Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/153 E. 2022/351 K. 28.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/153 Esas
KARAR NO :2022/351

DAVA:Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ:07/03/2022
KARAR TARİHİ:28/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Vekiledenini … AŞ’ de hissedar olduğunu, bu şirketin …, …, …, … ve …’nın hissedar olduğu aile şirketi olarak adlandırılabilecek bir anonim şirket olduğunu, 16.09.2021 tarihinden sonra en son 21.01.2021 tarihinde olağanüstü Genel Kurul yapılmış, bu genel kurulda müvekkilin maliki olduğu … İli … İlçesi’nde kayıtlı taşınmaz ayni sermaye olarak eklendiğini, bu genel kuruldan sonra yönetim kurulu üyesi …’nın şahsi hırsları sebebiyle, yönetim kurulunun toplanmasının imkansız hale gelmesine sebep olacak olaylar yaşanmaya başlandığını, Müvekkil, şirkette yönetim kurulu tarafından alınması gereken kararlar için ablası …’yı defalarca toplantıya çağırdığını, …’nın bu çağrıları karşılıksız bıraktığını, Müvekkil tarafından ilan yoluyla Genel Kurul toplantıya çağrılmak istenmiş ancak, yönetim kurulu kararı olmadığı gerekçesi ile çağrı Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından işleme konulmadığını, 1987 yılından beri faaliyet gösteren … AŞ, diğer yönetim kurulu üyesi … tarafından tabir-i caizse kendisi ve diğer kardeşlerinin şahsi hırs ve menfaatlerine kurban edildiğini beyanla, davanın kabulüne, hissedar ve yönetim kurulu üyesi müvekkile Genel kurulun toplantıya çağrılması için izin verilmesine karar verilmesini talep etmişlerdir.
CEVAP:
Davalıya usulüne uygun tebliğe rağmen davaya cevap vermemiş, duruşmaya da katılmamıştır.
DELİLLER
Davacı vekili delil ve belgelerini ibraz etmiş, davada; 16/09/2021, 21/01/2021 tarihli genel kurul toplantı tutanaklarına, …’nın davacıya husumetini gösterir ifadelerinin bulunduğu … 2. Sulh Hukuk Mahkemesi duruşma tutanağına, Yönetim Kurulu toplantı davetine ilişkin telefon kayıtlarına, Genel Kurulu toplantıya çağırma girişimine ilişkin noter, sicil ve ilgili evraklarına, … Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından istenen belgelere ilişkin suretlere, bilirkişi incelemesi, tanık beyanı ve her türlü delile dayanmışlardır.
İncelenen ticaret sicil kaydına göre; …’ nin istanbul Ticaret Sicil Memurluğunun …-0 sicil numarasında kayıtlı “… Mah … Sok No:… …/…” adresinde faaliyet gösterdiği, odaya kayıt tarihinin 19.10.1987 olduğu, yönetim kurulu üyelerinin ve şirket yetkililerinin;… ve … olduğu ve şirketi temsile münferiden yetkili oldukları anlaşılmaktadır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; TTK m.410/2 uyarınca davalı anonim şirketini olağanüstü genel kurulunun toplantıya çağrılması için izin talebine ilişkindir.
…nun 410/2. maddesinin; “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.” hükmünü içerdiği anlaşılmaktadır.
…nun 412/1. maddesine göre; “Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir.Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.”
Dosya kapsamına göre …m.410 ve 412’deki koşulların oluştuğu anlaşılmakla davacı …’ya, davalı şirket …’ni olağanüstü genel kurul toplantısı için çağrı yapmak ve gündemi düzenlemek için kayyım olarak tayinine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın KABULÜNE,
Davacı …’nın … ‘ni olağanüstü genel kurul toplantısı için çağrı yapmak ve gündemi düzenlemek için kayyım olarak tayinine,
2-Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı yanca yapılan 80,70-TL başvurma harcı, 80,70-TL peşin harç, 11,50-TL vekalet harcı, 69,25-TL davetiye/ tezkere gideri olmak üzere toplam 242,15-TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı duruşmalarda kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 5.100,00-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
Davacı vekilinin ve davalı vekilinin yokluğunda TTK 410 Madde uyarınca kesin olmak üzere oybirliğiyle dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 28/04/2022

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır