Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/458 E. 2021/90 K. 11.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/458 Esas
KARAR NO : 2021/90
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 07/09/2020
KARAR TARİHİ : 11/02/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ortağı olduğu …nin 31/07/2013 tarihinde gerekli bildirim ve tebligat yükümlülüklerine uymaksızın Türk Ticaret Kanunu Geçici Madde 7. uyarınca sermayesini istenilen miktara yükseltmediği gerekçesiyle Ticaret Sicilden re’sen terkin edildiğini, dava konusu şirket atıl durumda bulunduğunu, ticaret sicil müdürlüğünce gerekli bildirimlerde de bulunulmadığından müvekkilinin ve diğer ortakların şirketin ticaret sicilden re’sen terkin edildiğinden haberdar olmadığını, somut durumda şirketin üzerine kayıtlı gayrimenkuller bulunduğundan tasfiyenin tamamlanması için işbu davanın açılması zorunluluğu doğduğunu,
yukarıda arz ve izah edilen tüm bu gerekçelerle, ticaret sicilden terkin edilen …’nin tasfiyenin tamamlanması için ihyasını, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı … memurluğuna dava dilekçesinin usulüne uygun tebligat çıkarıldığı, davaya cevap verilmediği görüldü.
Dava, sicilden terkin edilen şirketin ihyasına ilişkindir. Uyuşmazlık, gerek terkinin usule aykırı yapıldığı, gerekse şirketin üzerinde taşınmaz bulunduğu gerekçesine dayalı şirketin ihyası hususlarındadır.
Terkine dayan Geçici 7/15. madde uyarınca Ticaret Sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanların haklı sebeplere dayanılarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak ihya talep edebilirler.
Terkin edilen şirketin üzerinde malvarlığının bulunduğu tapu sicil kayıtlarından anlaşılmaktadır.
Üzerinde malvarlığı bulunan terkin edilen şirketin ihyasının önündeki ; TTK’nun Geçici 7/15. Maddesindeki ihya için öngörülen 5 yıllık sürenin ihyaya engel olup olmayacağı ön sorun teşkil etmektedir.
Tüzel kişilerin bir mirasçısının bulunmaması, terkin edilen şirketin menkul ve gayrimenkullere ne olacağı sorunu, tüzel kişilerin sicilinden silinmesi tüzel kişiliğini maddi anlamda sona erdirmeyip, tüzel kişiliğin sona erebilmesi için tasfiye işlemlerinin eksiksiz tamamlanması gerekliliği ve yine TTK Geçici Madde 7’deki her ne kadar ilgililerin dava açma süresi 5 yıl ile sınırlandırmışsa da yine aynı maddede, terkin edilen şirketlere ait menkul ve gayrimenkullerin hazineye intikal süresinin 10 yıl olarak belirlemesi dikkate alındığında bu beş yıllık sürenin somut olayımızda ihyaya engel teşkil etmeyeceği anlaşılmıştır.
Şirketin ihyasına karar vermek gerekmekle birlikte, şirket ne tasfiye sonucunda terkin edildiğinden ek tasfiye sıfatıyla ne de tasfiye halinde iken resen terkin edilmemiş olduğundan tasfiye halinde sıfatıyla ihyası mümkün olmayıp, ancak sadece ihyasına karar verilmesi gerektiği, tasfiye hususunun şirketin ortaklarının yetkisinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Davacı taraf aynı zamanda resen terkin işleminin usule aykırı yapıldığını iddia etse de seçenekli ileri sürülen nedenlerden birinin sübutu nedeniyle diğer sebebe ilişkin inceleme yapılmamıştır.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜNE, … Ticaret Sicil Memurluğu’nun … sicil numarasına kayıtlı iken terkin edilen …NİN ihyasına,
2-Kararın tescil ve ilanına,
3-Davanın kabul gerekçesi dikkate alındığında Ticaret Sicil Memurluğu da yasal hasım konumun da bulunup, ihya nedenine göre kusuru da bulunmadığından aleyhine yargılama giderine hükmedilmesine yer olmadığına,
4-Alınması gereken 59,30-TL harçtan, peşin alınan 54,40-TL mahsubu ile eksik yatan 4,90-TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde resen davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere verilen karar alenen okunup usulen anlatıldı.11/02/2021

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …

Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”