Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/702 E. 2022/791 K. 08.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/702 Esas
KARAR NO :2022/791

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:05/11/2021
KARAR TARİHİ:08/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin tasfiye memuru … tarafından … Mahallesi … Caddesine park edilen … plakalı araç içerisinden müvekkili şirkete ait karar defterlerinin de içinde bulunduğu çantasının çalınması nedeniyle müvekkili şirkete ait 2018 ve 2019 yılları Yevmiye, Envanter ve Defter-i kebir defterleri zayi olduğunu, Türk Ticaret Kanunun 82/7 maddesinin “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler, yangin, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde olduğunu, müvekkili şirkete ait karar defteri müvekkili şirket tasfiye memurunun tüm özen ve dikkatine rağmen çalındığından zayi olan şirket 2018 ve 2019 yılları Yevmiye, Envanter ve Defter-i kebir defterlerinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava; Tasfiye Halinde … Elektrik Elektronik Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.’ne ait Yevmiye, Envanter ve Defter-i kebir defterlerinin zayii olduğunun tespitine ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
Türk Ticaret Kanun’un 82(7).maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükümleri düzenlenmiştir. Aynı maddenin 5. Fıkrasında tutulması zorunlu defterlerin on yıl süre ile saklanması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Davacı vekili dava dilekçesinde şirketin tasfiye memuru … tarafından … Mahallesi … Caddesine park edilen … plakalı araç içerisinden şirkete ait karar defterlerinin de içinde bulunduğu çantasının çalınması nedeniyle şirkete ait 2018 ve 2019 yılları Yevmiye, Envanter ve Defter-i kebir defterleri zayi olduğundan , zayi belgesi verilmesini talep ettiği , davacı vekili 08/02/2021 tarihli tam ıslah dilekçesi ile şirketin tasfiye memuru … tarafından … Mahallesi … Caddesine park edilen … plakalı araç içerisinden şirkete ait karar defterlerinin de içinde bulunduğu çantasının çalınması nedeniyle müvekkil şirkete ait 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılları Yevmiye, Envanter ve Defter-i kebir defterleri zayi olduğu tasfiye memurunun 2016 ve 2017 yılı defterlerinin söz konusu olayda çalındığını geç fark etmesi sonucu huzurdaki davayı tam ıslah ettiği anlaşılmıştır.
Davacı taraf, şirkete ait defterlerin hırsızlık nedeniyle zayi olduğunu, çalındığını ileri sürmektedir, davacı şirket yetkilisinin ve şirketin tasfiye memuru … araçta bulunan defterlerin hırsızlandığını belirtmiştir, tacir olan davacının TTK. 82/7.maddesinden yararlanabilmesi için ticari defter ve kayıtlarının korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş bulunması ve ziyaının, onun iradesi dışında meydana gelmiş olması gerekmektedir.
Dava dilekçesindeki anlatıma ve ekinde sunulan belgelere göre, davacının ticari defter ve kayıtlarının araçtan çalındığı anlaşılmaktadır. Ticari defterlerin bu şekilde araca konulması TTK 82/7.maddesi uyarınca, davacının bu defterleri saklanmasında gerekli özeni göstermediğinin kabulü gerekir. (Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 2010/3476 E. 2011/15231 K. 16/11/2011 tarihli kararla) Ticari defterlerin zayi olması iradesi dışında meydana gelen hırsızlıktan kaynaklanmış olsa dahi defterlerin korunması ve bu olayın meydana gelmesinin önlenmesinin teminen gerekli dikkat ve özen gösterilmediğinden davacının artık TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebinin yerinde olmadığı anlaşılmakla, davanın reddine ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
1-)Açılan davanın REDDİNE,
2-)Harçlar Yasası uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına,
4-)Karar kesinleştiğinde davacıların gider avansından artan bakiyesinin talep halinde iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, tarafların gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 08/11/2022

Katip …
(E-İmzalı)

Hakim …
(E-İmzalı)