı, yönetim kurulu bulunmadığından genel kurul toplamak üzere çağırma izni istenmesi istemine ilişkindir.
TTK Madde 409/1 Genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır. Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Bu toplantılarda, organların seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılır, karar alınır.
TTK Madde 410/1 Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağırabilirler. (TTK 410/2) Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
TTK Madde 411/1 Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir. (TTK 411/2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır. (TTK 411/3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır. (TTK 411/4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır.
TTK Madde 412/1: Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
Somut olayda; davalı …nin … 20. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile 20/09/2019 tarihli Genel Kurul Toplantısında alınan gündem maddelerine ilişkin 2,3,4,5 ve 7 numaralı kararların ayrı ayrı iptallerine karar verildiği, organ eksikliğinin giderilememesi halinde şirketin feshine karar verilmesi tehlikesi doğacağından genel kurul toplamak üzere çağırma izni talep edilmiş ise de davalı şirketin ticaret sicil dosyasının incelenmesinde yönetim kurulu üyesi ve şirket yetkilisinin … olduğu görülmüştür.
Davalı şirketin son genel kurul tarihi, dava tarihinden önce yapılan 20/09/2019 tarihli olağan genel kurul toplantısı yapılmıştır.
Dava tarihi itibariyle yönetim kurulu seçimine ilişkin genel kurul kararı, mahkemece iptal edilse de, iptal kararı kesinleşmemekle -tüzel kişilerin organlarına ilişkin kararların icrası ancak kesinleşmekle hüküm ifade edeceğinden- öncelikli olarak TTK 411. madde gereğince yönetim kuruluna başvurulması gerektiği ancak başvurulmadığından davanın usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davanın usulden REDDİNE,
2-Alınması gereken maktu 179,90-TL harcın, peşin alınan 80,70-TL harçtan mahsubu ile bakiye 99,20-TL harcın, karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davalı, kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. uyarınca hesaplanan 9.200,00-TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen taraflara iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi.09/02/2023
Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır
Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”