Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/354 E. 2018/709 K. 16.07.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/354 Esas
KARAR NO : 2018/709
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 16/04/2018
KARAR TARİHİ: 16/07/2018
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Firması olan … Turizm ve Restaurant İşletmeleri Tic. Ltd. Şti. firmasına ait karar defterinin kayıp olması nedeni ile Sayın Mahkemece defter için zayi kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, TTK 82(7).maddeye dayalı zayi belgesi verilmesi talebinden ibarettir.
Mahkememizce dosya üzerinden yapılan inceleme, davacının beyanları ve tüm dosya kapsamına göre, davacının karar defterini kaybettiğini beyan ederek zayi olduğunun tesbitini talep ettiği anlaşılmıştır.
Davacı … Turizm ve Rest. İşletmeleri Tic. Ltd. Şti. Yetkilisi …. 16/07/2018 tarihli duruşmadaki beyanında; “2009 yılında şirketi kurduk, şirketimizin adı … Turizm ve Restorant İşletmeleri Tic. Ltd. Şti.’dir, 2009 yılında yurt dışında (…’)da yaşamaya başladım, 2009 yılından beridir …’da yaşamaktayım, 2012 yılında şirketin kapanış işlemleleri için vergi dairesine başvurdum, vergi dairesi bana tüm işlemlerin bittiğine dair sözlü beyanda bulundular, bende buna istinaden yurtdışına çıktım daha sonra …’ye emeklilik işlerim için … …’ya başvurdum, …’da bana üzerime kayıtlı ticaret şirketimin olduğundan bahisle emekli olamayacağımı ve hatta prim borcumun biriktiğini söylediler, buna istinaden … Ticaret Odasına başvurarak üzerime kayıtlı şirketi kapattığımı söyledim, onlar ise ticaret odasında hala ticaretin faaliyet te olduğunu söylediler, Ocak aylarının başlarında Ticaret odasındakiler bana karar defterinin lazım olması gerektiğini söylediler bende Muhasebecinin ismini …’u aradım, eski ofislerine gittim, ama bulamadım, birtürlü ulaşamadım, yaklaşık 1 ay muhasebecimize ulaşmaya çalıştım, şirketimize ait tüm kayıtlar ve defterler …’tadır, defterlerin zayi olduğuna Şubat’ın son günü gibi vakıf oldum, bu sırada işlerim olması sebebiyle tekrar yurtdışına çıktım, ve muhasebecime ulaşamamam sebebiyle ve defterlerimin kaybolması nedeniyle bu davayı 16/04/2018’de açtım, bu zayi sebebiyle herhangi bir Emniyete yada Savcılığa başvurmadım.” dediği anlaşılmıştır.
Dava zayi sebebiyle , zayi belgesi verilmesi talebinden ibarettir.
TTK 82/7 maddesi : ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmü uyarınca talep edenin özellikle 16/07/2018 tarihli duruşmadaki beyanında defterin zayi olduğunun Şubat ayının son günü vakıf olduğunu, bu sırada işlerinin olması sebebiyle tekrar Yurtdışına çıktığını ve Muhasebeciye ulaşamaması sebebiyle ve defterlerin kaybolması nedeniyle bu davayı 16/04/2018 tarihinde açmış olduğunu beyan ettiği hususlarıda göz önüne alındığında ve yasal 15 günlük sürede zayi belgesi verilmesini talep etmediği anlaşılmakla, süresinde olmayan zayi belgesi verilmesi talebinnin reddine karar vermek gerekmiştir.
Bu itibarla;
HÜKÜM:
1-)Davacının davasının REDDİNE,
2-)Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-)Davacı tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
4-)Karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı gider avansından artan bakiyenin davacıya iadesine,
Dair davacının yüzünde; tarafların gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize verecekleri bir dilekçe ile veya başka bir mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderecekleri dilekçe ile İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 16/07/2018

Katip Hakim