Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/158 E. 2021/104 K. 28.01.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

tT.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/158 Esas
KARAR NO : 2021/104
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 02/03/2020
KARAR TARİHİ : 28/01/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili Şirket … A.Ş.’nin, … A.Ş. ile birlikte kurucu ortaklar olarak …’ni kurduklarını, müvekkili şirketin, … … A.Ş.’nin %44 pay oranında 352.0000 adet, … Enerji %30 oranda 240.000 adet ve … … ise %26 oranda 208.000 adet hissesine sahibi olduklarını, … …, Türkiye’de her türlü telekomünikasyon ve GSM haberleşme sistemleri ile ilgili sistemler kurmak, kurulu sistemleri işletmek, gerektiğinde devretmek, mobil servisler kurmak, GSM operatörleri aracılığıyla mobil pazarlama ve mobil reklam faaliyetleri gibi geniş ve temel olarak mobil altyapı ve teknolojik alt yapıya ve çalışmaya dayanan bir ticaret alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulduğunu, ana Sözleşmede ve ortaklar arasındaki diğer sözleşmelerde önemli kararlar ve işlemlerinin ancak 3 ortağın olumlu oyuyla mümkün olabileceği, diğer bir ifadeyle … …’nin olumlu oyu olmaksızın Şirkette önemli kararların alınamayacağı ve gerekli işlemlerin yapılamayacağı belirtildiğini, bununla beraber … Enerji tarafından atanan YK üyesi … de yönetim kurulu üyeliğinden istifa beyanı sunduğunu ve bu nedenle genel kurul çağrısı … Enerji ile birlikte de yapılamadığını, … … en son 24.04.2017 tarihinde Olağan Genel Kurul Toplantısı yaptığını, bu toplantıya … …’nin atadığı … katılmadığını, gelinen mevcut durumda organ eksiklikliği nedeniyle şirket genel kurulunun toplanamadığını, 2017–2018–2019 tarihlerinin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın yapılması gerektiğini, bilindiği üzere organ eksikliğinin giderilememesi halinde TTK m.530 gereği şirketin feshine karar verilmesi tehlikesinin doğacağını beyanla, davanın kabulü ile müvekkil şirkete TTK m. 410/2 gereği “Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni” verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
CEVAP:
Davalıya usulüne uygun tebliğe rağmen davaya cevap vermemiştir.
DELİLLER
Davacı vekili delil ve belgelerini ibraz etmiş, davada; … A.Ş.’nin Ticaret Sicil Kayıtlarına, … A.Ş.’nin Ticaret Sicil Kayıtlarına, … … A.Ş.’nin Ticaret Sicil Kayıtlarına, … … A.Ş.’nin Şirket Ana Sözleşmesine, … … A.Ş.’nin 24.04.2017 tarihli Genel Kurul Toplantı Tutanağına, Bilirkişi incelemesine, tanık beyanlarına dayanmışlardır.
Getirtilip incelenen ticaret sicil kaydına göre;…’nin … Ticaret Sicil Memurluğunun … sicil numarasında kayıtlı “… Cad … No: … K: … Şişli/İST”adresinde faaliyet gösterdiği, ana sözleşmesinin 16.06.2014 tarihli olduğu, şirketin son tescilinin 27/04/2017 tarihinde yapıldığı, yönetim kurulu üyelerinin; … , … , … olduğu, şirket yetkililerinin … , … olduğu ve şirketi temsile müştereken yetkili oldukları anlaşılmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; TTK m.410/2 ve m.412 gereği ‘Genel Kurulu Toplantıya Çağırma İzni’ verilmesi talebinden ibarettir.
TTK.nun 410/2. maddesinin; “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.” hükmünü içerdiği anlaşılmaktadır.
TTK.nun 412/1. maddesine göre; “Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir.Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.”
Dosya kapsamına göre TTK.m.410 ve 412’deki koşulların oluştuğu anlaşılmakla davacı …’ne, davalı şirket … genel kurulunu toplantıya çağırmak üzere izin ve yetki verilmesine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-)Davanın KABULÜNE,
Davalı … AŞ’nin olağan genel kurul toplantısı için davacı …Ş.’ye çağrı yetkisi verilmesine,
2-Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacılar tarafından yatırılan gider avansından bakiye kısmın re’sen davacılara/vekillerine iadesine,
Davacı vekilini yüzüne karşı davalının yokluğunda TTK 410 Madde uyarınca kesin olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 28/01/2021

Başkan …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Üye …
¸e-imzalıdır

Katip …
¸e-imzalıdır