Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/162 E. 2020/122 K. 10.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/162 Esas
KARAR NO : 2020/122
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 29/03/2019
KARAR TARİHİ : 10/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle, Taraflar arasında ki söz konusu sözleşme 2 yıl süreli olarak 07.04.2015 tarihinde imza edildiğini, taraflar yazılı olarak 1 ay önceden sözleşmenin feshedileceğini bildirmediklerinden 07.04.2017 tarihi itibariyle sözleşme yenilenmiş ve bu suretle T.T.K. 121/2. Maddesinde de ifade edildiği üzere sözleşmenin belirsiz süreli hale geldiğini, müvekkil şirket süreç içerisinde Kanunlara, taraflar arasında ki sözleşme kurallarına, iyi niyet kurallarına uygun olarak faaliyetini devam ettirmekte iken herhangi bir gerekçe göstermeyen … Noterliğinin 22.02.2018 tarih ve … yevmiye numaralı ihbarnamesi ile 07.04.2018 tarihi İtibariyle sözleşmenin fesh edildiğini bildirdiklerini ve haksız olarak 07.04.2018 tarihi itibariyle de bayiliği sona erdirdiklerini müvekkil şirketin sözleşmenin fesih tarihine kadar ürün ve hizmet bakımından sözleşmede belirtilen tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini, davalı tarafın herhangi bir gerekçe göstermeyen fesih bildirimi ile tamamen kişisel saiklerle kötü niyetli olarak sözleşmeyi tek taraflı feshetme yoluna gittiğini, bu sebeplerle şimdilik 10.000,00 TL bedelli söz konusu davalarında izah edilen ilgili yasa hükümleri gereği müvekkil şirketin uğradığı maddi zararların, kazanç kaybı zararları ile denkleştirme tazminatı ve rekabet yasağı anlaşması nedeniyle ödenmesi gereken tazminatların sözleşmelerin feshedildiği 07.04.2018 tarihten itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalı şirketlerden alınarak müvekkil şirkete ödenmesine, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalıya tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, cevap dilekçesinde özetle, davacı tarafından, işbu davadaki aynı taleplerle … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. sayılı dosyası ile davasının açılmış olduğunu işbu davanın halen derdest olduğunu, huzurdaki dava ile … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. sayılı dosyası arasında, hukuki ve fiili bağlantı bulunduğunun açık olduğunu, zira her iki dosyanın da tarafları aynı olup aynı sözleşmesel ilişkiye bağlı olarak kurulan bayiliklere ilişkin tazminat iddiaları dava edildiğini, bu nedenle HMK madde 166 gereği, huzurdaki dava ile … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. sayılı dosyasının birleştirilerek yargılamanın birlikte devam edilmesine, haksız ve mesnetsiz davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı şirkete yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkememiz dosyası ile … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyalarının tetkikinde; incelenen dosyada her iki davanın taraflarının aynı olduğu, aynı sözleşme ilişkisine dayandığı, arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu,biri hakkında verilecek hüküm diğerini etkileyecek nitelikte bulunduğu görülmüştür. Usul ekonomisi açısından HMK’nın 166. maddesi uyarınca “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar” hükmü amirdir.
Mahkememizdeki işbu davanın tarafları ve konusu itibariyle birbirini etkileyecek nitelikte olduğu, HMK’nın 166/4. maddesi uyarınca “Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır” denilmektedir. Öyleyse Mahkememizin işbu dava dosyası ile … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası arasında fiili ve hukuki bağlantısının mevcut olduğu, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyeceği anlaşıldığından usul ve dava ekonomisi de gözönüne alınarak her iki dosyanın birleştirilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı açıklandığı üzere;
1-Mahkememiz dosyasının 6100 sayılı Yasanın 166. maddesi gereğince … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Esasın birleştirme nedeniyle kapatılmasına ve yargılamanın birleşen dosya üzerinden yürütülmesine,
3-Birleştirmenin birleşen dosyaya gecikmeksizin bildirilmesine,
Dair, 6100 sayılı Yasanın 168.maddesi gereğince esas hükümle birlikte yasa yolu kabil olmak üzere karar verildi.10/02/2020

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır