Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/634 E. 2019/1273 K. 11.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/634
KARAR NO : 2019/1273

DAVA : Ticari Şirket (Sermaye Artırımından Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 06/12/2019
KARAR TARİHİ : 11/12/2019
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının ortağı olduğu… Ltd. Şti. 20.01.1998 tarihinde… ticaret sicil numarası ile faaliyete 16.07.2014 tarih 8613 sayılı ticaret sicil gazetesinde görüleceği üzere TTK. Geçici 7. Maddesi uyarınca yapılan ihtar ve ilana rağmen süresi içinde sehven bildirimde bulunmadığı için Ticaret Sicil Müdürlüğünce tasfiye aşaması olmadan resen terkin ediliğini, şirketin nakit para ve varlıkları, ticari işlemlerini yürüttüğü, aktif ve pasiflerinin bulunduğu, şirketin resen terkin edildiği için pay sahiplerinin ve şirketle iş yapan firmaların ekonomik ve ticari işlerini doğrudan etkilediğini, şirketin uhdesinde tasfiye yapılmamış aktif varlıkların ve ticari işlemlerin bulunmasını, davacı ve diğer şirket ortağının hukuki menfaatlerini ihlal ettiğinden bahisle ŞİRKETİN İHYASI talep edildiğini, İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin… Esas…Karar sayılı ilamı ile şirketin ihyasına karar verilmiş, işbu karar 09.10.2019 tarihinde kesinleştiğini, …Ticaret Odası, Ticaret Sicil Müdürlüğüne şirketin ihyası için başvurulduğunda ” Limited Şirketlerde sermaye en az 10.000 TL. olmalıdır ve kanuni artırım süresi dolduğunu, sermaye artırımına izin veren kesinleşme şerhli mahkeme karar asli ve sermaye artırımı evrakları da eklenerek, ihya kararınız ve sermaye artırımı birlikte tescil ettirilebilir.” ifadesi ile İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin… esas … karar sayılı ilamının hükmünün icrası yapılamadığını, davacının ortak olduğu … Ltd.Şti’nin terkinden önceki statüsüne kavuşabilmesi ve İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin… esas … karar sayılı ilamının icrasının tamamlanabilmesi için, şirketin Sermaye Artırımına izin verilmesi talebi hasıl olduğunu, açıklanan nedenlerle sehven terkin edilen davacının ortak olduğu… Ltd. Şti’nin terkinden önceki statüsüne kavuşabilmesi ve şirketin ihyasına karar verilen İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas …Karar sayılı ilamının icrasının tamamlanabilmesi ve hükmün uygulanabilmesi için şirketin sermaye artırımına izin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, şirket sermayesinin artırılmasına izin verilerek resen terkin edilen şirketin sicil kaydının ihyasına, faal şirketin ticari hayatına devam edebilmesi için sermaye artırımına müsaade edilerek sicil kaydının açılması istemine ilişkindir.
İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas … karar sayılı ilamı ile 6102 S.K.nun Geçici 7. Maddesi gereğince sicilden terkin edilen şirketin malvarlığı bulunup bu yüzden haklı nedeni bulunduğundan şirketin ihyasına karar verildiği verilen kararın kesinleşmiş olduğu görülmüştür.
Şirketin ihyasına ilişkin ilam içeriği ile limited şirketin sermayesinin en az 10.000 TL olmasına ilişkin kanuni düzenleme birlikte değerlendirildiğinde , kesinleşen ilam gereğinin şirketin ihyası olup, bu karar doğrultusunda mahkemeden karar alınmasına gerek olmaksızın sermaye artışının da yapılabileceği, artırım süresinin dolmasına ilişkin kanuni düzenlemenin bu ihya kararı nedeniyle uygulanması ihtimalinin bulunmadığı, sermaye artımı için mahkeme kararı gerekliliğinin de bu ihya kararı doğrultusunda bulunmadığı anlaşılmış ve davanın bu nedenlerle reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda gerekçesi ve ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,

Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.11/12/2019

Başkan

Üye

Üye

Katip

Bu belge elektronik imza ile imzalanmış olup ayrıca ıslak imza uygulanmayacaktır.“5070 sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”