Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/653 E. 2018/1239 K. 27.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/653 Esas
KARAR NO : 2018/1239

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 17/07/2017
KARAR TARİHİ : 27/12/2018

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin netice olan şirket sermayesinin %20,38’ine sahip olduğunu, davalı şirketin 29/03/2017 tarihli Genel Kurul Toplantısının finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesine ilişkin talepler doğrultusunda 1 ay süre ile uzatıldığını, müvekkilinin 24/03/2017 tarili ihtarnamesi ile Genel Kurul Tutanağına şerh düştüğü itiraz ve taleplerinin birebir aynılarını davalı şirkete bildirdiğini, ihtarnamesine cevap alamayan müvekkili 27/03/2017 tarihinde davalı şirkete karşı bilgi ve belge taleplerini yinelemi olduğunu, müvekkiline keşide edilen 28/03/2017 tarihli cevbi ihtarnamede finansal tablolarda itiraz ettiği noktalara ilişkin ilave bilgi ve açıklama taleplerinin mesnetsiz bir şeklide reddedildiğini, …. Noterliginden davalıya gönderilen 25/04/2017 tarihli ihtarnameyle hesap verme ve dürüstlük ilkeleri bakımından düzenli ve özenli bir şekilde yerine getirilmemesi halinde toplantı gündeminin bu ginansallarla birebir bağlantılı 2,3,4,5. Maddelerinin görüşüp karara bağlanmasının mümkün olmadığının ihtar edildiğini, davalı şirketin ise …. Noterliğinin 02/05/2017 tarihli cevabi ihtarnamesinde talepleri ısrarla reddeddiğini, gerekçe olarak şirkete ait Finansal toplaların Genel Kurul Davet mektubunun ekinde gönderildiğini belirttiklerini, oysa ki müvekkiline sadece ek olarak 2016 yılı şirket bilançosu ve gelir tablosu faaliyet raporu bulunduğunu, davalı şirketin ertelenen Genel Kurul Toplantısının 08/05/2017 tarihinde yapıldığını, muhalefet şerhlerinin 2,3,4,5 numaralı günden maddelerinin oylanması esnasında toplantı tutanağına yazdırıldığını, Finansal tabloların kabulüne ilişkin 2 numaralı kararın, yönetim kurulu üyelerinin ibrasına ilişkin 3 numaralı kararın, 2016 yılı kararının kullanım şeklinin ve dağıtılacak kart tutarına ilişkin 4 numaralı kararın ve yönetim kurulu üyelerine verilecek ücret huzur hakkı gibi maddi hakları karara bağlayan 5 numaralı kararın yasaya ve dürüstlük kuralına aykırı şekilde alınmış olduğunu, davalı şirketin her geçen gün daha fazla zarar yapma tehlikesi altında olduğunu belirterek davalı şirketin 08/05/2017 tarihinde Genel Kuru Toplantısında alınan 2,3,4 ve 5 numaralı kararların iptali ile kararın yürütülmesinin geri bırakılması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekilinin dava dilekçesinde özete; müvekkil şirketin 2017 olağan genel kurul toplantısının 29/03/2017 tarihinde saat 13:30’da … Müdürlüğü’nün 28/03/2017 tarih ve … sayılı yazısı ile görevlendirilen Bakanlık Temsilcisi … gözetimi tarafıdan yapıldığını, bu toplantı da davacının toplantının ertelenmesini talep ettiğini, gerekli belgeler ile eksiklikler tamamlandıktan sonra toplantının 1 ay sonrasına ertelendiğini, toplantının 08/05/2017 tarihinde … Müdürlüğünün 28/03/2017 tarihinde … sayılı yazısı ile görevlendirilen … gözetimi tarafından yapıldığını, davacının bu toplantıda finansal tabloların görüşülmesinin ikinci kez geri barakılmasını istediğini, bu talebin reddedildiğini, bu talebin reddine ilişkin bir muhalefet şerhinin olmadığını belirterek taleplerin ve davanın reddini talep edmiştir.
Mahkememizin 14/12/2017 tarihli duruşma tutanağının 4 numaralı ara kararı gereğince şirketin 08/05/2017 tarihli genel kurulunun iptali koşullarının hasıl olup olmadığının tespiti için dosyanını bilirkişiye tevdiine karar verilmiş olup, bilirkişi heyetinin 25/05/2018 tarihli bilirkişi raporunda özetle; ticari defterlerin usulüne uygun olarak tutulduğunu, davacının ertelenen genel kurulda itiraz ettiği hususlar tutanağa geçirilmiş olup bu sorulraa cevap verilmediği …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … esas sayılı dosyasının 22/06/2017 tarihli kararı ile tespit edilmiş olduğunu, görüşülen finansal tablolara ilişkin kararın ikinci kez ertelenmesinde davacının bi hukuki yararı olmadığı düşünüldüğünü belirterek iptali talep edilen 2 ve 4 numaralı gündem maddeleri bakımından iptal koşullarının oluşmadığını, 3 numaralı gündem maddesinin kanun aykırılık dolayısıyla iptali gerektiği zira davacının ve dava dışı red oyu veren ortağın oydan yoksunluğunun söz konusu olmadığın, 5 numaralı gündem maddesi bakımından ise dosya mevcudu geçmiş yıllar uygulamalır ve maaş bordroları dikkate alınarak bu karar bıkımından iptal koşullarının oluşmadığı görüşünde olduğunu arz etmişlerdir.
… ATM … K. Sayılı dosyada 08.05.2017 tarihli genel kurul toplantısında bilgi edinme hakkının kullandırılmadığı ” bir takım belgelerin sağlanmadığı, soruların doyurucu şekilde cevaplanmadığı” gerekçesiyle kesin karar verilmiş olduğu görülmüştür.
TTK 413/3. Maddesi “Yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçimi yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılır” şeklindedir.
TTK 420/1 ve 2. Maddesi ise “Finansal tabloların müzakeresi ve buna bağlı konular, sermayenin onda birine, halka açık şirketlerde yirmide birine sahip pay sahiplerinin istemi üzerine, genel kurulun bir karar almasına gerek olmaksızın, toplantı başkanının kararıyla bir ay sonraya bırakılır….
(2) Azlığın istemiyle bir defa ertelendikten sonra finansal tabloların müzakeresinin tekrar geri bırakılmasının istenebilmesi, finansal tabloların itiraza uğrayan ve tutanağa geçmiş bulunan noktaları hakkında, ilgililer tarafından, dürüst hesap verme ölçüsü ilkeleri uyarınca cevap verilmemiş olması şarttır.” şeklindedir.
Azlığın erteleme talep edebileceği hususlar “finansal tabloların müzakeresi ve buna bağlı konular”dır. ETTK’da “bilanço” ibaresi kullanılmışken, YTTK’da kapsam genişletilerek “finansal tablolar” ibaresi kullanılmıştır. Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS 1) göre ise tam bir finansal tablolar seti; bilanço, gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akış tablosundan oluşur. Bu halde, YTTK’da yer verilen hüküm kapsamında azlık sadece bilançoda değil, aynı zamanda belirtilen tablolarda yer alan bilgilerle ilgili olarak da erteleme talebinde bulunabilir.
Finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi halinde buna bağlı konuların görüşülmesi de ertelenecektir. Ancak, Kanunda hangi konuların bu kapsamda olduğu belirtilmemiştir. Öğreti ve yargı kararlarında finansal tabloların müzakeresi ile ilgili bağlı konular, finansal tabloların ertelemesi ile etkilenecek olan ve bunlarla bağlantı içerisinde bulunan gündem maddeleri olarak yorumlanmıştır.
Bu bağlamda, finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi halinde karın kullanım şekli ile dağıtılacak kar ve kazanç payları oranlarının belirlenmesine ilişkin gündem maddelerinin de ertelenmesi gerekir.
Yönetim kurulu üyelerinin ibrası ile bunların seçimine ilişkin gündem maddelerinin ertelenip ertelenmeyeceği ise öğretide tartışmalıdır. Ancak, YTTK’nın 413/III. maddesinde yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmaları ve yenilerinin seçiminin yılsonu finansal tablolarının müzakeresi maddesiyle ilgili sayılacağı, ayrıca aynı Kanunun 424. maddesinde bilançonun onaylanmasına ilişkin genel kurul kararının, kararda aksine açıklık bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu üyelerinin ibrası sonucunu doğuracağı ifade edilmiştir. Son düzenlemeler karşısında kanaatimizce, finansal tabloların müzakeresinin ertelenmesi durumunda, yönetim kurulu üyelerinin ibrası ile bunların görevden alınması ve seçimi de aynı şekilde ertelenmelidir. Bununla birlikte, yönetim kuruluna aday olan kişilerin tümü yeni isimlerden oluşmakta ve yönetim kuruluna ilk defa seçilmekte ise seçimin ertelenmesine gerek olmadığı öğretide kabul edilmektedir.
08/05/2017 tarihli Genel Kurulun 2 nolu ikinci defa ertelenmesi talebi reddedilip, finansal tabloların oy çokluğu ile kabul edilmesi kararı, … ATM … K. Sayılı dosyada 08.05.2017 tarihli genel kurul toplantısında bilgi edinme hakkının kullandırılmadığı ” bir takım belgelerin sağlanmadığı, soruların doyurucu şekilde cevaplanmadığı” gerekçesiyle kesin kararı karşısında TTK 420. Maddesine açıkça aykırı olup, iptali gerekmektedir.
08/05/2017 tarihli Genel Kurulun 3 nolu yönetim kurulu üyelerinin ibrası kararı ve 4 nolu dağıtılacak kar tutarının belirlenmesi kararı finansal tabloların müzakeresi ile ilgili bağlı konular, finansal tabloların ertelemesi ile etkilenecek olan ve bunlarla bağlantı içerisinde bulunan gündem maddeleri olup bu bağlamda ibranın ve kar dağıtımının bilanço, yani finansal tablolarla bağlantısı tartışmasız olduğundan TTK 420. Maddesine açıkça aykırı olup, iptali gerekmektedir.
08/05/2017 tarihli Genel Kurulun 5 nolu -yasaya uygun ibra kararı verilmeyen – yönetim kurulu başkanına aylık 25.000 TL net ücret kararı da, tamamiyle finansal tablolara bağlı olup, finansal durum ve şirketin geleceği sağlıklı bir şekilde ortaya konulmadan ihtiyaç ve başarı hususları netleşmeden bu hususta karar verilebilmesi mümkün olmamakla finansal tabloların ertelemesi ile etkilenecek olan ve bunlarla bağlantı içerisinde bulunan gündem maddesi olduğundan TTK 420. Maddesine açıkça aykırı olup, iptali gerekmektedir.
Tüm bu nedenlerle sonuçta aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda ayrıntısı açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile 08/05/2017 tarihli Genel Kurulun 2,3,4 ve 5 numaralı kararların iptaline,
2-Harç peşin alındığından başkacada harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yatırılan 31,40 TL peşin harç ve 31,40 TL başvurma harcı olmak üzere toplam 62,80 TL’ nin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 2.180,00-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yapılan 1.656,60 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
6-Taraflarca yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının 6100 sayılı Yasanın 333.maddesi ile Yönetmeliğin 207.maddesi gereğince hükmün kesinleşmesinden sonra talep halinde hesap numarası bildirilmiş ise elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle; hesap numarası bildirilmemiş ise masrafı kalan paradan karşılanmak suretiyle PTT merkez ve işyerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak yazı işleri müdürü tarafından iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu kabil olmak üzere verilen karar alenen okunup usulen anlatıldı. 27/12/2018

Başkan …
✍e-imzalı

Üye …
✍e-imzalı

Üye …
✍e-imzalı

Katip …
✍e-imzalı