Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/481 E. 2018/951 K. 31.10.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/481 Esas
KARAR NO : 2018/951 Karar
DAVA : Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ: 25/05/2018
KARAR TARİHİ: 31/10/2018
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, 64710 Sayılı Finansal Kiralama Sözleşmesine konu;
1 ADET … MODEL, … MARKA, …Tipli, … PLAKALI … MOTOR NO’LU, … ŞASE SERİ NO’LU, PLETLİ EKSKAVATÖR.
1 ADET… MODEL, …MARKA, …MODEL, … SERİ NO’LU, …’ nın davalı kiracıdan alınarak davacı kiralayana verilmesi istemine ilişkindir.
Davalıya usulüne uygun tebligatın yapılmasına rağmen, davalının davaya cevap vermediği, ancak 31/10/2018 tarihli duruşmaya katıldığı, duruşmadaki beyanında; davacı şirketten eskavatör satın aldığını, finansal kiralama ile aldığı için krizler oluştuğundan borcumu ödeyemediğini, şuanda da ödeyecek durumun olmadığını, davanın reddini talep etmiştir.
Taraflar arasında 64710 Sayılı Finansal Kiralama sözleşmesi yapılmıştır. Sözleşmede yazılı taşınır mallar, kiralayan davacı tarafından kiracı davalıya teslim edilmiştir.
Finansal Kiralama konusu emtia, 6361 Sayılı Yasa gereğince kiralayan şirketin mülkiyetindedir. Anılan Yasa gereğince, kiracı, sözleşme süresinde finansal kiralama konusu malın zilyedi olup; malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır. 6361 S.K uyarınca sözleşmenin ihlali hallerinde kiracı, aynı yasa gereğince finansal kiralama konusu malı(malları), kiralayana derhal geri vermekle yükümlüdür.
Davalının kiralanan malların kirasını ödememesi nedeni ile İstanbul …Asliye Ticaret Mahkemesinin … D.İş sayılı dosyasından, kiralanan malların davacıya teslim edilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı verildiği anlaşılmıştır.
Mahkememizce yapılan yargılama, davacı beyanları, ihtarname örnekleri, sözleşme içeriği ve tüm dosya kapsamına göre ; taraflar arasında 64710 sözleşme numaralı finansal kiralama sözleşmesi düzenlendiği, davalının kira borcunu ödememesi üzerine, … Noterliğinin 26/05/2017 tarih … yevmiyeli ihtarnameyi gönderdiği, davalının kendisine yapılan ihtara rağmen ihtar süresi içerisinde sözleşmeden kaynaklanan kira borcunu ödemediği, ihtarnamenin davalıya 03/06/2017 tarihinde tebliğ edildiği, davalının yasal 60 günlük ihtar süresi içerisinde borcunu ödemediği için temerrüde düştüğü, davacının fesih hakkı doğduğu için sözleşmenin davacı tarafça feshedildiği, bu nedenle davacının sözleşme konusu malların iadesini talep etme hakkının olduğu anlaşılmış olmakla, davanın kabulüne karar vermek gerekmiştir. Açıklanan tüm bu nedenlerle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçeli yukarıda açılandığı üzere;
1-İş bu davanın kabulü ile dava konusu;
“1 ADET … MODEL, …MARKA,… TİPLİ, … PLAKALI, … MOTOR NO’LU, …ŞASE SERİ NO’LU PALETLİ EKSKAVATÖR,
1 ADET … MODEL, … MARKA, …MODEL, … SERİ NO’LU, HİDROLİK KIRICI’nın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin …D.İş sayılı dosyası ile 05.03.2018 tarihinde verilen ihtiyati tedbirin hüküm kesinleşinceye dek devamına,
2-Karar ve ilam harcı 6.899,31-TL nin peşin alınan 1.724,83-TL den düşümü ile kalan 5.174,48-TL bakiye ilam harcının davalıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yatırılan 1.765,93-TL peşin ve başvuru harcının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 28,00-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı taraf kendisini dava ve duruşmalarda vekili ile temsil ettirdiği anlaşılmakla AAÜT gereğince 10.830,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacının gider avansından artan bakiyesinin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekili ve davacı asilin yüzünde ilamın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize verilecek bir dilekçe ile veya başka bir yer Mahkemesi aracılığı ile gönderilecek bir dilekçe ile İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
Katip …
Hakim …