Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/69 E. 2023/499 K. 22.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/69 Esas
KARAR NO:2023/499

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:30/01/2023
KARAR TARİHİ 22/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
DAVA:
Davacı…dava dilekçesinde özetle; taraflarına ait … Mahallesi … sokak no:11/1 iç kapı no 2 …/İstanbul adresindeki … vergi numaralı, … ünvanlı, … ticaret sicil numaralı ticari işletmeye ait karar defterinin kayıp olduğunu, 13/12/2022 tarihli … gazetesinde kayıp ilanı yayınlandığını, 23/12/2022 tarihinde bağlı bulundukları … Vergi Dairesine karar defterinin kayıp olduğunu ve gazeteye ilan verdiklerini bildirdiklerini, karar defterlerinin zayii olduğundan TTK madde 82 (7) maddesi gereğince Mahkememizce karar defterinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep ettikleri anlaşıldı.
DELİLLER
Davacı…delil ve belgelerini ibraz etmiş, davada; 13/12/2022 TARİHLİ … gazetesine, 23/12/2022 tarihli … Vergi Dairesi Dilekçe suretine, şirketi temsile dair imza sirküsüne ve kanuni ve takdiri her türlü delile dayanmışlardır.
Getirtilip incelenen ticaret sicil kaydına göre; …’nin istanbul Ticaret Sicil Memurluğunun … sicil numarasında kayıtlı “… Mah. … Sk.N:11/2 …/İstanbul” adresinde faaliyet gösterdiği, 10/10/2017 tarihinde şirketin son tescilini yaptırdığı anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; …’nin karar defterinin zayii olduğunun tespitine ilişkindir.
TTK’nun 64- (4) maddesinde “Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir. ” hükmü düzenlenmiştir.
TTK’nun 82/7 maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.” hükümleri düzenlenmiştir.
Somut olayda davacı…şirket yetkilisinin beyanları kapsamında şirkete ait karar defterinin hangi koşullarda ve hangi tarihte kayıp olduğunu açıklaması ve buna dair belge ve bilgileri Mahkememize sunması için 2 haftalık kesin süre verilmesine, aksi halde mevcut delil durumuna göre karar verileceğinin ihtarına karar verildiği, davacı…vekilinin duruşmada; “karar defterinin hangi şartlarda kaybolduğunu bilmiyorum, yaklaşık 1,5-2 sene önce kaybolduğunu tahmin ediyorum, ihtiyaç duyduğumuzda fark ettik” şeklinde açıklamada bulunduğu dikkate alındığında, davacı…yanın talebinin TTK.m.82/7 kapsamındaki düzenlemeden yararlanabilmesi için gerekli koşulların bulunmadığı, davanın yasal deliller ile kanıtlanamadığı anlaşıldığından davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın REDDİNE,
2-)Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli harç peşin olarak alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-)Davacı…yanca yapılan giderlerin üzerlerinde bırakılmasına,
5-)Davacının gider avansından artan bakiyenin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Davacı…yüzüne karşı tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK 341. madde uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.22/06/2023

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır