Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/632 E. 2022/45 K. 07.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/579 Esas
KARAR NO : 2022/64
DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 27/10/2020
KARAR TARİHİ : 09/02/2022

Mahkememizde görülen itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ/
İDDİA:
Davacı vekili, yanlar arasındaki ticari münasebet kapsamında müvekkili tarafından davalı borçluya seramik tedariki ve kesimi hizmeti verilmiş ise de kesilen fatura bedellerinin ödenmemesi nedeniyle başlatılan icra takibine vaki olmuş haksız itirazın iptali ile takibin devamını, asgari %20 inkar tazminatına hükmolunmasını talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı yan davayı yanıt vermemiş olup, ödeme emrine süresinde yapmış olduğu itirazı ile borcun tamamına faiz ve fer’ileriyle birlikte itiraz ederek takibi durdurmuştur.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava hukuksal niteliği itibariyle, mermer satımı ve kesimi hizmetinden doğan ödenmeyen fatura bedellerinin tahsili için başlatılan takibe vaki olmuş itirazın iptali istemine ilişkindir.
Belirlenen gün ve saatte sadece davacı defterleri sunulmuş olup, takibe konu faturaları ve fatura bedellerini davalı aleyhine alacak olarak defterine kaydettiği anlaşılmaktadır, davalı tarafın ise usulüne uygun davetiyeye rağmen belirlenen gün ve saatte defterlerini incelemeye hazır etmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda davacınını defterlerinin davalı kayıtları ile karşılaştırılması mümkün olmamıştır.
Maliyeden tarafların BA/BS formlarının celbi yoluna gidilmiş ise de kanunen KDV hariç 5.000,00-TL altındaki mal ve hizmet alımlarının bildirilme zorunluluğu olmadığından gelen yazı cevaplarından da sonuç alınamamıştır.
Dava ve takip konusu faturalar açık fatura olup faturalar üzerinde davalıdan sadır olmuş bir imza yada ikrar beyanı bulunmamaktadır. Davacı defterlerinin kayden incelenmesinde takip konusu faturalarının tamamının kayıtlı olduğu anlaşılmakla birlikte defterler usulüne uygun olarak düzenlense dahi taraf defteri tek taraflı olarak delil olma niteliğini haiz değildir. Davalı da defter sunmadığına göre davacının alacağını diğer yan deliller ile ispat etmesi zorunludur. HMK’nın 222/3 maddesindeki 22/07/2020 tarihli 7251 sayılı yasanın 23. maddesi ile yapılan değişiklik ile ticari defter kayıtlarının sahibi lehine delil vasfında olabilmesi için diğer tarafın ticari defterlerini ibraz etmemesi koşulu da eklenmişse de burada kanun koyucunun maksadı sadece defterin lehine delil olacağı yönündedir. Bir başka söyleyiş ile davacının tek taraflı tutmuş olduğu defter kayıtları lehine delil vasfına sahip olsa bile alacağın varlığı yine HMK’nın 200 ve devamı maddelerine göre ispat edilmelidir. Ancak yanlar arasındaki sözleşmesel ilişki bir bütün olarak değerlendirildiğinde, hizmete ilişkin fatura bedelleri toplamı senetle ispat sınırının üzerinde olduğundan tanık dinlenmesi de mümkün olmamıştır.
Öte yandan davacı vekilinin dava dilekçesindeki delil listesi incelendiğinde yemine de açık bir şekilde dayanmadığı anlaşıldığından yemin hakkı da sorulmaksızın ispat edilemeyene davanın aşağıdaki şekilde reddi cihetine gidilmiştir.
HÜKÜM / Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin alınan 121,84 TL harcın mahsubu ile, artan 41,14 TL’nin istek halinde yatıran davacıya iadesine
3-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A-11 maddesi uyarınca geçerli bir mazeret olmaksızın davalının arabuluculuk toplantısına iştirak etmediği anlaşılmakla davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmesine yer olmadığına,
4-Taraflarca yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerine bırakılmasına,
5-Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 1.320-TL arabuluculuk ücretinin davalıdan alınarak Hazine’ye irad kaydına,
6-HMK’nın 333. maddesi gereğince, mahkeme veznesine depo edilen gider avansından kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesi ile birlikte yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nın 345. maddesi gereğince gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde canın bişeye mi sıkkın bişey mi diyen oldu Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı.09/02/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

*5070 Sayılı Kanun Gereğince Elektronik İmza İle İmzalanmıştır.*