Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/156 E. 2019/624 K. 11.07.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO: 2019/156 Esas
KARAR NO: 2019/624

DAVA : Tespit – Bilgi Edinme Hakkı
DAVA TARİHİ: 18/03/2019
KARAR TARİHİ: 11/07/2019

Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Vekiledeni …’ın … A.Ş.’nde şahsi olarak %1,64 ve %46,74 pay sahibi olduğu … A.Ş.’ nin 11,46 payı kapsamında dolaylı pay sahibi olduğunu, 2017 mali yılına ilişkin vekiledeninin katılımının engellenerek yapılan 04.04.2018 tarihli olağan genel kurul toplantısında davalı şirket yönetimi, pay sahibi vekiledenini çoğunluk gücünü kullanarak öncelikle haksız bir şekilde şirket yönetiminden çıkardıklarını, işbu genel kurula ve alınan kararların iptali için de vekiledeninin gerçekte katılmasına karşın tutanakta katılmış şeklinde gösterildiğinden ve katılımı da zor kullanarak engellendiğinden iptal davası açıldığını, işbu davanın İstanbul …Asliye Ticaret Mahkemesi … Esas sayılı dava dosyasından devam ettiğini, şirket yönetiminden bu şekilde uzaklaştırılan ve bilgi alabileceği tek yer Genel Kurul olan vekiledenine vekaleten temsilcileri eliyle davalı şirketin 07.03.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında 2 ve 3 no’lu gündem maddeleri bağlamında Kanuna uygun olarak Şirketin işleyişi, faaliyeti, mali ve finansal tabloları hakkında TTK m. 437 uyarınca bilgi alma ve inceleme talebinde bulunulduğunu, ancak; taleplerinin bir kısmı bilgi verme yükümlüleri tarafından baştan savma/yasak kabilinden muğlak beyanlarla geçiştirildiğini, bu tür bir cevaplama tarzının, hesap verme ve dürüstlük ilkelerine aykırı olduğunu beyanla, davanın kabulüne, somut sorulara bağlı olarak inceleme talep edilmiş hususlarda davalı şirketin mali tabloları ile şirket mizanı da dahil olmak üzere, ilgili ticari defter ve kayıtları üzerinde TTK madde 437(5) uyarınca soruların cevaplarını içeren kısımları itibariyle inceleme yetkisi verilmesini talep ve dava etmişlerdir.

CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde; Davacının talebine uygun olarak 01 Mart 2019 tarihinde vekiledeni şirketin davacı vekil ve mali müşavirlerine oda ve çalışan tahsisi yaptığını ve TTK 437 maddesi ile hesap verme ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak 2018 yılı finansal tabloları ve konsolide finansal tablolarını, yönetim kurulu faaliyet raporu ve kar dağıtım teklifinin birer onaylı suretini davacı vekillerine teslim ettiğini, bu şekilde vekiledeni şirketin davacıya, TTK 437. Maddesinde sayılan, pay sahibinin bilgi alma ve inceleme hakkı kapsamındaki bilgilerin tamamını olağan genel kurul toplantısından önce temin ve teslim ettiğini, davacının davaya konu ettiği satış ve tedarik hesapları, muavin dökümleri ya da banka dökümleri gibi bilgilerin ise pay sahibinin bilgi edinme ve inceleme hakkının ötesinde olduğundan, TTK 437. Maddesi kapsamında olmadığını, davacının yöneltmiş olduğu sorulara ilişkin açıklamaların kendisine dava dilekçesi ekinde de bulunan tutanakla teslim edilen Faaliyet Raporunda gösterildiği gibi ayrıca genel kurul toplantısında da yönetim kurulu tarafından açık ve şeffaf şekilde açıklandığını beyanla, davacıya TTK 437 maddesi ile hesap verme ve dürüstlük ilkelerine uygun her türlü bilgi, belge ve açıklama temin edildiğinden haksız ve hukuka aykırı davanın reddine karar verilmesini talep etmişlerdir.

GEREKÇE:
Dava TTK. nun 437. Maddesi kapsamında 07.03.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında ileri sürülen ancak kullandırılmadığı iddia edilen, davalı şirket ortağı olan davacının bilgi alma hakkının kullandırılması talebine ilişkindir.
TTK 437(5) madde uyarınca 07.03.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısına göre 18/03/2019 tarihinde açılan bu davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı anlaşılmaktadır.
TTK 437.maddesinde “Finansal tablolar, konsolide finansal tablolar, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, denetleme raporları ve yönetim kurulunun kâr dağıtım önerisi, genel kurulun toplantısından en az onbeş gün önce, şirketin merkez ve şubelerinde, pay sahiplerinin incelemesine hazır bulundurulur. Bunlardan /inansal tablolar ve konsolide tablolar bir yıl süre ile merkezde ve şubelerde pay sahiplerinin bilgi edinmelerine açık tutulur. Her pay sahibi, gideri şirkete ait olmak üzere gelir tablosuyla bilançonun bir suretini isteyebilir. Pay sahibi genel kurulda, yönetim kurulundan, şirketin işleri; denetçilerden denetimin yapılma şekli ve sonuçları hakkında bilgi isteyebilir. Bilgi verme yükiimii. 200 üncü madde çerçevesinde şirketin bağlı şirketlerini de kapsar. Verilecek bilgiler, hesap verme ve dürüstlük ilkeleri bakımından özenli ve gerçeğe uygun olmalıdır. Pay sahiplerinden herhangi birine bu sıfatı dolayısıyla genel kurul dışında bir konuda bilgi verilmişse, diğer bir pay sahibinin istemde bulunması üzerine, aynı bilgi, gündemle ilgili olmasa da aynı kapsam ve ayrıntıda verilir. Bu hâlde yönetim kurulu bu maddenin üçüncü fıkrasına dayanamaz. Bilgi verilmesi, sadece, istenilen bilgi verildiği takdirde şirket sırlarının açıklanacağı veya korunması gereken diğer şirket menfaatlerinin tehlikeye girebileceği gerekçesi ile reddedilebilir. Şirketin ticari defterleriyle yazışmalarının, pay sahibinin sorusunu ilgilendiren kısımlarının incelenebilmesi için, genel kurulun açık izni veya yönetim kurulunun bu hususta kararı gerekir. İzin alındığı takdirde inceleme bir uzman aracılığıyla da yapılabilir. Bilgi alma veya inceleme istemleri cevapsız bırakılan, haksız olarak reddedilen, ertelenen ve bu fıkra anlamında bilgi alamayan pay sahibi, reddi izleyen on gün içinde, diğer hâllerde de makul bir süre sonra şirketin merkezinin bulunduğu asliye ticaret mahkemesine başvurabilir. Başvuru basit yargılama usulüne göre incelenir. Mahkeme kararı, bilginin genel kurul dışında verilmesi talimatını ve bunun şeklini de içerebilir. Mahkeme kararı kesindir. Bilgi alma ve inceleme hakkı, esas sözleşmeyle ve şirket organlarından birinin kararıyla kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz.” hükmü düzenlenmiştir.
Toplanan delil ve belgelere göre; davalı şirketin 07/03/2019 tarihli olağan genel kurul toplantısı öncesinde davacının 27.02.2019 tarihli ihtarnamesi ile bazı belgeler istediği, davalı şirketçe de TTK 437(1).maddesi gereğince bir takım belgelerin incelenmek üzere davacı tarafa teslim edildiği görülmüştür.
Davacı taraf 07/03/2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında cevaplandırılmak üzere soru listesi hazırladığı, 07/03/2019 tarihli toplantı da davalı şirket tarafından bu sorulara cevap verildiği anlaşılmaktadır.
Davacının, davaya konu ettiği satış ve tedarik hesapları, muavin dökümleri, banka dökümleri gibi bilgilerin ise pay sahibinin bilgi edinme ve inceleme hakkının ötesinde olduğundan, TTK 437 maddesi kapsamında görülmediğinden reddedilmiştir. TTK 437(3).maddesinde ” bilgi verilmesi sadece, istenilen bilgi verildiği takdirde şirket sırlarının açıklanacağı veya korunması gereken diğer şirket menfaatlerinin tehlikeye girebileceği gerekçesi ile red edilebilir.” denilmektedir.
Toplanan bilgi ve belgelere göre; davacının 2018 yılına ait 07.03.2019 tarihinde yapılacak genel kurul öncesi … Noterliğinin 27.02.2019 tarih ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile talep ettiği bilgi ve belgelerin şirketin yıllık gelir tablosu ve bilançosu ile maliyet raporunun kar dağıtım teklifinin onaylı bir örneğinin teslim edilerek, genel kurul toplantısındada sıralı sorularının cevaplandırıldığı, diğer bilgilerin ise TTK 437(1) maddesindeki sınırlama dışında olduğundan reddedildiği davalı şirketin davacının bilgi alma ve inceleme hakkını kullandırdığı anlaşılmakla davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
Bu itibarla;

HÜKÜM:
1-)DAVANIN REDDİNE,
2-)Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-)Davacı yanca yapılan yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
4-)Davalı duruşmalarda kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 2.725,00-TL maktu vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya verilmesine,
5-)Davacı yanca yatırılan gider avansındna artan bakiyenin karar kesinleştiğinde davacıya / vekiline iadesine,
Davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzüne karşı KESİN olarak oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …