Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/410 E. 2020/449 K. 20.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/410 Esas
KARAR NO : 2020/449
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/06/2019
KARAR TARİHİ : 20/10/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Vekiledeni kayıtlarının saklanması hususunda … A.Ş. ile anlaşıldığını, vekiledenine ait hasta dosyaları, hastane defterleri ve evrakları, muhasebe kayıtlan ve defterleri, finans kayıtları- defterleri vb. yasal olarak saklanması gereken evrak ve belgelerin dönem dönem … AŞ’ye teslim edildiğini, ilgili firmanın Gebze-Kocaeli’ndeki kayıt depolama tesislerinde 11.06.2019 tarihinde yangın çıktığı, tesiste ve kayıtlarda oluşan zararın boyutları tam olarak bilinmese de yanan tesiste vekiledeninin arşivinin de bulunduğunun 12.06.2019 tarihinde bildirildiğini, daha sonra gönderilen elektronik postalarda da vekiledeninin yanan arşiv envanterinin gönderildiğini, belirtilen arşiv dışında vekiledeninin kayıtlarında zarar oluşup oluşmadığının tam olarak bilinmediğini, başkaca arşivlerde de hasar olması durumunda bu kayıtlarında mahkemeye bildirileceğini, vekiledenine ait yanan-zarar gören arşiv kayıtlarının tam olarak bilinmesinin mümkün olmadığını beyanla, Mahkemece bilirkişi vasıtası ile tespit edilerek zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
GEREKÇE:
Dava;Gebze Kocaelinde kağıt depolama tesislerinde 11/06/2019 tarihinde meydana gelen yangından dolayı davacının bir kısım belgelerinin zayii olması nedeniyle zayii belgesi verilmesi talebinden ibarettir.
Mahkememiz tarafından …’na müzekkere yazılarak 11/06/2019 tarihinde meydana gelen yangından dolayı davacı …’nin zayi olan belgelerinin listesinin gönderilmesi istenilmiş olup … tarafından cevaben Mahkememize bir liste gönderilmiştir.
Mahkememiz tarafından davacı vekili tarafından zayi olduğu bildirilen evraklar ile … tarafından davacıya ait zayi olduğu bildirilen belgelerin listesinin birbirini tutmadığı tespit edilmiştir.
Mahkememiz tarafından …’na tekrardan müzekkere yazılarak davacı vekili tarafından zayi olduğu bildirilen evraklar ile … tarafından davacıya ait zayi olduğu bildirilen belgelerin listesinin birbirini tutmasının nedeni sorulmuş olup … tarafından verilen cevapta … tarafından verilen içerik listesinin davacı tarafından …’e kutuların saklanması için teslim edildiği tarihlerde teslim edilen içerik listeleri olduğunu, … bu kutuların içini açmadığı gibi içerikte ne var kontrol de etmediğini, o nedenle içerik listelerinin doğruluğu konusunda … herhangi bir inceleme yapmadığını, davacının mahkemeye sunduğu listelerin daha detaylı olduğunu bildirmiştir.
Davacı vekili tarafından zayi olduğu bildirilen belgeler içerisinde muhasebe evraklarınında olduğunun bildirilmiş olmasından dolayı Mahkememiz tarafından davacı vekiline muhasebe evraklarının hangi evraklar olduğunu ve hangi döneme ilişkin olduğunu bildirmesi için 2 haftalık kesin süre verilmiştir. Ancak davacı vekili verilen süre içerisinde beyanda bulunmamıştır.Davacı vekili 13.10.2020 tarihli duruşmada Muhasebe konusunda (ticari defter ve belgeler) herhangi bir zayi olan evrağın bulunmadığını, sadece zayi olan evrakların hasta kayıtlarına illişkin dosyalar olduğunu beyan etmiş olup Mahkememiz tarafından beyanı imza altına alınmıştır.
TTK’nin 82. Maddesi “(1) Her tacir;
a) Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,
b) Alınan ticari mektupları,
c) Gönderilen ticari mektupların suretlerini,
d) 64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri,
sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. “
7) Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ….” şeklinde düzenlenmiştir.
Toplanan delillere ve dosya kapsamına göre davacı tarafından … Kocaelinde kağıt depolama tesislerinde 11/06/2019 tarihinde meydana gelen yangından dolayı davacının bir kısım belgelerinin zayii olması nedeniyle zayii belgesi verilmesi istemli hasımsız olarak açılan iş bu davada davacı vekili tarafından 13.10.2020 tarihli duruşmada muhasebe konusunda (ticari defter ve belgeler) herhangi bir zayi olan evrağın bulunmadığının, sadece zayi olan evrakların hasta kayıtlarına illişkin dosyalar olduğunun beyan edildiği, zayi belgesi verilmesi istenilen hasta kayıtlarına ilişkin evrakların TTK’nin 82(1) maddesinde tahdidi olarak sayılan bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu belgeler arasında olmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar vermek yasal ve yerinde görülmüştür.
Bu itibarla;
HÜKÜM:
1-)Davanın REDDİNE,
2-)Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli 54,40-TL maktu red ilam harcının başlangıçta peşin olarak alınan 44,40-TL harçtan mahsubu ile bakiye 10,00-TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-)Davacı yanca yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-)Davacının gider avansından artan bakiyesinin karar kesinleştiğinde re’sen davacıya / vekiline iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzünde; tarafların gerekçeli kararı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile HMK 341. madde uyarınca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 20/10/2020

Katip …
e-imzalıdır.

Hakim …
e-imzalıdır.