Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/106 E. 2022/80 K. 15.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/106 Esas
KARAR NO:2022/80

DAVA:İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:16/02/2021
KARAR TARİHİ:15/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin Mahkemeye sunmuş olduğu 15.02.2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; Davalının müvekkiline vermiş olduğu siparişler doğrultusunda hazırlanan konfeksiyon ürünlerinin 3 seferde davalıya teslim edildiğini, bunun için toplam 20.062,08.-USD tutarında 3 adet irsaliyeli fatura düzenlendiğini. Davalı tarafından 1.440 USD lik ve 3.960 USD lik ürünün iade edildiğini, ancak 1.500 USD lik ödeme yaptığını, daha sonra akabinde 5.546 USD lik ürünü de iade ettiğini, davalının yapmış olduğu ödeme ve iade faturalardan sonra davalıdan 6.416,08.USD lik alacakları kaldığını davalının bu tutarı ödememesi üzerine davalı aleyhine …. İcra Müdürlüğünün … E. sayılı icra takibi başlatıldığını, davalının itirazı üzerine takibin durdurulduğunu beyanla neticeten itirazın iptali ile alacağın icra takip tarihindeki TL karşılığı harca esas değeri olan 46.189,55.-TL alacağın en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte tahsili ve haczin devamına, borçlu aleyhine %20’den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesi talep etmiştir.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapıldığı halde duruşmalara katılmadığı gibi cevapta vermemiştir.
… İcra Müdürlüğünün …. Esaslı dosyası dosyamız içeresine getirtilmiştir. Dosyanın incelenmesinde 20.062,08-USD asıl alacağa 327,68-USD temerrüt faizi ile birlikte, davalı tarafından ödenen 13.646,-USD düşüldükten sonra toplam 6.743,76.-USD için takip yapıldığı, ödeme emrinin tebliğ edildiği, borçlunun da süresi içeresinde 08.10.2020 tarihinde borca itiraz ettiği anlaşılmıştır.
Yanların tüm delilleri toplandıktan sonra dosya iddia, savunma ve yanların tüm delilleri ile ticari defter ve belgeleri üzerinde inceleme yapılarak icra takip tarihi itibarıyla davacının davalıdan alacağı varsa saptanması için bilirkişiye verilmiştir.
Bilirkişinin düzenlediği 15.12.2021 tarihli 5 sayfadan ibaret raporunda özetle; Davacının, kendi defterlerinde takip tarihi itibari ile davalıdan 115.160,54.-TL alacaklı durumda olduğu, Davacının dava dilekçesinde davalıya düzenlemiş olduğu faturalara konu ürünlerden davalı tarafından toplam 10.946USD lik ürünün iade edildiği ve 1500 USD lik ödeme yapıldığı iddiasında olduğu, ancak davacı ticari kayıtlarına bakıldığında söz konusu iadelere ve ödemeye ilişkin herhangi bir kayda rastlanılmadığı, dosyada da söz konusu ödeme ve iadelere ilişkin bir donenin mevcut olmadığı. Mahkemenizce davalıya TK 35 e göre tebligat yapıldığı, mahkemenizce belirlenen gün ve saatte davalı incelemeye katılmadığından ve herhangi bir ticari defter ve/veya belge ibraz etmediğinden, davalıya ait ticari kayıtların tarafımızca incelenmesinin mümkün olmadığı, davacı tarafından davalıya düzenlenen faturaların irsaliyeli fatura olduğu, fatura tutarlarının USD bazında olduğu, fatura tarihindeki TL tutarlar ile davacı ticari defterlerinde kayıtlı fatura TL tutarlarının birbiri ile örtüştüğü, ancak faturaların altında bu faturaların ve/veya faturalardaki malların davalıya teslimine ilişkin, davalı yana ait bir kaşe yada imzanın mevcut olmadığı. Raporumuzda açıklanan nedenlerle davacının işlemiş faiz talebine ilişkin tarafımızca herhangi bir hesaplama yapmanın mümkün olmadığı” kanaati ile raporunu sunmuştur.
Dosyaya getirtilen yanlara ait tüm deliller, getirtilen icra dosyası, davacı şirketin ticari defter ve belgeleri üzerinde yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen rapor ve tüm dosya kapsamından anlaşıldığı üzere;
Huzurdaki dava bir İtirazın İptali davası olup, davacı tarafından …. İcra Müdürlüğü’nün … E. sayılı dosyası ile; 20.062,08.-USD Asıl Alacak 327,68.-USD İşlemiş Faiz – 13.646,00.-USD 01/10/2019 tarihli tahsilat olmak üzere toplam 6.743,76.-USD üzerinden takibe geçilmiş olup, davalının vaki itirazı üzerine iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Takip dayanağı olarak: “…27/08/2019 tarih … nolu, 19/09/2019 tarih … nolu ve 26/09/2019 tarih … nolu 3 adet faturanın ödemesi ve iadelerinden sonraki bakiye alacak ..gösterilmiştir.
Davacı; taraflar arasındaki ticari ilişki nedeniyle davacıya düzenlediği 3 adet fatura malın teslimi sonrasında davalı tarafından yapılan ödeme ve iadelerden sonra kalan 6.416,08.USD lik bakiye alacağın ödenmemesi üzerine davalı aleyhine …. İcra Müdürlüğünün … E.sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığı, davalının itirazı üzerine takibin durdurulduğu anlatımındadır. Davalı ise icra dosyasında, davacıya herhangi bir borcunun bulunmadığı iddiasındadır.
Davacı tarafından ibraz edilen ticari defterlerin tetkikinde; Davalı ile olan ticari münasebetini 120.02.436 nolu cari hesap kodu altında takip etmekte olduğu. Davalıya düzenlemiş olduğu 3 adet faturayı bu hesabın borcuna kaydedilmiş olduğu. Bu hesabın takip tarihi itibari ile 115.160,54.-TL BORÇ bakiyesi verdiği görülmektedir. Buna göre davacı, kendi defterlerinde takip tarihi itibari ile davalıdan 115.160.54.-TL Alacaklı durumdadır.
Ancak davacının dava dilekçesinde davalıya düzenlemiş olduğu faturalara konu ürünlerden davalı tarafından toplam 10.946.USD lik ürünün iade edildiği ve 1.500 USD lik ödeme yapıldığı, buna göre davalının yapmış olduğu ödeme ve iadelerden sonra davalıdan 6.416,08.USD lik alacakları kaldığı ve bu tutar içinde takibe geçildiği anlatımında olup, ancak davacı ticari kayıtlarına bakıldığında söz konusu iadelere ve ödemeye ilişkin herhangi bir kayda rastlanılmadığı, dosyada da söz konusu ödeme ve iadelere ilişkin bir done mevcut olmadığından davacının bu iddialarına ilişkin herhangi bir tespit yapılamamıştır.
Bununla birlikte Mahkememizce davalıya TY 35 e göre tebligat yapılmış olup, Mahkemece belirlenen gün ve saatte davalı incelemeye katılmamış ve herhangi bir ticari defter ve/veya belge ibraz etmemiş olduğundan davalıya ait ticari kayıtların bilirkişi incelenmesi sunmamıştır.
Düzenlenen faturaların İrsaliyeli Fatura olduğu anlaşılmakta olup, İrsaliyeli Fatura, malın tesliminden itibaren faturanın yedi gün içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçerek bu yükümlülüğü derhal yerine getirmek isteyen mükelleflerce kullanılan, fatura ve sevk irsaliyesinin ayrı ayrı değil, bir arada düzenlendiği resmi bir evraktır. İrsaliyeli fatura düzenlenen hallerde ayrıca sevk irsaliyesi aranmaz.
İcra dosyasında mevcut olan takibe dayanak 3 adet faturaya bakıldığında, bunların davacı tarafından davalıya düzenlenmiş olduğu, faturaların tutarlarının USD bazında olduğu görülmüş olup, fatura tarihlerindeki kurlar ile fatura bedelleri çarpıldığında bulunan TL tutarlar ile davacı ticari defterlerinde kayıtlı fatura TL tutarlarının birbiri ile örtüşmüş olduğu görülmektedir.
Diğer yandan, davalı yan takibe karşı verdiği itiraz dilekçesinde özetle; talebin mevzuat uyarınca hiç doğmamış, gerçek ve mevcut bir alacak olmadığı. İddiasında bulunmakta olup, dava konusu İrsaliyeli Faturaların ve/veya bu faturalardaki malların davalı yana teslimine ilişkin dosyada herhangi bir veriye rastlamamıştır. Bu nedenle davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
Davacı yan, başlatmış olduğu icra takibinde Asıl Alacak yanında İşlemiş Faiz talebinde de bulunmuş olup, ancak gerek davacı tarafından davalıya gönderilen herhangi bir ihtarnameye ve gerekse taraflar arasında akdedilen yazılı bir sözleşmeye dosyanın tetkikinde rastlanılmadığından dolayı faiz hesaplaması yapılmamıştır.
Bu nedenle aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-İş bu kanıtlanamayan davanın reddine,
2-80,70-TL karar harcının peşin alınan 788,81-TL den mahsubu ile 708,11-TL nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Tarafların zorunlu arabuluculuk sürecinde anlaşamamaları nedini ile zorunlu arabuluculuk gideri olan 1.320,00-TL’nin davacıdan tahsil edilerek hazineye irat kaydına,
5-Davacının gider avansından artan bakiyesinin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzünde ilamın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize verilecek bir dilekçe ile veya başka bir yer Mahkemesi aracılığı ile gönderilecek bir dilekçe ile İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.15/02/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır