Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/498 E. 2019/1012 K. 23.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/498 Esas
KARAR NO : 2019/1012
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 29/05/2018
KARAR TARİHİ : 23/12/2019

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkilinin 18/04/2017 tarihinde meydana gelen ölümlü trafik kazasında … plaka numaralı aracın çarpması sonucu müteveffa …’ın hayatını kaybettini, … plaka numaralı aracın sahte plaka kullanıldığının tespit edildiği, mütevaffanın çok küçük yaşta olması nedeniyle annesinin ömür boyu desteğinden yoksun kaldığını beyanla davanın kabulü ile; fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 3.600,00-TL destekten yoksun kalma tazminatının kaza tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile müvekkiline verilmesini ve tüm yargılama giderleri ve ücret-i vekaletin davalıya yüklenilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesinde; Müvekkili kurumun kaza nedeniyle üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirdiğini, davacı … için 33.364,00-TL olarak hesaplanan destekten yoksun kalma tazminatının ödendiğini, ödemeye ilişkin evrakların hasar dosyasında mevcut olduğunu, davacı tarafa ödenen tazminatın ibraname mukabilinde ödenmiş olduğunu, müvekkilinin başkaca sorumluluğunun bulunmadığını, plakası tespit edilemeyen araçların ispatının somut delillere dayanması gerektiğini, davaya konu kusur tespitinin Adli Tıp Kurumu vasıtasıyla yapılması gerektiğini, davaya konu kusur tespitinin uzman bilirkişilerce yapılması gerektiğini, müvekkili kurumun temerrüdenden bahsedilemeyeceğini beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, trafik kazası neticesinde meydana destekten yoksun kalma tazminatına ilişkindir.
… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyasının incelenmesinde, her iki dosyanın taraflarının ve dava konusunun aynı olduğu, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu anlaşılmıştır.
HMK nun davaların birleştirilmesi başlıklı 166. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir. (4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. (5)İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların ayrılması başlıklı 167. maddesi “(1)Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir. Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder.” hükmünü amirdir.
HMK nun davaların birleştirilmesi ve ayrılmasında kanun yolları başlıklı 168. maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir. Şu kadar ki, bu husus tek başına, bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme; Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmez.” hükmünü amirdir.
Taraflar arasında mahkememizin … Esas sayısı ile … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyası arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğundan (davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması nedeniyle) usul ekonomisi gereğince işbu dava dosyamızın HMK nun 166. maddesi gereğince sözü geçen dava dosyası ile birleştirilmesine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM:
1-) Mahkememize açılan iş bu davanın, bu davadan evvel açılan … Asliye Ticaret Mahkemesinin … E. sayılı dava dosyası ile HMK 166 madde uyarınca BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-)Mahkememiz dosyası esasının birleştirilme sebebiyle kapatılmasına,
Dosyaların … Asliye Ticaret Mahkemesinin … E. sayılı dava dosyası üzerinden YÜRÜTÜLMESİNE,
3-)HMK 331. Maddesi uyarınca, harç, yargılama gideri, vekalet ücreti tayin ve takdirine asıl davada nihai kararla birlikte karar verilmesine,
Dair, tarafların yokluğunda HMK’nun 168/(1) maddesi uyarınca nihai kararla birlikte, tarafların İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yoluna başvurma hakları hatırlatılmak suretiyle karar verildi.23/12/2019

Katip …

Hakim …