Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/678 Esas
KARAR NO : 2021/969
DAVA : Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 03/12/2020
KARAR TARİHİ : 23/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Müvekkil … ile davalılardan …, … ve Hakan Topuz arasında imzalanan 3 adet “Senede Bağlanmamış Anonim Şirket Pay Devri Sözleşmesi” ile … Paşa Mah. … Ticaret Merkezi… Blok Kat:.. No:… Şişli-İSTANBUL adresinde bulunan …Ticaret Sicili Müdürlüğünün … sicil numarasında tescilli davalı … hissedarlarından; …”in; şirkette mevcut beheri 112 adet sermaye payını Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve … yevmiye numaralı sözleşmesi ile 11.200,00-TL(OnbirbinikiyüzTürklirası) bedelle bütün hak ve borçları ile …’a devrettiğini, …’in şirkette mevcut beheri 113 adet sermaye payını Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve …yevmiye numaralı sözleşmesi ile 11.300,00-TL (OnbirbinüçyüzTürkLirası) bedelle bütün hak ve borçları ile …’a devrettiğini, …ise şirkette mevcut beheri 25 adet sermaye payını Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve … yevmiye numaralı sözleşmesi ile 2.500,00-TL (İkibinbeşyüzTürkLirası) bedelle bütün hak ve borçları ile Müvekkil …’a devrettiğini, söz konusu şirketin sermaye değeri 50.000,00 TL olduğundan, yukarıda ayrıntıları verilen hisse devirleri sonucunda vekiledeninin, beheri 250 adet sermaye payına karşılık toplamda 25.000,00 TL ödeyerek şirketin %50 hissedarı haline geldiğini, Noterde yapılan resmi devir sözleşmelerinin içeriğinde açıkça devredenlerden …, … ve … ” …işbu devir sözleşmesini Şirket Yönetim Kuruluna ibraz ederek ortaklar pay defterine kayıt ettireceğimi beyan ederim…” şeklinde TAAHHÜTTE bulunmalarına rağmen, pay defterine herhangi bir kayıt yaptırılmadığını, davalının kötü niyetli olduğunu beyanla; Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve … yevmiye numaralı, Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve … yevmiye numaralı, Bodrum … Noterliğinin 03.09.2019 Tarih ve… yevmiye numaral, “Senede Bağlanmamış Anonim Şirket Pay Devri Sözleşmesi” uyarınca Davacı … adına; Pay devrinin pay defterine hükmen kaydedilmesine, pay devrinin davacı adına Ticaret Siciline hükmen tesciline, işbu davanın diğer hissedarlardan Merve Basancı’ya ihbarına karar verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
CEVAP:
Davalılara usulüne uygun davetiyeye rağmen davaya cevap vermedikler anlaşıldı.
DELİLLER
Davacı vekili delil ve belgelerini ibraz etmiş, davada; Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve …yevmiye numaralı Pay Devri Sözleşmesi, Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve …yevmiye numaralı Pay Devri Sözleşmesi, Bodrum … Noterliğinin 03.09.2019 Tarih ve …yevmiye numaralı Pay Devri Sözleşmesi, Bodrum … Noterliğinin 24 Temmuz 2020 tarih ve …yevmiye numaralı ihtarnamesi, Bodrum … Noterliğinin 03.09.2019 Tarih ve…yevmiye numaralı sözleşmesi, Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları ve Ticaret Sicil Gazetesi, defter ve kayıtlar, banka kayıtları ve ödeme dekontları, bilirkişi incelemesi, tanık, Yargıtay Kararları, Bölge Adliye Mahkemesi kararları, doktrin görüşleri ve yasal her türlü delile dayanmışlardır.
Getirtilip incelenen ticaret sicil kaydına göre; …’nin …Ticaret Sicil Memurluğunun … sicil numarasında kayıtlı “…Paşa Mah. … Mrk… Blok Kat:.. No:… Şişli/İstanbul” adresinde faaliyet gösterdiği, 27/01/2015 tarihinde şirket ana sözleşmesinin tescil edildiği, şirketin son tescilini 15/01/2018 tarihinde yaptırdığı anlaşılmıştır.
Mahkememizin 18/02/2021 tarihli duruşmasının 3 nolu ara kararı ile davalı şirkete teskere yazılarak incelenmek üzere davalı …Ş.’nin pay defterinin aslının istendiği, ilgili pay defterinin 30/03/2021 tarihli teskere cevabı ile dava dışı Bir Bağımsız Denetim ve … Ltd. Şti.tarafından mahkememize sunulduğu ve ilgili pay defterinin Mahkememiz kasasına alındığı anlaşıldı.
Mahkememizce toplanan delillere, iddia ve savunmaya göre bilirkişi …’den alınan 15/10/2021 havale tarihli raporda: ”…Dosya kapsamında yapılan incelemede, dava dilekçesinde davalı olarak anılmış ise de Hakan
TOPUZ’a karşı husumet yönetilmediği, davalı olarak …’nın gösterildiği
görülmüştür. Ancak Sayın Mahkemece 18.03.2021 tarihli karar ile …’un hisselerinin üçüncü kişiye
devrinin önlenmesi yönünden ihtiyati tedbir uygulanmasına karar verilmiştir.
Dosyaya ibraz edilen ve kasaya alınan “…A.Ş.’nin Pay Defteri Aslı” üzerinde
yapılan incelemede,
-Şirketin Pay Defteri’nin Beyoğlu … Noterliği’nin 27.01.2015 … yev. Numarası ile onaylandığı, -Pay Defterinin 1. Sayfasında, …’un 03.09.2019 tarihli kayda göre “hisse devir
ortaklıktan çıkış” açıklaması ile ortaklıktan çıktığı, Pay Defterinin 3. Sayfasında, …’in, 03.09.2019 tarihli kayda göre “hisse devir
ortaklıktan çıkış” açıklaması ile ortaklıktan çıktığı,
-Pay Defterinin 4. Sayfasında …’in, 03.09.2019 tarihli kayda göre “hisse devir
ortaklıktan çıkış” açıklaması ile ortaklıktan çıktığı,
-Pay Defterinin 6. Sayfasında …’ın, 03.09.2019 tarihli kayda göre 250 Paya karşılık
25.000 TL tutarında pay sahibi olduğu, şirket sermayesinin 50.000 TL olduğu
Kaydına rastlanılmıştır.
Anonim ortaklıkta payların varlığı bunların bir evrak üzerinde tecessüm ettirilmiş olmasına
bağlı değildir. Kural olarak ortaklığın hisse senedi çıkarmak mecburiyeti yoktur, bu halde dahi
“pay” mevcuttur. Zira anonim ortaklıkta pay, pay senedi çıkarılması ile değil, anonim ortaklığın
veya ortaklığa ilişkin sermaye artırımının tescil edilmesi ile doğar. Pay senetlerinin
çıkarılmamış olması, bir başka deyişle çıplak payların varlığı halinde dahi pay
sahipliğinden doğan hakların kullanılması hususunda pay senedine bağlanmış paylara
kıyasla bir farklılık mevcut değildir.
Anonim ortaklık payını temsilen henüz kıymetli evrak niteliğinde bir senedin
çıkarılmamış olduğu hallerde, çıplak (senede bağlanmamış) paydan bahsedilmektedir.
Hemen belirtelim ki; çıplak payların BK m. 162 vd.nda yer alan alacağın temliki hükümlerine
göre devredilecekleri Türk öğretisinde tartışmasız biçimde kabul edilmektedir. Somut
uyuşmazlıkta, temlik sözleşmesinin geçerlilik şartı olarak kabul edilen yazılılık koşulunun yerine
getirildiği ve noter huzurunda bu sözleşmelerin akdedildiği görülmektedir.
Şirket esas sözleşmesinde payların “nama” yazılı olduğu ifade edilmiş ise de pay
senetlerinin bastırılıp bastırılmadığına dair bir bilgi belge dosyada mübrez değildir. Yine
pay devrinin kısıtlanmasına dair bir düzenleme de esas sözleşmede yer almamaktadır.
Ancak, TTK’da anonim şirketlerde hisse senedi ya da geçici ilmühaber bastırılmış olursa da pay
devrinin tescilinin zorunlu olacağına ve ticaret sicili gazetesinde yayımlanmasının
zorunlu olduğu yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Hal böyle iken, söz konusu pay defteri aslı üzerinde yapılan inceleme neticesinde, 03.09.2019
tarihli kayda göre …’ın, 03.09.2019 tarihli kayda göre 250 Paya karşılık 25.000
TL tutarında pay sahibi olduğu, şirket sermayesinin 50.000 TL olduğu yazılı olduğundan
davacının davalı …Ş. unvanlı şirkette 03.09.2019 tarihinden itibaren PAY
SAHİBİ SIFATINI KAZANMIŞ OLDUĞU DEĞERLENDİRİLMEKLE BİRLİKTE NİHAİ TAKDİR
YÜCE MAHKEMEYE AİTTİR….
Dava dilekçesinde davalı olduğu ifade edilen ancak husumet yöneltilmeyen … yönünden bir karar verilmesi yönünde TAKDİRİN YÜCE MAHKEMEYE AİT
OLDUĞU,
Davacı şirketin pay defterindeki 03.09.2019 tarihli kayda göre …’ın,
03.09.2019 tarihli kayda göre 250 Paya karşılık 25.000 TL tutarında pay sahibi olduğu,
Davacının ticaret sicil müdürlüğü nezdinde hükmen tescil talebi ile ilgili
değerlendirmenin Yüce Mahkemeye ait olduğu” tespit ve rapor edilmiştir.
Mahkememizce alınan bilirkişi raporuna karşı davacı yanın beyan dilekçesi sunduğu, davalıların ise rapora karşı yasal süresi içerisinde herhangi bir beyan yada itiraz sunmadığı anlaşıldı.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; Anonim Şirket pay devrinin pay defterine ve Ticaret Sicile hükmen tesciline ilişkindir.
Dosyaya ibraz edilen ve kasaya alınan “…A.Ş.’nin Pay Defteri Aslı” üzerinde yapılan incelemede, şirketin Pay Defteri’nin Beyoğlu … Noterliği’nin 27.01….yev. Numarası ile onaylandığı, Pay Defterinin 1. Sayfasında, …’un 03.09.2019 tarihli kayda göre “hisse devir ortaklıktan çıkış” açıklaması ile ortaklıktan çıktığı, Pay Defterinin 3. Sayfasında, …’in, 03.09.2019 tarihli kayda göre “hisse devir ortaklıktan çıkış” açıklaması ile ortaklıktan çıktığı, Pay Defterinin 4. Sayfasında …’in, 03.09.2019 tarihli kayda göre “hisse devir ortaklıktan çıkış” açıklaması ile ortaklıktan çıktığı, Pay Defterinin 6. Sayfasında …’ın, 03.09.2019 tarihli kayda göre 250 Paya karşılık 25.000 TL tutarında pay sahibi olduğu, şirket sermayesinin 50.000 TL olduğu kaydına rastlanılmıştır.
Mahkememizce hükme elverişli bulunan bilirkişi raporuna göre; anonim ortaklıkta payların varlığı bunların bir evrak üzerinde tecessüm ettirilmiş olmasına bağlı değildir. Kural olarak ortaklığın hisse senedi çıkarmak mecburiyeti yoktur, bu halde dahi “pay” mevcuttur. Zira anonim ortaklıkta pay, pay senedi çıkarılması ile değil, anonim ortaklığın veya ortaklığa ilişkin sermaye artırımının tescil edilmesi ile doğar. Pay senetlerinin çıkarılmamış olması, bir başka deyişle çıplak payların varlığı halinde dahi pay sahipliğinden doğan hakların kullanılması hususunda pay senedine bağlanmış paylara kıyasla bir farklılık mevcut değildir. Anonim ortaklık payını temsilen henüz kıymetli evrak niteliğinde bir senedin çıkarılmamış olduğu hallerde, çıplak (senede bağlanmamış) paydan bahsedilmektedir.
Hemen belirtelim ki; çıplak payların BK m. 162 vd.nda yer alan alacağın temliki hükümlerine göre devredilecekleri Türk öğretisinde tartışmasız biçimde kabul edilmektedir. Somut uyuşmazlıkta, temlik sözleşmesinin geçerlilik şartı olarak kabul edilen yazılılık koşulunun yerine getirildiği ve noter huzurunda bu sözleşmelerin akdedildiği görülmektedir.
Şirket esas sözleşmesinde payların “nama” yazılı olduğu ifade edilmiş ise de pay senetlerinin bastırılıp bastırılmadığına dair bir bilgi belge dosyada mübrez değildir. Yine pay devrinin kısıtlanmasına dair bir düzenleme de esas sözleşmede yer almamaktadır.
Ancak, TTK’da anonim şirketlerde hisse senedi ya da geçici ilmühaber bastırılmış olursa da pay devrinin tescilinin zorunlu olacağına ve ticaret sicili gazetesinde yayımlanmasının zorunlu olduğu yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Hal böyle iken, söz konusu pay defteri aslı üzerinde yapılan inceleme neticesinde, 03.09.2019 tarihli kayda göre …’ın, 03.09.2019 tarihli kayda göre …Paya karşılık 25.000 TL tutarında pay sahibi olduğu, şirket sermayesinin 50.000 TL olduğu yazılı olduğundan davacının davalı …Ş. unvanlı şirkette 03.09.2019 tarihinden itibaren pay sahibi sıfatını kazanmış olduğu anlaşıldığından davanın … A.Ş. yönünden kabulü ile, Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve …, …ve… yevmiye numaralı pay devir sözleşmelerine konu toplam 250 payın davacı adına şirket pay defterine kaydına ve Pay devir işleminin davacı adına Ticaret Siciline tesciline, davalı şirket ortaklarına husumet yöneltilemeyeceğinden diğer davalılar hakkında açılan davanın husumet dava şartı nedeniyle usulden reddine, karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmakla;
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın …ENERJİ A.Ş. yönünden Kabulü ile, Bodrum … Noterliğinin 02.09.2019 Tarih ve …, … ve… yevmiye numaralı pay devir sözleşmelerine konu toplam 250 payın davacı adına şirket pay defterine kaydına ve Pay devir işleminin davacı adına Ticaret Siciline tesciline,
2-)Diğer davalılar hakkında açılan davanın husumet dava şartı nedeniyle usulden REDDİNE,
3-)Harçlar Yasası uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
4-)Davacı tarafından yapılan 1.200-TL bilirkişi ücreti, 303,00-TL davetiye gideri olmak üzere toplam 1.503,00-TL yargılama giderinin davalı …Ş.’den tahsili ile davacıya verilmesine,
5-)Davacı duruşmalarda kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 5.100,00-TL maktu vekalet ücretinin davalı …Ş.’den tahsili ile davacıya verilmesine,
6-)Davalılar … ve … duruşmalarda kendilerini birer vekil ile temsil ettirdiklerinden hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 5.100,00-TL maktu vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalılar … ve …’e verilmesine,
7-)Davacının gider avansından artan bakiyesinin Karar kesinleştiğinde ve talep halinde iadesine,
Davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzüne karşı tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK 341. madde uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.23/12/2021
Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır