Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/314 E. 2021/468 K. 02.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/314 Esas
KARAR NO :2021/468

DAVA:Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ:08/05/2021
KARAR TARİHİ:02/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili davacıların …Kooperatifinin üyeleri olduğunu, davalı kooperatifin 2019 ve 2020 yılları olağan genel kurul toplantısının 09/04/2021 tarihinde…Otelinde gerçekleştirildiğini, toplantıya müvekkillerinin ve başkaca bazı ortakların, avukatları ile birlikte katılmak istemiş iseler de; toplantı girişinde arbede yaşandığını ve ortakların avukatlarının içeri alınmadığını, genel kurulda 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin iki genel kurul toplantısı şeklinde gerçekleştirilmesi ve her bir madde yönünden ayrı şekilde görüşülerek oylanması gereken hususların, kooperatif ortaklarının yeterince bilgilendirilmeden ve usul ve yasaya aykırı şekilde, iki dönem birlikte oylanmak suretiyle, hesapların onaylanması ve ibra gibi tüm kararların hukuka aykırı ve usulsüz olarak alındığını, davalı kooperatif tarafından, genel kurul toplantısı öncesinde yerine getirilmesi zorunlu olan yasal yükümlülüklerin yerine getirilmediğini, kooperatif üyesi müvekkillerin usule uygun şekilde genel kurul toplantısına davet edilmediğini ve kooperatif defter ve kayıtları hakkında kooperatif üyesi müvekkillerinin bilgi almasının engellendiğinden; 09.04.2021 tarihinde gerçekleştirilen 2019 ve 2020 yılı olağan genel kurul toplantısının ve işbu toplantıda alınan tüm kararların iptalinin gerektiğini, müvekkilleri tarafından, 2019 ve 2020 yılı olağan genel kurul toplantısının gerçekleştirileceği tarih, saat ve yerin haricen öğrenilmesinin akabinde, anılan kanun maddesi uyarınca, genel kurul toplantısı öncesinde 06.10.2021 tarihinde kooperatif defter ve kayıtlarını incelemek amacıyla kooperatif merkezine gidilmiş ise de; davalı kooperatif yetkililerinin toplantının ertelendiğini beyan ederek, müvekkillerine evrak vermekten kaçındığını, Yönetim ve Denetim Kurulunun eylemlerine ilişkin olarak taraflarınca … Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde … Soruşturma numaralı dosya üzerinden savcılık şikayetinin yapılmış olup, Savcılık tarafından 01.11.2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılan talimat gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından görevlendirilen müfettiş … tarafından 06.08.2018 tarihli bir inceleme raporu düzenlendiğini, haziruna dağıtılan raporlarda belirtilmiş olan “…Kooperatifinin parsel üzerinde bulunan gecekonducuların haklarını satın aldığı” ifadesinin de doğru olmadığını, devlete yapı kayıt belgesi için başvurulan toplam alanın 10.500 m2 iken; yönetimin, kooperatif ortaklarına 17.000 m2 için başvuru ve yapı kayıt belgesi ödemesi yapıldığı yönünde yanlış ve yanıltıcı bilgi verdiğini, bu nedenlerle …. Asliye Ticaret Mahkemesinde açılan … Esas sayılı dosya ile davaların birleştirilmesini, 09/04/2021 tarihli olağan genel kurulu usul ve yasaya aykırı şekilde toplandığı ve toplantıda alınan tüm kararların usul ve yasaya aykırı olduğundan genel kurulda alınan tüm kararların tamamının iptalini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasını arz ve talep etmiştir.
Mahkememiz dosyası ile …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dava dosyalarının tetkikinde; incelenen dosyada her iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu,biri hakkında verilecek hüküm diğerini etkileyecek nitelikte bulunduğundan usul ekonomisi açısından HMK’nın 166. maddesi uyarınca “(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
Mahkememizdeki işbu davanın tarafları ve konusu itibariyle birbirini etkileyecek nitelikte olduğu, HMK’nın 166/4. maddesi uyarınca “Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır” denilmektedir. Öyleyse Mahkememizin işbu dava dosyası ile …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası arasında fiili ve hukuki bağlantısının mevcut olduğu ve aynı genel kurula ilişkin olmakla biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyeceği anlaşıldığından usul ve dava ekonomisi de gözönüne alınarak her iki dosyanın birleştirilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememiz dosyasının …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Esasın bu şekilde kapatılmasına, yargılamaya …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası üzerinden devam edilmesine,
3-Yargılama giderleri ve sair ücretlerin anılan dosya üzerinden değerlendirilmesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, esas kararla birlikte istinaf kanun yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.02/06/2021

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …
Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”